De beste bedbodem bij rugklachten - Dorsoo

De beste bedbodem bij rugklachten

Kris - Kinesitherapeut maandag 15 oktober 2018 Leestijd: 3 minuten

Er wordt soms beweerd dat een goede bedbodem niet belangrijk is. Onze ervaring leert dat een degelijke lattenbodem wél een verschil maakt, zeker bij rugklachten. U kan ook kiezen voor een ander type bedbodem. Een lattenbodem of schotelbodem veert meestal beter mee dan een boxspring of spiraalbodem. Die laatste zijn dan op ventilatievlak sterker. 

Belang van een goede bedbodem bij rugklachten

De beste bedbodem bij rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug actief kan ondersteunen in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de voornaamste probleemzone daar de hefboom bij tillen het grootst is. Een klassiek probleem is een discusbulging of discushernia tussen de wervels L4 en L5. De beste lattenbodem zorgt ervoor dat de wervelkolom niet kan doorhangen op deze gevoelige plek. Naast de lage rug komt het er op aan de midden rug en hoge rug te ondersteunen in een rechte lijn in zijlig, volgens de natuurlijke s-kromming in ruglig.

Bij het gebruik van een ergonomische bedbodem is de matras in principe wat dunner om een beter samenspel te verkrijgen tussen de bedbodem en de matras. De combinatie van lattenbodem en matras wordt ook ‘slaapsysteem’ genoemd. De lattenbodem heeft een groter aandeel in de ergonomie. De matras is er op afgestemd om een goed geheel te vormen. Een ergonomisch slaapsysteem is de beste garantie op een pijnvrije en diepe nachtrust.

Een hoge of dikke matras is bedoeld om op een eenvoudige bedbodem te leggen. Dit kan een verende lattenbodem, een boxspring of een spiraalbodem zijn. Toch mag men het belang van dit type bedbodem niet minimaliseren.

Bij draaien op de matras (tot 30 keer per nacht) en het in- en uit bed stappen, voegt een goede bedbodem extra comfort toe. Dat is beter voor een persoon met een gevoelige rug en in het algemeen prettiger om te liggen. Daarnaast is ventilatie de 2belangrijke eigenschap van een goede bedbodem.

Zet een bedbodem bij voorkeur op hoge poten om op een rugvriendelijke en aangename manier in en uit het bed te stappen.  

Een instelbare bedbodem

Bij een instelbare bedbodem kan men bepaalde lichaamszones instellen. Het kan over een instelbare lattenbodem of schotelbodem gaan waarbij de heup-, rug- en schouderzone apart in te stellen zijn. Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld de positie van de lage rug te verbeteren, meer steun in de lage rug te voorzien, de heup- of schouderzone wat te verzachten. Allemaal nuttige ingrepen die een meerwaarde zijn voor wie er behoefte aan heeft.

Toch dient er ook een kanttekening bij gemaakt worden. Bij een aankoop van een instelbare bedbodem is advies van de verkoper ook na de aankoop mooi meegenomen. Al te vaak staan bodems na verloop van tijd niet goed ingesteld waardoor de meerwaarde helemaal verloren gaat. Laat u daarom van bij het begin goed uitleggen hoe de bedbodem in uw situatie het beste wordt ingesteld. Vraag indien nodig uitleg na de aankoop. Het gaat tenslotte om uw nachtrust.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

De voordelen van de hydraulische lattenbodem

Er zijn 2 essentiële voordelen aan het slapen op een hydraulische lattenbodem.

1e voordeel: Dynamisch

Iedereen draait en keert in bed in meer of mindere mate. De hydraulische lattenbodem past zich aan wanneer u bijvoorbeeld op de rug komt te liggen. Elke mens is anders. De ene heeft een hollere rug, de andere een minder uitgesproken s-vorm. Bovendien verandert u ook doorheen de tijd. Een klassiek voorbeeld is de zwangere vrouw, maar ook 5 of 10 kg vermageren of verzwaren geeft uw lichaam een andere gewichtsverdeling.

De hydraulische lattenbodem speelt ook hierop in. Hij past zich continu en volautomatisch aan. Vooringestelde systemen of op maat gemaakte matrassen focussen op slechts één lighouding én kunnen geen rekening houden met gewichtstoename of -verlies.

2e voordeel: Actieve ondersteuning

Actief ondersteunen betekent dat er ook een opwaartse beweging mogelijk is. De hydraulische bedbodem ondersteunt de rug actief. De actieve ondersteuning is een constante. Zelfs als de matras na 10 jaar gebruik minder comfortabel wordt, blijft de ondersteuning evengoed gelden.

Passieve ondersteuning komt neer op het verzachten van zones rond de heupen en de schouders en een stevige rugzone. Met het verslijten van de matras, gaat ook de ondersteunende waarde verminderen.

Waarom hydraulisch?

Hydraulische toepassingen bestaan in allerhande sectoren. De techniek laat toe om op een rechtlijnige manier krachten door te geven. In vergelijking met andere systemen is er daardoor minder wrijving en worden krachten directer doorgegeven aan het lichaam.

Een belangrijke eigenschap van de hydraulische techniek van Dorsoo is het behoud van de werking op lange termijn. De werking blijft tijdens de volledige levensduur van het product dezelfde. De opwaartse kracht vermindert dus niet waardoor de actieve ondersteuning perfect bewaard blijft.

Knappe techniek dus en bovendien 100% Belgisch!

Meer weten over deze lattenbodem

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.