Voordelen van een ergonomisch traagschuimkussen

Voordelen van een ergonomisch traagschuimkussen

Wim - Adviseur dinsdag 7 juni 2022 Leestijd: 3 minuten
3

Een traagschuimkussen is een ergonomische oplossing waarmee u uw nek en hoofd optimaal ondersteunt. Het hoofdkussen (eigenlijk een hoofd- en nekkussen tegelijk) voelt comfortabel aan en kan een grote hulp zijn om nekklachten te vermijden. Wat traagschuim nu precies is en wat de specifieke voordelen en nadelen zijn, leest u hier.

Wat is een traagschuimhoofdkussen?

Een traagschuimkussen wordt gebruikt op dezelfde manier als een gewoon hoofdkussen, maar het bijzondere materiaal biedt veel betere ondersteuning aan hoofd en nek.

Wat is traagschuim?

Traagschuim werd ontwikkeld in de jaren zestig door de NASA om ruimtevaarders beter te beschermen tegen schokken. Het staat ook bekend onder de namen visco-elastisch schuim en geheugenschuim. Traagschuim is een schuim van polyurethaan dat als het ingedrukt wordt altijd terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm, maar trager dan ander schuim. Bovendien reageert het op temperatuur: de plaatsen die in contact komen met lichaamswarmte worden zachter, zodat het schuim zich vormt naar het lichaam.

Het traagschuimhoofdkussen

Traagschuim bestaat in veel verschillende variaties, we denken daarbij aan gewicht, densiteit, of structuur. De beste traagschuimkussens worden vervaardigd uit een luchtig traagschuim met een open celstructuur. Dat is belangrijk omdat het kussen goed moet kunnen ventileren. De hoofdkussens worden gefreesd uit een grote blok visco-elastisch schuim, meestal in de afmeting 60 x 40 cm, en afgewerkt met tricotbekleding. Tot slot worden er ook speciale bijpassende kussenhoezen geproduceerd die de verluchting van het traagschuim niet hinderen.

Dorsoo 3d visco traagschuimkussen

Voordelen van een traagschuimkussen

Ergonomische vorm voor hoofd en nek

De ideale slaaphouding is die waarbij hoofd en nekwervels anatomisch correct ondersteund zijn. Dat is perfect mogelijk met een traagschuimkussen. De ergonomische vorm van het nekkussen houdt rekening met de kromming van de nek om optimale steun te bieden.

Drukverlagende werking van het viscoschuim

Als u zich te rusten legt op een traagschuimkussen, past het visco-elastische schuim zich binnen maximaal vijf minuten aan de vorm en warmte van uw hoofd aan. Uw nek ontspant zich helemaal en er zijn nergens meer drukpunten. U gaat gegarandeerd een rustige nacht tegemoet.

Zowel voor zijlig als ruglig geschikt

De vorm van veel ergonomische traagschuimkussens, zeker die van Dorsoo, is bedacht om zowel in zijlig als in ruglig te slapen. Sowieso liggen zijslapers ook weleens op de rug, bijvoorbeeld bij het ontwaken. Ook als u op de zij inslaapt en midden in de nacht naar ruglig draait, past het viscokussen zich aan. Het 3D visco traagschuimhoofdkussen van Dorsoo heeft een handige inkeping in het midden, zodat u ruglig en zijlig kunt combineren.

Het kussen past zich voortdurend mee aan

Tijdens onze slaap veranderen we regelmatig ongemerkt van houding. Een traagschuimkussen reageert daarbij op de veranderde druk en warmte. Het vormt zich opnieuw naar onze nek en ons hoofd, zodat we de hele nacht comfortabel blijven liggen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Nadelen van een traagschuimkussen

Te veel steun

Het grootste nadeel van een traagschuimkussen is dat het, net zoals andere voorgevormde hoofdkussens, vrij nadrukkelijk steun biedt en daarom wat minder comfortabel kan aanvoelen. Sommige klanten knappen daar meteen op af. Als u altijd een conventioneel hoofdkussen met een vezelvulling (synthetisch of natuurlijk) gebruikt hebt, is het zeker even wennen. Het kan de moeite lonen om vooraf een testkussen te proberen voor een aantal nachten alvorens tot een aankoop over te gaan.

Harder in de winter

Specifiek aan traagschuim is de gevoeligheid voor temperatuur. In de winter ligt het in het begin wat harder. Dat is niet het geval bij een ergonomisch latex hoofdkussen. Een laatste nadeel is dat bij het veranderen van houding het hoofdkussen zich trager aanpast dan elk ander hoofdkussen, maar dat wordt door onze klanten zelden als een probleem ervaren. Niet helemaal zeker? Kom vrijblijvend testen in een van onze slaapwinkels.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.