Orthopedisch kniekussen

Orthopedisch kniekussen: slaap beter en verlicht pijn

Werner - Adviseur Leestijd: 6 minuten
6

Een orthopedisch kniekussen is een speciaal ontworpen kussen dat tussen de knieën geplaatst wordt tijdens het slapen om de uitlijning van het lichaam te verbeteren en rug- en kniepijn te verminderen. In dit artikel bespreken we het doel van het gebruiken van een kussen tussen de knieën, voor wie het een goede oplossing is, de voordelen ervan en hoe u het juiste kniekussen kiest en gebruikt.

Doel van het gebruik van een kniekussen

Het gebruik van een kniekussen tijdens het slapen kan helpen de uitlijning van het lichaam te verbeteren en zowel rugpijn als kniepijn te verminderen. Het creëert een comfortabele ondersteuning tussen de knieën en bevordert een juiste uitlijning van de heupen, wervelkolom en benen. Het is specifiek ontworpen om slaapcomfort te verhogen, waardoor men in bepaalde gevallen dieper kan slapen en dus uitgeruster wakker wordt. Een kniekussen wordt het best gebruikt in combinatie met een ergonomische ondersteuning van rug en nek.

gebruik van orthopedisch kniekussen

Voor wie is een kniekussen om te slapen geschikt?

Er zijn verschillende groepen mensen die voordeel kunnen halen uit het gebruik van een kniekussen tijdens het slapen. We lijsten ze hier op en bespreken de voordelen.

Kniekussen voor zijslapers

Voor zijslapers is een kniekussen een goede oplossing omdat het de positionering van de heupen en de benen ten opzichte van de wervelzuil verbetert. Daardoor liggen ze een langer stuk van de nacht in correctere zijlig. Vooral mensen die de neiging hebben om (deels) door te draaien naar de buik en de heupen te torsen ten opzichte van het bovenlichaam, hebben daar baat bij. Wilt u buikslapen echt tegengaan? Dan is een speciaal lichaamskussen tegen buikslapen nog beter geschikt.

Kniekussen voor mensen met rugpijn

Ook mensen met rugpijn kunnen baat hebben bij het gebruik van een ergonomisch kniekussen, omdat het de uitlijning van de wervelkolom verbetert en daardoor de druk op de rug vermindert. Asymmetrische druk op de tussenwervelschijven vermindert bij het aannemen van een betere slaaphouding. Ook zal de opbouw van spierspanning in de (lage) rugspieren verminderen.

Kniekussen voor mensen met kniepijn

Mensen met kniepijn kunnen ook voordeel hebben bij het gebruik van een kniekussen tijdens het slapen, omdat het meer comfort biedt aan de knieën bij zijlig. De knieën kunnen ook gemakkelijker in eenzelfde houding blijven door het kniekussen, waardoor pijnprikkels vanuit de knie minder frequent voorkomen. Het kniekussen in ons assortiment is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van mensen met gevoelige knieën, en biedt een optimale balans tussen comfort en ondersteuning.

orthopedisch kniekussen

Kniekussen voor zwangere vrouwen

Voor vrouwen kan het gebruik van een orthopedisch kniekussen tijdens de zwangerschap een extra ondersteuning en dus comfort bieden tijdens het slapen. Het verbetert ook de uitlijning van het lichaam en vermindert druk op de rug, knieën en bekken. Een kniekussen kan ook helpen bij het verminderen van zwelling in de benen en enkels, wat een veelvoorkomend probleem is tijdens de zwangerschap. Maar een zwangerschapskussen biedt meer steun voor het volledige lichaam tijdens de zwangerschap en geniet de voorkeur op het gebruik van alleen een kniekussen.

Voordelen van het gebruiken van een orthopedisch kniekussen in bed

  • Verbeterde uitlijning van heupen, rug en knieën: het ergonomische kniekussen verbetert de uitlijning van heupen, rug en knieën in zijlig, wat kan leiden tot minder pijn en een betere nachtrust.
  • Vermindering van rugpijn: rugpijn tijdens of na het slapen kan verbeteren op korte termijn door het gebruik van een kniekussen, en op lange termijn is een consistent betere houding tijdens de nacht gunstig voor de wervelkolom.
  • Verlichting van kniepijn: het kniekussen kan helpen bij kniepijn tijdens het slapen door meer comfort te bieden aan de knieën bij het zijslapen.
  • Verbeterde slaapkwaliteit: de algehele slaapkwaliteit en zelfs inslapen kan verbeteren door een correcte slaaphouding en minder pijnprikkels vanuit de wervelkolom of knieën.
  • Betere bloedcirculatie: de bloedcirculatie in de benen kan verbeteren door minder afknelling met het gebruik van een kniekussen om te slapen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Het juiste kniekussen kiezen

Bij het kiezen van een kniekussen is het belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het kiezen van het perfecte kniekussen:

Materiaal

Orthopedische kniekussens worden vaak gemaakt uit traagschuim, ook bekend als visco-elastisch schuim. Het ene traagschuim is echter het andere niet. Er zijn verschillen in de hardheid van het materiaal. Het is belangrijk om te kiezen voor het materiaal dat het best past bij uw specifieke slaapbehoeften en -voorkeuren. U kunt ons kniekussen uitproberen in een adviespunt van Dorsoo. Het is ontworpen om comfortabele ondersteuning te bieden, ideaal voor mensen met gevoelige knieën. Voor de hoes van het kniekussen wordt een combinatie van katoen en polyester gebruikt.

hoes orthopedisch kniekussen

Formaat en vorm

Ook het formaat en de vorm van het kniekussen zijn belangrijk. Het formaat mag niet te groot zijn om comfortabel tussen de knieën te passen. Soms is het kussen hartvormig, zoals het Dorsoo-kniekussen. Het kan ook achtvormig zijn. Beide vormen werken goed. Een kniekussen voor zijslapers moet zijn stevigheid behouden onder aanhoudende belasting, zelfs na jarenlang gebruik.

orthopedisch kniekussen hartvorm

Band of geen band

Sommige kniekussens worden geleverd met een fixatieband die het kussen op zijn plaats houdt, terwijl andere geen band hebben. Een band is zeker niet altijd nodig. Vaak houdt de doorsnee slaper het kussen zo op zijn plaats. Voor slapers die het gemakkelijk kwijtraken, omdat ze bijvoorbeeld woelen 's nachts, kan de fixatieband wel een meerwaarde zijn. 

Onderhoud

Het is belangrijk om te weten hoe u uw kniekussen moet onderhouden. Kies een orthopedisch kniekussen met een afneembare, wasbare hoes, zodat u het gemakkelijk schoon kunt houden en de levensduur van het kussen kunt verlengen.

Hoe een ergonomisch kniekussen in bed gebruiken?

Plaatsing tussen de knieën

Plaats het kussen tussen de knieën terwijl u op uw zij ligt. Het kniekussen moet comfortabel aanvoelen en steun bieden zonder dat het te veel druk uitoefent op de knieën. Houd uw benen iets gebogen, dat helpt om de juiste uitlijning te behouden.

orthopedisch kniekussen zijlig

Een orthopedisch kniekussen maakt een slechte ondersteuning van het lichaam niet goed. Het kan hoogstens verbetering bieden. Zorg ook voor een goede ondersteuning van het lichaam en van de nek met een ergonomisch slaapsysteem en hoofdkussen.

Het kussen op zijn plaats houden

De hoes van het kniekussen is vervaardigd in stoffen die weinig glijden, waardoor het kussen niet zomaar van tussen de benen glipt. Gebruik een band om het kniekussen op zijn plaats te houden als u veel beweegt tijdens het slapen.

Slapen op uw rug of zij

Het kniekussen is het effectiefst als u op de zij slaapt. Als u op de rug slaapt, is het beter om de benen hoger te leggen met behulp van een gewoon kussen, een speciaal benenkussen of door de beenverstelling van de bedbodem te verhogen, al dan niet elektrisch. Dorsoo biedt een elektrisch verstelbaar bed met een ergonomische verstelling.

Conclusie

Een orthopedisch kniekussen kan diverse voordelen bieden bij het slapen, waaronder verbetering van de uitlijning van het lichaam in zijlig, vermindering van rug- en kniepijn en daardoor een betere slaapkwaliteit. Door het juiste kniekussen te kopen en het op de correcte manier te gebruiken, kunt u profiteren van al die positieve effecten. Het is belangrijk om te onthouden dat een kniekussen maar één aspect is van een goede slaaphouding en dat het belangrijk is om ook aandacht te besteden aan andere factoren, zoals een goed ondersteunend bed en een ergonomisch hoofdkussen, om de beste resultaten te behalen.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.