Kies een goed hoofdkussen bij nekklachten

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris - Kinesitherapeut woensdag 16 mei 2018 Leestijd: 7 minuten

Bijna iedereen krijgt ooit wel eens te maken met nekklachten. De keuze van hoofdkussen is hierbij van groot belang. Lees in dit blogartikel hoe u kiest voor een goed hoofdkussen bij nekklachten. 

Meer dan 80% van de volwassen bevolking krijgt ooit te maken met één of meerdere periodes van rugklachten. Uit onderzoek is gebleken dat nekklachten de meest voorkomende klachten van het lichaam zijn. Bijna iedereen krijgt dus ooit wel eens te maken met nekpijn. De meest voorkomende klachten zijn het hebben van een stijve nek, een whiplash, verhoogde spierspanning in de schouders, artrose en een nekhernia. Een correcte ondersteuning van de nek tijdens de nacht door een hoofdkussen is cruciaal voor een goed herstel.

In de meeste gevallen zijn de klachten relatief onschuldig en verdwijnen ze spontaan na enkele dagen. Bij 15% daarentegen blijven de klachten langer aanhouden dan 6 maand. Nekklachten komen zelden alleen voor. Zij leiden vaak tot andere klachten zoals hoofdpijn, uitstralingspijn naar de armen, vermoeidheid, lusteloosheid of depressie.

Als oorzaken voor nekklachten kunnen er aanwijzingen zijn van een beschadiging of afwijking van specifieke anatomische structuren in de nek. Vaak is er sprake van gespannen nekspieren bijvoorbeeld door stress, slijtage van nekwervels, irritatie van ligamenten (gewrichtsbanden rondom wervels) of blessures aan pezen (als gevolg van een whiplash bijvoorbeeld). 

De nachtrust is voor de nek en alle verwante spieren het moment van recuperatie. Een slechte ergonomie tijdens het slapen kan bestaande klachten verergeren of leiden tot nieuwe nekklachten. 

Hoe vindt u een goed hoofdkussen bij nekklachten?

Hoe weet u wat het juiste hoofdkussen is voor u? Zeker als u nekklachten heeft, is dat enorm belangrijk. Er zijn 3 elementen die belangrijk zijn voor een goede nekondersteuning. Daar moet u dus rekening mee houden bij de aankoop van een nieuw hoofdkussen:

1. Anatomie en slaaphouding

Tijdens het slapen streven we naar een anatomisch correcte ondersteuning van de nekwervels. Dit is mogelijk in zijlig en in ruglig. De afstand tussen hoofd en matras dient zo juist mogelijk te corresponderen met de hoogte van het hoofdkussen. 

Een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

2. Het gebruik

Dit is heel persoonlijk. Mensen slapen op de meest diverse manieren en deze variëren tijdens de nacht. Een voorgevormd (ergonomisch) hoofdkussen is goed als de slaper een correcte slaaphouding aanneemt op de zij of op de rug. Een klassiek hoofdkussen heeft dan weer mogelijkheden voor meer onorthodoxe slaaphoudingen. De belangrijkste regel: het hoofdkussen altijd goed in de nekholte positioneren.

3. Het comfort

Dit is opnieuw een persoonlijk gegeven. Sommige mensen vinden het heerlijk om lekker zacht te liggen. Anderen houden juist van een stevige ondersteuning van zowel nek als hoofd. Het hoofdkussen moet voor u persoonlijk prettig aanvoelen.

Welk hoofdkussen past bij uw slaaphouding?

Bent u een zijslaper?

Wanneer u in bed op de zij ligt, zou uw wervelkolom zo goed als horizontaal moeten zijn. Uw hoofd zit dan in het verlengde van de wervelkolom. Het hoofd zit namelijk vast via 7 nekwervels, en die moeten in lijn zijn met de rest van de wervelkolom. De afstand tussen uw oor en uw matras moet worden gevuld. U kiest dus best voor een kussen waarvan u de dikte kan aanpassen; door voorgesneden lagen weg te nemen of door vulling te verwijderen. Zo gaat u op zoek naar uw ideale dikte.

Tip: ga als zijslaper niet te fel de zijkant van uw hoofdkussen opzoeken. Uw nek wordt daar minder goed gesteund. 

Bent u hoofdzakelijk een rugslaper?

Bij ruglig geldt dat de nekwervels in een natuurlijke positie t.o.v. elkaar moeten gehouden worden. We streven ernaar om de rug en nek in hun natuurlijke kromming te ondersteunen. Te hoog of te laag liggen op het hoofdkussen heeft in ruglig zelfs effect op de lage rug. Kin teveel naar de borst vlakt de lage rug te ver uit. Hoofd te ver achterover kan spanning geven in de lage rug. Het hoofdkussen wordt in het algemeen laag ingesteld voor een correcte ondersteuning.

Tip: streef naar een ontspannen gevoel. Voorgevormde hoofdkussens hebben soms een extra inkeping voorzien voor rugslapers.

Slaapt u eerder op de buik of zijdelings op de buik?

Het is belangrijk om te weten of u heel veel op de buik slaapt of enkel om in te slapen. Bij buiklig liggen de nekwervels getorst, wat niet ideaal is. Algemeen wordt hier gekozen voor een lager en flexibel hoofdkussen (met losse vulling). Sommige mensen nemen net een dikker hoofdkussen, maar leggen dit onder de borst. Vaak ligt men maar op een tipje van het kussen. Op de buik slapen gebeurt op heel veel manieren waardoor het gebruik van het hoofdkussen ook divers is. Let er dus vooral op hoe u ligt en waaraan het hoofdkussen dan best voldoet. Buikslapers hebben in de regel baat bij een makkelijk vervormbaar hoofdkussen. Wanneer u beperkt op de buik ligt, is een ergonomisch, voorgevormd hoofdkussen wel een optie. 

We zien 3 mogelijkheden voor het hoofdkussen voor een echte buikslaper:

  1. Zonder hoofdkussen: de nek wordt hierbij veel gedraaid (getorst). Voor de lage rug is de kans op doorhangen minimaal.
  2. Een plat hoofdkussen: meer comfort, ook vrij veel torsie aanwezig.
  3. Een dikker hoofdkussen: wordt deels onder de borst gepositioneerd. Het hoofd kan hier zijdelings gesteund worden waardoor de torsie van de nek minder aanwezig is. Wel opletten voor meer druk in de lage rug. 

Tip: nekklachten als buikslaper? Tracht meer op de zij te slapen en koop eventueel een hoofdkussen dat u daarbij helpt. Meer weten over het slapen op de buik en hoe het eventueel af te leren? Lees ons blogartikel.

"Al 10 hoofdkussens geprobeerd en nog altijd nekpijn"

Het is belangrijk om te weten dat een hoofdkussen niet altijd voldoende is om nekproblemen bij het slapen op te lossen. Een verkeerde houding van de lage rug vertaalt zich door naar de middenrug en de bovenrug en uiteindelijk ook naar de nekwervels en -spieren.

De wervelkolom is één geheel. Naar het slaapcomfort toe is de volledige ergonomie belangrijk. De combinatie van een juiste rugondersteuning met een aangepast hoofdkussen biedt het beste resultaat. 

Een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

Voor welk type hoofdkussen gaat u?

Nekondersteuning is belangrijk, maar persoonlijke voorkeur is dat evenzeer. Kiest u voor een voorgevormd hoofdkussen of een hoofdkussen met losse vezel? Binnen deze 2 categorieën kan u kiezen uit 100 verschillende hoofdkussens van tientallen fabrikanten, in een prijsklasse van 30 euro tot 170 euro. Het ene is al meer ergonomisch dan het andere. U  kan een hoofdkussen kopen met een verhoging ter hoogte van de nek, die de halsstreek nadrukkelijk steun geeft. 

Een voorgevormd hoofdkussen bestaat uit polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Hét grote voordeel is de constante vorm waardoor u meteen weer goed ligt bij het veranderen van slaaphouding. Bij Dorsoo vindt u bijvoorbeeld het 3D latex hoofdkussen en het 3D visco hoofdkussen

Een traagschuim of visco-elastisch hoofdkussen past zich heel goed aan aan de vorm van het hoofd. Het kan bij koude temperaturen vrij hard en stug aanvoelen, maar na enkele minuten wordt het zachter.

Een latex hoofdkussen ligt het meest veerkrachtig en met name Talalay latex ademt het best. 

Traagschuim en latex hoofdkussens kunnen soms niet goed ventileren, vooral als ze onder hoge druk in een mal worden gevormd. De hoofdkussens met betere kwaliteit hebben een opencelstructuur en ventileren goed tot zeer goed. 

Polyether en koudschuim hoofdkussens hebben vergelijkbare eigenschappen en lijken meer op latex dan op traagschuim. Koudschuim is duurzamer, maar voor een hoofdkussen is dit minder van belang dan voor een matras door het beperkte gewicht van het hoofd. Belangrijker is de vorm en hardheid (correcte ondersteuning) en het comfort (prettig aanvoelen).

Er zijn duidelijke verschillen in comfort waar te nemen bij een ligtest. Kies de interessantste er uit en neem uw tijd om ze uit te proberen

Als dit voor u niet werkt, zijn er ook nog de compartiment-nekkussens: die hebben een aparte zone voor nek- en voor hoofdondersteuning zodat u zelf beide zones kan instellen op uw ideale hoogte. 

Houdt u meer van een dikker en goed vervormbaar hoofdkussen? Dan kan u beter voor een klassiek hoofdkussen met losse vulling kiezen. De vulling kan natuurlijk of synthetisch zijn. De ondersteuning is minder constant, maar als u er goed mee om kan, kan dit de beste oplossing zijn, leert onze ervaring. Bekijk bijvoorbeeld ons Memory hoofdkussen of dons hoofdkussen

Hoofdkussengamma van Dorsoo en nekklachten

Dorsoo biedt naast zijn Active+ slaapsysteem en Comfort matras een gamma aan van ergonomische hoofdkussens om uw slaapcomfort compleet te maken. Bij de aankoop test u een hoofdkussen altijd eerst in de winkel, liefst op een matras gelijkaardig aan diegene waar u thuis op slaapt. Een schouderzone maakt bijvoorbeeld al een flink verschil in oor-matras-afstand.

Onze adviseurs staan u dan ook met plezier bij in uw zoektocht naar het perfecte hoofdkussen om u af te helpen van uw nekklachten. En het moet prettig zijn: u moet er tenslotte op kunnen dromen.

Gerelateerde artikels

Kris - Dorsoo Adviseur
Over Kris, Kinesitherapeut bij Dorsoo

Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.