Rugpijn bij menstruatie - Dorsoo

Rugpijn bij menstruatie

Nadja - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Heel wat vrouwen hebben tijdens de menstruatie last van hevige pijnen in de onderbuik en in de rugstreek. Rugpijn bij menstruatie komt ook vaak voor. Daarnaast hebben ze ook nog een groot risico op uitstralingspijn, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Net daarom is een goede nachtrust tijdens die dagen ontzettend belangrijk. Enkele tips om het leed te verzachten.

De meeste vrouwen kijken maandelijks op tegen hun menstruatie. Logisch. Naast heel wat ongemakken hebben ze vaak ook last van lage rugpijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, uitstralingspijn, buik- en hoofdpijn en prikkelbaarheid. Heel uitzonderlijk is er sprake van misselijkheid, diarree en duizeligheid. Deze pijnlijke menstruatieklachten komen het meest voor bij tieners en twintigers. Na een eerste zwangerschap nemen de klachten in heel wat gevallen geleidelijk aan af.

Rugpijn bij menstruatie

Meer dan 10% van de vrouwen heeft tijdens de menstruatieperiode hevige last van lage rugpijn. Dit beïnvloedt zelfs in grote mate de activiteiten en kan in bepaalde gevallen leiden tot werkonderbreking. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die meer ongemakken hebben tijdens de menstruatie een hogere hoeveelheid prostaglandines (een soort hormonen) vrijgeven. Dit verklaart ook de rugklachten. Lage rugpijn tijdens de menstruatie ontstaat omdat deze vrijgekomen hormonen de steunbanden of ligamenten rondom de heupen en de wervels verslappen. De onderrug zakt als het ware in elkaar. Na de menstruatieperiode nemen de hormonen in hoeveelheid af en verstevigen de banden opnieuw.

Van waar komen die krampen: de rol van prostaglandines

Prostaglandines regelen talrijke processen in het lichaam. Deze hormonen zorgen onder andere voor het verwijden en vernauwen van bloedvaten, bijvoorbeeld tijdens een blessure of een ontstekingsreactie, maar ze kunnen ook pijn en koorts veroorzaken. Bij een vrouw zijn de prostaglandines in hogere hoeveelheid aanwezig. Kort voor het begin van de menstruatieperiode produceren cellen aan de binnenkant van de baarmoeder dit hormoon in grote hoeveelheden. Eenmaal de menstruatie begint, komen deze hormonen vrij uit de cellen aan de baarmoederwand en werken ze in op de bloedvaten van de baarmoeder. Deze vernauwen en zorgen ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken. Deze samentrekking of contractie veroorzaakt dan de pijnlijke krampen.

Dorsoo blog rugpijn bij menstruatie

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Tips bij hevige menstruatiepijn

Ontstekingsremmers zijn pijnstillend en bieden een tijdelijke oplossing. Ook een warme kruik of een warmtepitkussen op de onderbuik kan de pijn verlichten. Ook efficiënt: een lichte cirkelvormige massage rondom de onderbuik en het bekken. Dat ervaren heel wat vrouwen als rustgevend. Een verband kan het bekken en de onderrug eventueel extra steun bieden en houdt tegelijk ook de onderrug warm. Sommige vrouwen voelen zich beter door veel te bewegen, andere hebben baat bij rust. Heb je naast de pijnsymptomen ook nog last van veel bloedverlies? Dan kan een anticonceptiepil hulp bieden.

Pijn en slapen

Veel vrouwen slapen ook moeilijker tijdens de menstruatieperiode. De buik en de onderrug voelen oncomfortabel en pijnlijk aan. De beste houding tijdens de slaap is dan de foetushouding, waarbij de vrouw op de zij ligt met opgetrokken knieën. Een goed slaapsysteem waarbij de onderrug maximaal ondersteund wordt, is eveneens ontzettend belangrijk. Rugpijn die in bed optreedt of verergert tijdens de menstruatie kan een teken zijn van een matras die onvoldoende steun biedt en dringend aan vervanging toe is.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.