20 jaar Dorsoo, slapen zonder rugpijn

20 jaar Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Paul - Zaakvoerder Leestijd: 4 minuten
4

Al 20 jaar helpen wij bij Dorsoo mensen aan een optimale slaapkwaliteit. Daarvoor ontwikkelden wij een uniek, dynamisch slaapsysteem en richten we ons specifiek op mensen met rugproblemen. Maar natuurlijk heeft iedereen baat bij een goed, ergonomisch bed. Ik loop even met u mee door de geschiedenis van Dorsoo. 

Het ontstaan van Dorsoo

René Van Raemdonck richtte in 1982 de firma Handi-Move op. Handi-Move is een specialist in tilsystemen voor mindervaliden en hun zorgverleners. Preventie van rugklachten speelt ook bij hun klanten een belangrijke rol. 

René bleef na een handelsbeurs waar ook beddenfabrikanten stonden, met een gevoel achter dat de meeste bedbodems geen duidelijke werking hadden. Hij stond op dat moment op de beurs met een product voor de zorgsector, maar zijn nieuwsgierigheid naar de beddenbranche was gewekt.

René bedacht tijdens een slapeloze nacht een volledig nieuw concept toen hij zich de vraag stelde: “Wat zou nu het ideale bed zijn voor iemand met rugpijn?”. Hij dacht aan de wet van de communicerende vaten. “Als dat nu eens in een bed zou kunnen”. Het was 1% inspiratie en 99% transpiratie zegt René er nu over. Het was immers een huzarenstukje. Een hydraulische lattenbodem die zich continu aanpast aan de slaaphouding en daarbij de rug actief of opwaarts ondersteunt. 

Dorsoo eerste bed

René vond dat het Dorsoo-slaapsysteem best rechtstreeks aan de consument kon verkocht worden met de focus op de échte meerwaarde van het product, namelijk een continue en actieve ondersteuning van de rug. Het hydraulisch slaapconcept werd dan ook vanuit ergonomie voor de rug bedacht zo stelde hij. “Die mensen kunnen wij helpen, zij moeten weten dat Dorsoo deze oplossing biedt.”

Dorsoo wordt geboren binnen Handi-Move

Dorsoo ontstond in 2000. Met een groep van vertrouwelingen, mensen van het bedrijf en daarbuiten, bedacht men de naam, een afgeleide van ‘Dorsum’, wat zoveel als ‘rug’ betekent in het Latijn.

Geholpen door zusterfirma Handi-Move krijgt Dorsoo de tijd om op eigen benen te leren staan. Handi-Move hielp Dorsoo in eerste instantie aan een assemblageruimte en een kleine showroom. We konden ook rekenen op hun team van ingenieurs voor het begeleiden van ontwikkelingen en ondersteuning in de productie.

De verkoopsorganisatie werd georganiseerd met mobiele showrooms die aan huis kwamen. Na een gemoedelijk verkoopsgesprek werd de slaapmobiel (mét verwarming) voor de deur gebruikt om het slaapsysteem te testen. 

Dorsoo slaapmobiel

2001: oprichting BV en vormgeving product

Dorsoo wordt officieel opgericht op 22 juni 2001. Voor die tijd bleef Dorsoo een integraal onderdeel van Handi-Move. Toch geldt voor Dorsoo het jaar 2000 als échte start van het bedrijf

Met het toen nog piepjong designbureau Pars Pro Toto uit Gent werd in 2001 een vernieuwende look voor het slaapsysteem uitgewerkt. Het verstelbare bed kreeg ook een bijzondere rugverstelling met een virtueel draaipunt, die gepatenteerd werd in 2002. Het slaapsysteem werd inbouwbaar gemaakt in bestaande bedkaders.

Dorsoo 3d slaapsysteem oud design

2009: eerste eigen winkel te Oostende

Het aan huis komen op afspraak met een slaapmobiel bleek voor sommige mensen toch een drempel. In onze showroom te Ninove zagen we meer en meer mensen uit alle hoeken van Vlaanderen. We speelden al een tijdje met het idee een eigen winkel te openen. En als een idee wat te lang blijft hangen, is de drang naar realisatie uiteindelijk onweerstaanbaar. De eerste winkel op de Visserkaai in Oostende opende in 2009 en gaat dit jaar dus zijn 11de jaar in.

Dorsoo Oostende

2009-2016: openen van meerdere winkels

Door meer winkels te openen, stijgt de naamsbekendheid van Dorsoo. De klanten vinden steeds makkelijker de weg naar ons. Door de jaren heen bouwen we ervaring op met onze doelgroep en perfectioneren we het winkelconcept op maat van onze klant. De eerstvolgende advieswinkels werden Deinze en Brasschaat. Dorsoo Deinze werd een vaste waarde midden in het centrum van de stad. De winkel in Brasschaat werd jaren geleden verplaatst naar Aartselaar. Later kwamen Roeselare, Sint-Niklaas, Leuven en Geel.

Ondertussen was het productgamma gevoelig uitgebreid met kwalitatieve accessoires waardoor we de slaapkwaliteit van onze klanten konden optimaliseren. We leerden dat goed slapen hem ook in kleinere dingen zit dan enkel een ondersteunend slaapsysteem. En omdat het oog ook wat wil, werd er gestart met het vervaardigen van bedkaders die perfect rond het slaapsysteem passen. Een belangrijke toevoeging aan het assortiment was zeker een eigen lijn van ergonomische hoofdkussens

Dorsoo accessoires

2020 - ...: de toekomst van Dorsoo

Je merkt dat een onderneming stabiel wordt als een groot deel van de werknemers zachtjes aan ‘ancien’ wordt. Nu zou men het prille Dorsoo een start-up noemen, een term die 20 jaar geleden niet bestond. Als we terugkijken naar die beginperiode zijn we fier op het parcours dat we afgelegd hebben.

Op dit moment staat er een team van medewerkers die beter op elkaar zijn ingespeeld dan ooit tevoren. Stuk voor stuk mensen die kennis van zaken hebben op hun domein. Er zijn automatismen gegroeid die de klant écht apprecieert. Dat is een leuke omgeving om in te werken.

Dorsoo team

In de toekomst willen we de producten en diensten nog beter afstemmen op de noden van onze klanten. We kunnen niet genoeg luisteren naar de klant. Hoe beter we onze klant helpen, hoe relevanter we zijn voor hem of haar. Met een fijne groep van medewerkers en meer gelukkige klanten belooft de toekomst stralend te worden!

Gerelateerde artikels

Over Paul, zaakvoerder bij Dorsoo Paul kreeg de drang om dingen te verbeteren en te innoveren met de paplepel ingegoten. Zijn ingenieursstudies scherpten die innovatiedrang nog verder aan. Hij geniet er intens van om samen met anderen – familie, vrienden en collega’s – te evolueren richting één groter doel.