Wat is een orthopedische matras?

Wat is een orthopedische matras?

Nadja - Adviseur donderdag 29 december 2022 Leestijd: 3 minuten
3

Een orthopedische matras is een matras die een ergonomische ondersteuning biedt én drukverlagend werkt voor spieren en gewrichten. Een matras wordt drukverlagend door aangepaste zones voor de schouders tot voorbij de heupen en door het gebruik van drukverlagende materialen zoals traagschuim. Traagschuim is vaak een van de componenten in de opbouw van een orthopedische matras. In dit artikel leggen we uit wat het doel van een orthopedische matras is en hoe de opbouw van zo’n matras er precies uitziet. 

Doel van een orthopedische matras

Mensen die snel last hebben van gespannen rug- en nekspieren, artrose of fibromyalgie hebben baat bij een orthopedische matras. Door de drukverlagende eigenschappen van deze matras zal een persoon minder stress opbouwen in spieren en bindweefsel waardoor hij of zij beter kan doorslapen. Een goede recuperatie van het lichaam gaat hand in hand met de kwaliteit van de nachtrust. Als een persoon te weinig in de diepe slaap kan herstellen door een slecht aangepast slaapcomfort komen de spieren niet tot voldoende nachtelijk herstel. De levenskwaliteit van een persoon met spierpijn, bindweefselpijn of fibromyalgie kan niet verbeteren met een slechte slaapkwaliteit.

Personen met artrose kunnen niet herstellen van deze aandoening. Toch is het voor hen ook gunstig om met zo weinig mogelijk pijn te slapen en zo overdag een maximum aan energie te hebben. Een goede nachtrust zorgt er bovendien voor dat pijn en ongemak mentaal draaglijk worden en blijven.

slapend koppel op orthopedische matras

De orthopedische COMFORT-matras van Dorsoo

De orthopedische COMFORT-matras is gemaakt voor gemiddeld 10 jaar heerlijk slaapgenot. Het is een uitstekend alternatief op het dynamische ACTIVE+ slaapsysteem en kan gebruikt worden op elke nog goed ondersteunde bedbodem zoals een lattenbodem, spiraalbodem, schotelbodem of boxspring. Ze werd ontwikkeld samen met de kinesitherapeuten van Dorsoo. De verwerkte materialen zijn telkens voorzien van certificaten op het vlak van duurzaamheid, gezondheid en milieu. We kiezen ook hier steeds voor kwaliteit in het belang van onze klanten. Vergeet ook niet om uw nek en hoofd een correcte ondersteuning te geven met een ergonomisch hoofdkussen aangepast aan uw slaapvoorkeuren.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort-matras

Opbouw van een orthopedische matras

De orthopedische Dorsoo COMFORT-matras is opgebouwd uit 3 lagen en elke laag is in zones opgedeeld. De koudschuim basislaag heeft de meest uitgesproken zonering voor de schouders en het bekken. Het is een solide en veerkrachtige basis. Zoals reeds vermeld in de inleiding wordt vaak traagschuim gebruikt in de opbouw van een orthopedische matras. De meeste matrassen bevatten traagschuim in de toplaag. Dit heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat het drukverlagend werkt. Nadeel is dat het té aanwezig is waardoor mensen bijvoorbeeld moeilijker kunnen draaien in bed. Dorsoo gebruikt traagschuim als stabilisatielaag in het midden van de matras. 

orthopedische matras Comfort van Dorsoo

Traagschuim als tussenlaag vermindert ook drukpunten en u kan toch makkelijk van houding wisselen. De matras reageert meteen als u van slaaphouding verandert. Bij de orthopedische COMFORT-matras van Dorsoo wordt de matraskern afgewerkt met een Talalay latex toplaag die extra drukverlagend werkt door de uniek aangebrachte 3D-gecontourde vormen.

orthopedische Dorsoo matras Comfort toplaag

Voor mensen met spierklachten en fibromyalgie raden wij een zacht comfort aan om de spierspanning te verminderen. De directe zachtheid van de matras wordt gecreëerd door de toplaag. Deze laag kan bekeken worden als ingebouwde topper. De ondersteunende lagen onder de toplaag kunnen een hoog gewicht aan. Het lichaam mag in geen geval doorhangen, maar de vormen van het lichaam hebben wel een ergonomische ondersteuning nodig. De correcte ondersteuning zorgt indirect voor een verschil in ligcomfort. Daarvoor moeten de lichaamsvormen in de matras kunnen wegzakken. Bij de Dorsoo COMFORT-matras zorgen de slimme zonering, het drukverdelende traagschuim en de solide koudschuim basis hiervoor. 

Aanpassend vermogen van de COMFORT-matras

De traagschuim tussenlaag zorgt ervoor dat de matras zich aanpast wanneer u van slaaphouding verandert. Dit draagt bij aan het algemeen welbevinden tijdens de ganse nacht. Bij het veranderen van houding past het traagschuim zich traag aan de nieuwe te ondersteunen lichaamsvorm aan.

Tevredenheidsgarantie

Vanuit onze meer dan 20 jaar ervaring weten we dat de juiste matras kiezen niet altijd van de eerste keer lukt. Daarom kan u de matraskern tot 2 maand na levering omruilen. Bovendien verbinden we ons tot het resultaat. Heeft u niet het gewenste effect, dan kan u genieten van onze niet-tevreden-geld-teruggarantie. De kans is klein, dat zeggen we er graag bij 😉.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.