Nieuwe matras nodig? Hoe kiest u de juiste afmetingen? - Dorsoo

Nieuwe matras nodig? Hoe kiest u de juiste afmetingen?

Nadja - Adviseur woensdag 26 december 2018 Leestijd: 3 minuten

Een matras kiezen, is geen sinecure. U wilt uiteraard een goede ondersteuning en aangenaam comfort. Maar heeft u ook al stilgestaan bij de afmetingen? U heeft misschien baat bij andere afmetingen dan uw huidige matras of bed.

Afmetingen eenpersoonsbed

Als u op zoek bent naar een matras voor een eenpersoonsbed heeft u de keuze uit 70, 80, 90 en 100 centimeter. De lengte van een matras is verkrijgbaar in 200 cm, 210 cm en 220 cm. De standaard afmeting van een eenpersoonsbed? Die bedraagt 90x200 centimeter, en is als breedte van een eenpersoonsbed dé passe-partout. Wilt u iets royaler liggen, dan is een breedte van 100 centimeter absoluut een aanrader.

Beschikbare afmetingen matrassen: 

  70 80 90 100 120 140 160 180 200
200
210
220

Afmetingen matras tweepersoonsbed

Voor de breedte van een dubbel bed zijn er matrassen van 140, 160, 180 en 200 centimeter verkrijgbaar. Dorsoo biedt ook hier drie verschillende lengtes aan: 200, 210 en 220 cm. De standaard afmetingen van een tweepersoonsbed bedragen tegenwoordig 180x200 centimeter. 160x200 centimeter is zeker een goede afmeting als u dit nooit als te smal hebt ervaren.

Bovendien worden de ruimtes bij nieuwbouw terug kleiner waardoor kleinere afmetingen terug aan belang zullen winnen. De breedte 140 cm wordt nog regelmatig aangekocht voor oudere bedden. Het is goed voor mensen die gewoon zijn van dicht tegen elkaar te liggen, ideaal voor kleine slaapkamers en bovendien héél romatisch! De 140 cm matras wordt soms ook gevraagd door alleenstaanden die wat meer ruimte en een dubbel bed willen.

En dan is er natuurlijk ook nog de twijfelaar. Zo’n matras is 120 cm breed. Heel vroeger sliep men met 2 mensen in zo'n bed. Tegenwoordig wordt deze afmeting terug meer genomen door alleen slapende ouderen ('Jaggers' of 'Vitalo's') die op deze manier ruimte besparen en toch een relatief groot bed hebben.

Dorsoo blog matras afmetingen

Hoe de afmetingen van uw matras kiezen?

De keuze van de afmetingen wordt bepaald door verschillende factoren. Is uw slaapkamer ontzettend klein of net heel groot, dan is dat een reden om voor uw dubbel bed een buitenmaat (140/200 x 210/220) te kiezen. Kwestie dat u nog comfortabel naast uw bed kunt lopen. Of dat uw bed mooi in verhouding staat in het geval van een erg grote slaapkamer. Het grootste bed is het kingsize bed en heeft als afmetingen 200x220 cm.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort Matras

Een andere parameter is uw lichaamslengte. Om comfortabel te kunnen slapen, hebt u minimaal 15 tot 20 centimeter extra plaats nodig in de lengte van het bed. Voorbeeld: iemand met een lichaamslengte tot 1,80 meter heeft voldoende aan een matraslengte van 200 centimeter. Wie een stuk groter is, kan maar beter een matras van 210 of zelfs 220 centimeter kopen.

Dé standaard maat matras anno 2020 is 180x200 cm.

En de breedte van een tweepersoonsbed? Dat is een kwestie van de ruimte in de kamer én uw persoonlijke voorkeur. Sommige mensen liggen graag dicht bij elkaar. Anderen kunnen niet goed tegen de nachtelijke bewegingen van hun partner of krijgen het snel té warm, en hebben daarom liever een bredere matras. Houd er rekening mee dat bedlinnen voor een buitenmaat iets minder courant is (wél verkrijgbaar bij Dorsoo en de betere beddenspeciaalzaak). Een bed in een buitenmaat kan ook wat duurder zijn dan een standaard maat.

Matras op maat

Bent u op zoek naar een goede matras op maat voor een oud bed? We hebben reeds voor heel uiteenlopende breedtes en lengtes van bedden matrassen vervaardigd. U bent zeker van heel goed slaapcomfort. Check zeker of de bedbodem van uw antiek bed niet versleten of doorgezakt is. Zo kan u optimaal van uw nieuwe matras genieten.

Harde of zachte matras?

Hoe bepaalt u de hardheid van uw nieuwe matras? Bij Dorsoo is het mogelijk om een zachte, medium of harde matras in één tweepersoonshoes te combineren. Dat betekent dus dat u twee verschillende matraskernen heeft, maar het voelt als één grote matras. Ideaal om te hard/te zacht-discussies met uw partner te voorkomen. Wilt u geen gecombineerde matras? Dan kunt u uiteraard ook voor twee volledig aparte matrassen kiezen.

Op zoek naar een nieuwe matras? Bekijk de Dorsoo COMFORT-matras en het Dorsoo ACTIVE+ slaapsysteem

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.