Wat is de goede instaphoogte van een bed? - Dorsoo

Wat is de goede instaphoogte van een bed?

Nele - Adviseur vrijdag 31 juli 2015 Leestijd: 2 minuten

Een goed slaapsysteem bestaat uiteraard uit een individueel aangepaste matras en een bijhorend kussen, zodat de nek en de rug maximaal ondersteund worden. Toch is ook de instaphoogte van een bed uiterst belangrijk.

De bedhoogte is een belangrijke eigenschap van een ergonomisch bed. De hoogte heeft geen invloed op het slaapcomfort zelf maar is naar ergonomie toe toch essentieel. In dit blogartikel leest u meer over de juiste instaphoogte en de effecten op het dagelijkse leven.

Wat is een goede instaphoogte van een bed?

De hoogte van een bed wordt ook de lighoogte of de instaphoogte genoemd. De instaphoogte is de afstand van de grond tot de oppervlakte van de matras. Een instaphoogte van ongeveer 55 cm is een goede standaard. De lichaamslengte heeft natuurlijk invloed op deze hoogte. 

Dorsoo blog goede instaphoogte van een bed

Bespreek dit bij de aankoop van uw nieuwe bed. Komt u tot de vaststelling dat uw bed te laag is? Niet erg, er zijn hogere poten verkrijgbaar of soms zijn de poten nadien nog aanpasbaar door het toevoegen van een pootsegment.

Hoe bepaalt u de juiste instaphoogte?

Het bed wordt dus best niet te laag maar ook niet te hoog geplaatst. Een juiste hoogte is comfortabel bij het in- en uitstappen. Het bed staat op optimale hoogte als u met de voeten plat op de grond kan steunen en uw onderbenen en bovenbenen minstens een rechte hoek van 90° maken. Een beetje meer dan 90° is nog beter omdat u dan met minder inspanning uit het bed kan. Te hoog is niet goed omdat het instappen moeilijker wordt.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Voordelen van een goede instaphoogte van een bed

Een wat hogere instaphoogte is niet alleen beter voor het in- en uitstappen, het is ook praktischer. Het opmaken van een bed behoort immers tot de dagelijkse activiteiten. Een aangepaste lighoogte vergemakkelijkt het opmaken van het bed. Designbedden zijn heel mooi maar niet zo ergonomisch naar de rug omdat ze vaak heel laag zijn. Met een hoger bed vermijdt u tijdens het opmaken van het bed chronische overbelasting van de rugspieren en vermindert de druk op de tussenwervelschijven (discussen). 

Maakt u vaak alleen het bed op? Misschien is de dek-a-bed dan iets voor u.

Tenslotte is een bed op hogere poten en 15 tot 20 cm vrije ruimte onder het bed handiger bij het poetsen van de kamer. U kan er makkelijk met een stofzuiger, dweil of swiffer onder. Eventueel kan u er nog iets onder kwijt, zoals het toestel voor de buikspieren dat iets te weinig wordt gebruikt. Een goede instaphoogte, alleen maar voordelen dus!

Gerelateerde artikels

Over Nele, adviseur bij Dorsoo Wie droomt van een goede slaap zonder rugpijn, is bij Nele aan het juiste adres. Daarnaast is ze – als webmaster en hulp achter de schermen – actief bij de Eye Hope Foundation. Deze vrijwilligersorganisatie speurt mee naar een behandeling of medicijn tegen het syndroom van Wolfram, een zeldzame genetische aandoening.