Wat betekenen onze dromen?

Wat betekenen onze dromen?

Nadja - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Tijdens de nachtrust maken we gemiddeld 4 tot 5 droomepisodes door, die tussen de 15 en de 45 minuten kunnen duren. De meeste dromen herinneren we ons niet, tenzij we (kort) wakker worden.

Slaapwetenschappers hebben dromen ontmaskerd en er werden intussen al talrijke boeken geschreven over de betekenis van dromen.

Dromen reflecteren wie we zijn, wat we nodig hebben en waar we in geloven. Onze dromen helpen ons om inzicht te geven in specifieke situaties en om specifieke gebeurtenissen te verwerken.

We geven hier een overzicht van de vaakst voorkomende dromen en hun vermoedelijke betekenis. Vermoedelijk, want dromen en hun diepste betekenis zullen wellicht altijd deels een mysterie blijven.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

  • Vallen in een put. Bij vallen in een put hou je te sterk vast aan een specifieke situatie, die zich diep in je onderbewustzijn bevindt. Vallen tijdens je slaap toont aan dat je worstelt met één of meerdere problemen of mensen. Mensen die vaak vallen in hun slaap, dienen overdag meer te ontspannen.
  • Iemand loopt achter je aan. Deze droom is een nachtmerrie, maar zet je uiteindelijk wel aan om een probleem in de realiteit onder ogen te zien. De weg die je aflegt in je droom, helpt je om je doelen te zoeken en te verwezenlijken.
  • Naakt in het openbaar. We dromen dat we opeens poedelnaakt op straat of op de werkvloer staan. Naakt in het openbaar verschijnen, geeft aan dat je je in het echte leven kwetsbaar en angstig voelt.
  • Dringend naar het toilet moeten en geen toilet kunnen vinden of niet kunnen plassen. Hier ben je in een situatie beland waarbij je primaire noden onderdrukt worden. Deze droom is een teken dat je meer aan jezelf moet denken en minder aan de noden van een ander.
  • Een tand verliezen. Vroeger dacht men dat deze droom betekende dat iemand uit de nabije omgeving spoedig zou overlijden. Experts toonden echter aan dat tanden symbool staan voor zekerheid. Bij het verliezen van een tand, verlies je die zekerheid. Het kan gaan om een mislukte relatie of om frustratie.
  • Examens afleggen of weer op school zitten. Deze droom lijkt het meest voor te komen bij perfectionisten. Hij herinnert er ons aan dat we alert moeten blijven in het dagelijkse leven en op een kritische manier onze prestaties moeten analyseren. Meestal is er een link met het werk in het dagelijks leven.
  • Een bekende persoon ontmoeten. Dit wijst erop dat je hunkert naar erkenning en appreciatie.
  • Als je droomt dat je partner je bedriegt, heb je te weinig vertrouwen in de relatie zelf. Het is daarom geen teken van ontrouw, wel een teken dat je partner je niet in de bovenste schuif legt.

Dromen en betekenissen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd door studies. Dromen zullen nooit 100% begrepen worden, maar slaapspecialisten kunnen wel steeds meer linken leggen tussen onze gemoedstoestand overdag en onze droomtoestand ’s nachts.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.