Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen?

Een nacht niet kunnen slapen: hebt u dan al doorslaapproblemen?

Sylvie - Adviseur Leestijd: 4 minuten
4

Een nacht niet kunnen doorslapen: is dat iets om wakker van te liggen? Is dat problematisch? Nee, daar zijn zowat alle bronnen het over eens: iedereen ligt weleens een nacht wakker. Het wordt alleen een probleem als die nacht twee nachten wordt, vervolgens drie ... Voor u het weet, wordt het een 'slechte gewoonte', waardoor het 'uit gewoonte' niet meer lukt om in te slapen. Ook penibel is het als de onderliggende reden van uw doorslaapprobleem een slaapstoornis is.

De gevolgen van doorslaapproblemen op uw dagelijkse leven

Een nachtje niet kunnen slapen, dat zult u wel even voelen de volgende dag. Maar als daar meteen een goede nachtrust op volgt, bent u er vlug weer bovenop. Als de doorslaapproblemen aanhouden, zullen ze wel een negatieve invloed hebben op het dagelijkse leven. Mensen die meerdere nachten na elkaar niet kunnen doorslapen, krijgen vroeger of later last van vermoeidheid overdag. Dat kan dan weer leiden tot geheugen- en concentratieproblemen en verminderde prestaties. Sommigen worden er lusteloos of prikkelbaar door.

Oorzaken en oplossingen van doorslaapproblemen

In het slaaponderzoek van Dorsoo uit 2023 geeft 28 % van de bevraagden mee dat ze elke nacht minstens een keer wakker worden. Slechts 7 % wordt nooit wakker. 

De redenen waarom we wakker worden, zijn:

naar het toilet moeten57 %
piekeren / zich zorgen maken24 %
fysieke klachten (bv. rugpijn, nekpijn)17 %
te warm of te koud hebben15 %
emotionele gevoelens (bv. onzekerheid, ruzie, angst ...)14 %
omgevingslawaai14 %
snurken van een partner9 %
werkstress8 %
medische aandoening7 %
kinderen die moeilijk slapen of wakker worden6 %
te laat of te veel gegeten5 %
onregelmatige bedtijden5 %
consumptie van alcohol voor het slapen3 %
consumptie van cafeïne voor het slapen2 %

Als we de oorzaken van doorslaapproblemen onder de loep nemen, kunnen we daar in de meeste gevallen ook meteen een oplossing aan koppelen.

Doorslaapproblemen door stress of spanning

Vaak hebben we problemen met doorslapen in een stresserende periode of na een emotionele gebeurtenis. Het is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan tijdens zo een periode, maar probeer te ontspannen: yoga, een warm bad, een wandeling ... alles wat voor u werkt.

Doorslaapproblemen door een verstoorde waak- en slaapcyclus

Een jetlag is een typisch voorbeeld van een fenomeen dat optreedt na een verstoorde waak- en slaapcyclus. Het voordeel is dat een jetlag meestal eenmalig is, tenzij u veel reist. De wetenschap beschrijft echter ook een sociale jetlag, die optreedt als uw sociale leven haaks staat op uw natuurlijke bioritme, bijvoorbeeld door geregeld in het uitgaansleven te duiken of laat te werken. Als u daar last van hebt, zit er niets anders op dan iets minder de nachtraaf uit te hangen.

Dorsoo blog doorslaapproblemen laat werken

Werken in een ploegensysteem verstoort ook de waak- en slaapcyclus. Voordeel is wel dat er bij een ploegensysteem regelmaat in de onregelmaat zit. Als u de ene week altijd vroeg begint en de andere week laat, hebt u meer kans op gewenning. Zwiept het alle kanten uit en weegt het echt op uw prestaties, dan kunt u het misschien bij uw werkgever aankaarten en toch voor regelmaat zorgen.

Doorslaapproblemen door omgevingsfactoren

Er zijn heel wat omgevingsfactoren waar u iets aan kunt doen zodat u beter kunt doorslapen. Als u bijvoorbeeld wakker ligt door in een slecht bed of op een verouderde matras te slapen, dient een investering in een ergonomisch slaapsysteem zich aan. Wordt u wakker door licht, dan zorgt u het best voor verduistering.

Geluidshinder kan moeilijker liggen. Die ene hond in de wijk of de haan in de ren bij de buren die zich altijd vroeg laat gelden: daar moet u uw buren over aanspreken. Geluidsisolatie in een kamer is immers zeer moeilijk en is duur als u het correct wilt uitvoeren. Oordopjes zijn een gemakkelijke en haalbare oplossing, als u ze kunt verdragen bij het slapen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Doorslaapproblemen door geneesmiddelengebruik, roken, alcohol of cafeïne

Roken, alcohol en cafeïne: het gebruik ervan hebt u zelf in de hand. Het is bewezen dat elk van die gewoontes een nefaste invloed heeft op de slaap. U laat ze dus het best allemaal links liggen, en als u echt niet zonder kunt, probeer dan de avond te vermijden. Niet zo gemakkelijk, want dat is juist het moment waarop het verleidelijk wordt om naar een genotsmiddel te grijpen.

Ook geneesmiddelen kunnen als bijwerking hebben dat u moeite hebt met doorslapen. Als het gebruik tijdelijk is en u niet anders kunt om een bepaalde kwaal te bestrijden, moet u gewoon even door de zure appel heen bijten. Bent u echter chronisch op een geneesmiddel aangewezen dat uw slaap belemmert, dan moet u overleggen met uw arts. Het is mogelijk dat er alternatieven of andere merken bestaan die niet dat slaapverstorende effect hebben bij u.

Dorsoo blog doorslaapproblemen door medicatie geneesmiddelen

Doorslaapproblemen door achterliggende medische problemen

Er zijn 1001 mogelijke medische redenen waarom u niet kunt doorslapen. Dat kan gaan van het rustelozebenensyndroom, waarbij krampen in de benen u 's nachts wakker maken en houden tot neurologische aandoeningen, jeuk of pijnklachten zoals rug- en nekklachten. Die laatste kunnen dan weer te maken hebben met een gebrekkige ondersteuning tijdens uw slaap.

Niet alleen lichamelijke ongemakken kunnen u uit uw slaap houden, maar ook psychologische problemen, zoals angststoornissen, stemmingsstoornissen, depressies ...  Onderken die problemen, laat ze niet aanslepen en ga te rade bij een huisdokter, specialist of therapeut in de geestelijke gezondheidszorg.

Doorslaapproblemen door een slaapstoornis

Een nacht niet kunnen doorslapen, is niet meteen problematisch. Meerdere nachten niet kunnen doorslapen, is al wat lastiger. Dan kunnen we al van doorslaapproblemen spreken. Hierboven reikten we daarvoor al een aantal oplossingen aan. De onderliggende reden voor doorslaapproblemen kan echter ook een slaapstoornis zijn. Dan zult u zich wellicht medisch moeten laten begeleiden om er vanaf te geraken. Lees meer over de verschillende soorten slaapstoornissen.

Gerelateerde artikels

Over Sylvie, adviseur bij Dorsoo Sylvie helpt u met plezier bij het vinden van de ideale oplossing voor een pijnvrije nachtrust. Met haar aanstekelijke glimlach luistert ze aandachtig naar elke klant en gebruikt ze haar expertise om samen de perfecte slaapomgeving te realiseren.