Afmetingen van een matras: hoe kiest u dit?

Afmetingen van een matras: hoe kiest u dit?

Nadja - Adviseur donderdag 18 maart 2021 Leestijd: 3 minuten
3

Een matras kiezen, is geen sinecure. U wilt uiteraard een goede ondersteuning en aangenaam comfort. Maar heeft u ook al stilgestaan bij de afmetingen van een matras? U heeft misschien baat bij andere afmetingen dan uw huidige matras of bed.

Afmetingen eenpersoonsmatras

Als u op zoek bent naar een eenpersoonsmatras heeft u de keuze uit de afmetingen 70, 80, 90 en 100 cm. De lengte van een matras is verkrijgbaar in 200 cm, 210 cm en 220 cm. De standaard maat van een 1-persoonsmatras? Die bedraagt 90 x 200 cm, en is als breedte van een matras dé passe-partout. Wilt u iets royaler liggen, dan is een breedte van 100 cm voor een 1-persoonsmatras absoluut een aanrader.

Beschikbare afmetingen matrassen: 

  70 80 90 100 120 140 160 180 200
200
210
220

Afmetingen tweepersoonsmatras

Voor de breedte van een dubbel bed zijn de matras afmetingen 140, 160, 180 en 200 cm. Dorsoo biedt voor tweepersoonsmatrassen ook drie verschillende lengtes aan: 200, 210 en 220 cm. De standaard maat van een 2-persoonsmatras bedraagt tegenwoordig 180 x 200 cm. 160 x 200 cm is zeker een goede afmeting voor een 2-persoonsmatras als u dit nooit als te smal hebt ervaren.

De ruimtes bij nieuwbouw worden terug kleiner waardoor kleinere afmetingen terug aan belang zullen winnen. De matrasbreedte 140 cm wordt nog regelmatig aangekocht voor oudere bedden. Het is goed voor mensen die gewoon zijn van dicht tegen elkaar te liggen, ideaal voor kleine slaapkamers en bovendien héél romantisch! De 140 cm matras wordt soms ook gevraagd door alleenstaanden die wat meer ruimte en een dubbel bed willen.

En dan is er natuurlijk ook nog de twijfelaar. De matras afmetingen van een twijfelaar zijn doorgaans 120 x 200 cm. Heel vroeger sliep men met 2 mensen in zo'n bed. Tegenwoordig wordt deze afmeting terug meer genomen door alleen slapende ouderen ('Jaggers' of 'Vitalo's') die op deze manier ruimte besparen en toch een relatief groot bed hebben.

Dorsoo blog afmetingen van een matras

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort Matras

Hoe de afmetingen van uw matras kiezen?

De keuze van de afmetingen wordt bepaald door verschillende factoren. Is uw slaapkamer ontzettend klein of net heel groot, dan is dat een reden om voor uw dubbel bed een buitenmaat (140/200 x 210/220) te kiezen. Kwestie dat u nog comfortabel naast uw bed kunt lopen. Of dat uw bed mooi in verhouding staat in het geval van een erg grote slaapkamer. Het grootste bed is het kingsize bed en heeft als afmetingen 200 x 220 cm.

Een andere parameter is uw lichaamslengte. Om comfortabel te kunnen slapen, hebt u minimaal 15 tot 20 centimeter extra plaats nodig in de lengte van het bed. Voorbeeld: iemand met een lichaamslengte tot 1m80 heeft voldoende aan een matraslengte van 200 cm. Wie een stuk groter is, kan maar beter een matras van 210 cm of zelfs 220 cm kopen.

Dé standaard maat matras anno 2020 is 180x200 cm.

En de breedte van een tweepersoonsbed? Dat is een kwestie van de ruimte in de kamer én uw persoonlijke voorkeur. Sommige mensen liggen graag dicht bij elkaar. Anderen kunnen niet goed tegen de nachtelijke bewegingen van hun partner of krijgen het snel té warm, en hebben daarom liever een bredere matras. Houd er rekening mee dat bedlinnen voor een buitenmaat iets minder courant is (wél verkrijgbaar bij Dorsoo en de betere beddenspeciaalzaak). Een bed in een buitenmaat kan ook wat duurder zijn dan een standaard maat.

Als we naar de klanten van Dorsoo kijken, zien we dat deze voor het overgrote deel kiezen voor slaapsystemen van 200 cm lang:

  200 cm 210 cm 220 cm
Lengte matras (%) 78% 16% 6%

 

Bij de breedte van de matras is 180 cm duidelijk het populairst, al wordt de 160 cm ook nog vaak gekozen:

  140 cm 160 cm 180 cm 200 cm
Breedte matras dubbel bed (%) 7% 34% 54% 5%

Matras op maat

Bent u op zoek naar een goede matras op maat voor een oud bed? We hebben reeds voor heel uiteenlopende afmetingen van bedden matrassen vervaardigd. U bent zeker van heel goed slaapcomfort. Check zeker of de bedbodem van uw antiek bed niet versleten of doorgezakt is. Zo kan u optimaal van uw nieuwe matras genieten.

Harde of zachte matras?

Hoe bepaalt u de hardheid van uw nieuwe matras? Bij Dorsoo is het mogelijk om een zachte, medium of harde matras in één tweepersoonshoes te combineren. Dat betekent dus dat u twee verschillende matraskernen heeft, maar het voelt als één grote matras. Ideaal om te hard/te zacht-discussies met uw partner te voorkomen. Wilt u geen gecombineerde matras? Dan kunt u uiteraard ook voor twee volledig aparte matrassen kiezen.

Op zoek naar een nieuwe matras? Bekijk de Dorsoo COMFORT-matras en het Dorsoo ACTIVE+ slaapsysteem

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.