Zware benen in bed

Zware benen in bed

Wim - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Zware benen in bed of vermoeide benen voor of na het slapen zijn een vervelend fenomeen dat de nachtrust kan verstoren en ervoor zorgt dat u niet-uitgerust opstaat. In dit artikel leggen we uit hoe het kan komen dat uw benen moe zijn na het slapen en geven we tips om zware benen te voorkomen.

Symptomen van vermoeide benen in bed

Zware benen of moeie benen zijn termen die we gebruiken als omschrijving voor een heel arsenaal aan diverse klachten aan de benen, knieën, enkels of voeten.

Veel voorkomende problemen:

 • benen die zwaar aanvoelen
 • tintelingen in de benen
 • pijnlijke benen of voeten
 • gezwollen voeten of enkels
 • krampen in de voet of kuit

Een klacht die soms gepaard gaat met zware benen in bed is die van de rusteloze benen. Daarbij treedt er in de late avond of 's nachts een branderig gevoel op in de benen, dat leidt tot een drang om de benen te bewegen. Erg vervelend om de slaap te vatten uiteraard, en al helemaal als het gepaard gaat met vermoeide benen in bed. Meer informatie daarover leest u in onze blogpost over het rustelozebenensyndroom.

zware benen in bed rusteloze benen

Oorzaken van zware benen in bed

Zware of vermoeide benen in bed zijn altijd een symptoom van een of andere aandoening. De meest voorkomende problemen die zware benen veroorzaken, zijn spier- of zenuwaandoeningen en vooral aderproblemen. Ook tijdens een zwangerschap hebben vrouwen vaak last van zware benen.

De bloedsomloop ligt aan de basis

Zuurstofrijk bloed wordt door het hart via de slagaderen naar de benen gepompt, tot in de kleinste haarvaatjes, die de zuurstof en de voedingsstoffen afzetten in de weefsels. Het zuurstofarme bloed wordt vervolgens door de aderen teruggevoerd naar het hart, waar het aan een nieuwe ronde begint. Om dat bloed naar omhoog te sturen, functioneren de kuitspieren als een pomp. Kleppen in de aderen zorgen ervoor dat het bloed niet terug naar beneden stroomt.

Problemen in verband met de aderen

Doordat onze benen het verst van ons hart liggen en het meest druk ondervinden van de zwaartekracht, hebben de aderen het daar het hardst te verduren. Daar kan dus weleens iets mis mee gaan. Mensen die overdag vaak rechtstaan en/of weinig bewegen, hebben dan ook meer kans op zware benen 's nachts.
 
Deze aderproblemen kunnen leiden tot zware benen 's nachts:

 • verzwakking van de aderwand
 • uitgerekte aderen of spataderen
 • beschadigde of verzwakte aderkleppen
 • oedeem (vochtophoping)
 • trombose (verstopte aderen)
 • tromboflebitis (aderontsteking)
 • chronisch aderfalen

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Medische oplossingen voor vermoeide benen in bed

Als u vaak of aanhoudend last hebt van vermoeide benen na het slapen, raden we een bezoek aan een huisarts aan. Naargelang de specifieke oorzaak van de zware benen, zijn er medische behandelingen beschikbaar. Een vrij eenvoudige oplossing is het bevorderen van de bloeddoorstroming door het dragen van elastische kousen of een steunverband dat druk uitoefent. Er bestaan ook geneesmiddelen die de aderwand kunnen verstevigen of oedeem bestrijden door de huiddoorbloeding te verbeteren.

zware benen in bed oplossen door steunverband

Tips om vermoeide benen na het slapen te vermijden

Do's: overdag veel bewegen (minstens een uur per dag wandelen, lopen, fietsen of zwemmen), veel water drinken, gezond eten of de benen lichtjes omhoog leggen in bed. Bij het Dorsoo-slaapsysteem liggen de benen automatisch in een ietwat verhoogde positie. Hierdoor verbetert de bloedsomloop. 

Dorsoo slaapsysteem verhoogde benen

Don'ts: lang in dezelfde houding staan, lang met de benen naar beneden zitten (gebruik liever een voetbankje), zwaar tillen, veel springen (vermijd bv. aerobic, volleybal, basketbal), hoge hakken dragen, roken, veel alcohol drinken.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.