Seks en rugpijn - Dorsoo

Seks en rugpijn

Jan - Manueel therapeut zaterdag 30 maart 2019 Leestijd: 3 minuten

Mensen met een zwakkere rug of rugklachten ondervinden dat de pijn het seksleven stevig kan verstoren. Ook kan het de intimiteit in de weg staan want mensen met pijn willen soms niet aangeraakt worden of vinden het ongemakkelijk om gezellig samen in elkaars armen voor de televisie te hangen. Ontdek hier hoe u ondanks die pijn uw seksleven toch levendig en plezierig kan houden. 

Seks is een belangrijk onderdeel binnenin een liefdevolle relatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft tal van gezondheidsvoordelen van seks aan het licht gebracht. Het is daarom belangrijk om uzelf seksueel vitaal te houden. Seks reduceert stress, verlaagt de bloeddruk en ook het hart heeft er baat bij. Daarnaast geeft het uw immuunsysteem een boost en heeft het een positief effect op uw mentale gezondheid. 

Seks en onderzoek

Een Universitaire studie in Canada bracht aan het licht dat 80 procent van de mensen ooit te maken krijgt met rugpijn. Meer dan 75 procent met dergelijke klachten zegt hierdoor minder geslachtsgemeenschap te hebben. De onderzoekers brachten daarom in kaart hoe de ruggengraat beweegt tijdens seks. Op basis van dit resultaat kunnen ze aanbevelingen doen welke standjes goed zijn voor mensen met rugpijn en welke beter vermeden kunnen worden.

Seks in het laboratorium

Tien koppels waren bereid om deel te nemen aan het onderzoek. De koppels werden vijf verschillende standjes opgelegd. De onderzoekers filmden met behulp van infraroodcamera’s het ‘skelet’ van elk vrijend persoon. Zo konden de onderzoekers achterhalen hoe de ruggengraten bewogen terwijl verschillende standjes aangenomen werden. Op deze manier kon men de natuurlijke krommingen van de ruggengraat controleren alsook de veranderingen die er optreden. Rotaties (draaiingen), druk en belasting op het ruggenmerg werden geanalyseerd. Uit de analyses kwamen interessante bevindingen aan bod die nu gebruikt kunnen worden om aanbevelingen te doen over de beste standjes bij rugklachten.

Beste standjes bij rugpijn

Een aantal adviezen zijn afhankelijk van het soort rugklachten. In het algemeen geldt dat de partner die de bewegingen controleert, wordt aangeraden minder te bewegen vanuit de rug en om de beweging meer te sturen vanuit de heupen en de knieën. De partner wordt aangeraden om voor een zo natuurlijk mogelijke houding en positie van de ruggengraat te zorgen.

Voor een man die net rugpijn krijgt door zijn rug te strekken, raden de onderzoekers aan om in zijlig te vrijen. De lepeltjeshouding is ideaal. De missionarishouding – waarbij de man bovenop de vrouw ligt – kan een alternatief zijn. 

Voor een vrouw die pijn krijgt als ze haar rug strekt, worden ook de lepeltjes– en missionarishouding aangeraden.

Dorsoo blog seks en rugpijn lepeltjeshouding

Mannen die meer last hebben als ze vooroverbuigen kunnen beter op zijn hondjes seks hebben. Hierbij zit de vrouw op handen en knieën terwijl de man op zijn knieën achter haar zit. De duwbeweging wordt dan niet vanuit de rug gegeven maar hier maken de heupgewrichten de scharnierbewegingen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Voor vrouwen met dezelfde rugpijn, geldt ook de hondjespositie maar dan moet ze wel haar lichaam goed ondersteunen met de handen en niet met de ellebogen.

Dorsoo blog seks en rugpijn hondjeshouding

Wat als beide partners rugklachten hebben? De vrouw en de man liggen naast mekaar op dezelfde zij met de knieën gebogen. De vrouw trekt eventueel een been op zodat haar rug mooi recht blijft. Ook de man kan het been aan diezelfde zij optrekken zodat ook hij in een comfortabele houding ligt. Beide partners liggen in een houding waarbij de rug ontlast wordt. 

Seks in het lab heeft in naam van de wetenschap mooi aan het licht kunnen brengen welke standjes goed voor u zijn en kunnen u terug laten genieten van een intieme relatie!

Seks en rugpijn: tips

  • Mensen met rugklachten dienen vaak te variëren van houding en beweging. Zorg daarom voor variatie van de houding tijdens het vrijen.
  • Experimenteer met de partner en zoek naar de meest comfortabele standjes. Laat de partner met rugpijn ook meer genieten van 'passief' vrijen.
  • Vermijd atletische houdingen die de pijn heftig doen opflakkeren.
  • Plaats kussentjes onder de pijnlijke lichaamsdelen. Deze zorgen voor een minder holle rug en zorgen ervoor dat de rug minder belast wordt.

Ook interessant:

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.