Welke hardheid van matras kiest u best bij rugklachten?

Een harde of zachte matras kiezen bij rugklachten?

Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 7 minuten
7

Bij de aankoop van een nieuwe matras zorgt het kiezen van de hardheid wellicht voor de grootste twijfel. Kiest u voor een harde of zachte matras of een hardheid tussenin? In dit blogartikel verschaffen we u meer info door het antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen.  

Wat is de hardheid van een matras?

De hardheid van een matras wordt meestal uitgedrukt in begrippen als zacht, medium, hard of stevig. Soms zijn er ook extra zachte of extra harde matrassen. Uiteindelijk zijn het naamgevingen aan de verschillende hardheden van matrassen in een bepaald assortiment van een fabrikant.

Er zijn geen officiële normen voor de matras hardheid of een specifieke hardheidsgraad waaraan een matras moet voldoen. Er zijn ook geen twee matrassen in de wereld identiek. Dat komt doordat er toleranties zitten op alle gebruikte grondstoffen zoals het koudschuim, traagschuim, latex of metalen veren. Dus het is best mogelijk dat een nieuwe matras toch een beetje anders aanvoelt als in de winkel.

Het koudschuim, traagschuim of latex dat gebruikt wordt voor een matras heeft wel een hardheid die uitgedrukt wordt in newton (N) of kilopascal (Kpa). De fabrikant kan zich daarop baseren om de matrassen in zijn assortiment samen te stellen. Een bepaald koudschuim heeft bijvoorbeeld een hardheidswaarde van 120 N of 3 Kpa bij 40% indrukking. De hardheden worden vastgesteld door testen te doen op geijkte stalen met steeds dezelfde afmetingen.

Een matras als geheel heeft dus geen vergelijkbare hardheidswaarde. Een matraskern wordt vaak samengesteld uit verschillende materialen zoals de COMFORT-matras, wat men dan ook een hybride matras noemt. De COMFORT-matras bevat zowel HR schuim (koudschuim), traagschuim als latex. De verschillende lagen in de matras worden elk apart bewerkt voor een optimaal resultaat voor de gebruiker. 

Dorsoo blog hardheid matras comfort matras

Is een harde matras beter voor de rug?

"Een harde matras is goed tegen rugpijn", wordt nog vaak gedacht en beweerd. Maar met hard alleen gaat die vlieger toch niet op. De 'harde matras' is een mythe geworden die stamt uit de tijd dat matrassen en vooral ook bedbodems hun stijfheid helemaal verloren en diep gingen doorzakken met rugpijn tot gevolg. Preventief werd toen een harde matras aangeraden om het doorhangen voor te zijn. Hard slapen kan nog steeds, maar er is toch een gepaste zonering in de matras nodig om een ergonomische slaap zonder rugklachten te genieten in zij- en ruglig. 

In zijlig heeft een persoon uitstekende schouders en heupen. Het is heel belangrijk om voldoende steun te hebben in de lage rug, en ervoor te zorgen dat de middenrug, bovenrug en nek in het verlengde van de lage rug liggen.

Dorsoo blog hardheid matras zijlig goede houding

In ruglig dient de natuurlijke S-kromming van de rug en nek te worden gevolgd. De holle lage rug gaat over naar lichte bolling van de bovenrug om naar de nek toe terug een holle vorm te maken. Ook mensen met een afwijkende wervelkolom worden best in hun natuurlijke kromming ondersteund. 

Voor de echte buikslaper is een harde matras best comfortabel. Er is niet echt zonering nodig. Buikslapen geeft meer aanleiding tot nekklachten. Men kan een buikslaper hoofdkussen gebruiken om dat probleem zo goed mogelijk op te vangen. Voor de lage rug is een harde matras bij buiklig zeker een goede optie. Lees ook onze andere tips voor buikslapers.

Dorsoo blog hardheid van een matras buikslaper

Kan u rugklachten krijgen door een te zachte matras?

Een zachte matras levert veel comfort maar minder ondersteuning. Doordat het lichaam gaat doorhangen bij een te zachte of doorlegen matras komen bepaalde tussenwervelschijven onder druk te staan van de omliggende wervels. Dat zorgt voor een slechte vochtopname en recuperatie van de tussenwervelschijf tijdens de nacht. 

Ook naar spierspanning toe zal een slechte slaaphouding door een te zachte matras ervoor zorgen dat de rugspieren zich opspannen, met een onrustige slaap en een zwaar gevoel (een band) en lage rugpijn ’s morgens tot gevolg. Lange tijd aanhouden van een slechte slaaphouding kan de rug beschadigen.

Dorsoo blog te zachte matras rugklachten

Voor lichtgewichten kan een heel zachte matras wel. Voor wat zwaardere mensen raden we eerder een medium of een harde matras aan. Het kan een keuze zijn om liever op een zachte matras te liggen, maar ze dan wat vroeger te vervangen na 7 of 8 jaar. De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar.

Mensen met spierklachten zoals fibromyalgie zijn soms ook gebaat bij een zachte matras waar ze wat meer in liggen. Een zachte matras kan een aanrader zijn om de spieren te ontlasten en stressopbouw in de spieren te minimaliseren. Meer contact met de matras houdt de spieren bovendien warmer en warmte verbetert de bloedsomloop in het spierweefsel. 

Weet dat een orthopedische matras anno 2021 zacht kan aanvoelen en toch ondersteuning kan bieden. Dit komt doordat de nieuwste generatie matrassen opgebouwd is uit verschillende lagen, waarbij de toplaag heel zacht en comfortabel kan zijn. Dieper in de kern zitten ondersteunende lagen en de zonering ter hoogte van schouders en heupen zorgt ervoor dat ook die lichaamsdelen wat meer in de watten worden gelegd. De rugzone is extra stevig en zorgt ervoor dat de wervelkolom niet kan doorhangen.

Dorsoo blog hardheid van matras kern comfort

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort Matras

Neemt u als zijslaper beter een harde, medium of zachte matras?

Harde matras voor zijslaper

Een harde matras voor een zijslaper is zinvol in volgende gevallen:

  • Voor een heel zware persoon die een zachtere matras te veel zal samendrukken.
  • Voor iemand die het heel fijn vindt om hard te slapen. 
  • Er zijn personen die altijd op een harde matras geslapen hebben en die er misschien wel voor open staan om zachter te proberen. Maar het blijkt toch een verkeerde keuze te zijn. Hun rug verdraagt geen aanpassing meer en heeft het beste baat bij een harde ondersteuning. Hiervoor is onze omruilgarantie een veiligheid.

Nadelen harde matras voor zijslaper

In de meeste gevallen heeft een harde matras nadelen:

  • De lage rug krijgt te weinig steun waardoor deze doorzakt.
  • Er kan pijn aan de heupen en/of aan de schouders optreden.
  • Meer dan nodig wakker worden door een pijnsignaal.
  • Minder diepe slaap indien men veelvuldig wakker wordt.
  • Meer draaien en keren op de matras dan gemiddeld.

Dorsoo blog hardheid van matras te harde matras

Zachte of medium matras voor zijslaper

Voor een zijslaper is een matras waarbij de heup en de schouder voldoende ruimte krijgen meestal de beste keuze. Aangevuld met een stevige rugzone om doorhangen van de wervelkolom te vermijden. De basislaag van de matras moet voldoende soepel zijn of het bekken kan niet genoeg wegzakken en de schouder zal na een korte tijd liggen pijn beginnen doen. Is de basis van de matras echter te zacht over de ganse lijn, dan gaat men zoals eerder beschreven doorhangen met asymmetrische druk op de tussenwervelschijven en rugspieren die zich opspannen.

Om een voorbeeld te geven: de COMFORT-matras van Dorsoo is geschikt voor mensen tot 120 kg en ze is beschikbaar in een soft, medium en firm versie.

Nadelen zachte matras voor zijslaper

Een zachtere matras heeft enkel nadelen als ze in totaliteit te zacht is waardoor het lichaam door gaat hangen of als de persoon die erop slaapt te zwaar is voor de veerkracht van de matras.

Hierbij enkele mogelijke nadelen van een zachte matras: 

  • Men kan sneller doorhangen.
  • Een zachte matras kan sneller doorliggen (slijtage).
  • Een zacht comfort kan aanleiding geven tot een warmer gevoel.

Dorsoo blog hardheid matras te zachte matras

Welke matras hardheid kiezen als rugslaper?

Iemand die op de rug slaapt, heeft een goede ondersteuning nodig in de holte van de onderrug. Het bekken, het zwaarste deel van het lichaam, mag door een aangepaste zone in de matras voldoende wegzinken. De lumbale of lage rug (wervels L1 t.e.m. L5) heeft een stevige ondersteuning nodig en mag in geen geval doorhangen. De holle onderrug kan door de zwaartekracht in een onnatuurlijke, bolle vorm geduwd worden met onder stress komende spieren en een asymmetrische druk op de tussenwervelschijven als gevolg.

Dorsoo blog harde of zachte matras bij ruglig

Bij de COMFORT-matras zorgt de traagschuim drukverdeler binnenin de matraskern voor een verdeling van het gewicht in de bekken- en lage rugzone. Daardoor is ze bruikbaar voor mensen van verschillend gewicht. Echter raden we aan dat zwaardere mensen de medium of stevige variant nemen om de rug de gepaste steun te blijven bieden.

Welke matras hardheden bij Dorsoo?

Het ACTIVE+ slaapsysteem, ons topproduct qua ergonomie, is verkrijgbaar met een flexibele matras in de 3 hardheden soft, medium en firm. In een dubbele matras zitten standaard 2 kernen die verschillend kunnen zijn. Zo heeft u het plezier van één grote matras, maar wel een gepersonaliseerd slaapsysteem. Heeft u een verkeerde keuze gemaakt? Dat overkomt de besten, we ruilen de matraskern gratis om binnen de tevredenheidsgarantie van 2 maanden.  

Dorsoo blog hardheid van matras active plus slaapsysteem

Bent u eerder op zoek naar de perfecte matras voor op uw bestaande bedbodem? De COMFORT-matras is een hybride matras met een slimme zonering in elk van de 3 lagen die ze rijk is. Ze is beschikbaar in soft, medium en firm. 

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.