Kies een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

Kies een goed hoofdkussen bij nekklachten

Kris - Kinesitherapeut woensdag 16 mei 2018 Leestijd: 6 minuten

Bijna iedereen krijgt ooit wel eens te maken met nekklachten. De keuze van hoofdkussen is hierbij van groot belang. Lees in dit blogartikel hoe u kiest voor een goed hoofdkussen bij nekklachten. 

Meer dan 80% van de volwassen bevolking krijgt ooit te maken met één of meerdere periodes van rugklachten. Uit onderzoek is echter gebleken dat nekklachten de meest voorkomende klachten van het lichaam zijn. Bijna iedereen krijgt dus ooit wel eens te maken met nekpijn. De meest voorkomende klachten zijn het hebben van een stijve nek, een whiplash, verhoogde spierspanning in de schouders, artrose en een nekhernia. Een hoofdkussen tegen nekpijn zorgt voor een correcte ondersteuning van de nek bij het slapen en is cruciaal voor een goed herstel van de tussenwervelschijven en ontspanning van de nekspieren.

De oorzaken van nekpijn kunnen zijn:

  • Beschadiging of afwijking van specifieke anatomische structuren in de nek
  • Gespannen nekspieren, bijvoorbeeld door stress
  • Slijtage van nekwervels
  • Irritatie van ligamenten (gewrichtsbanden rondom wervels)
  • Blessures aan pezen (als gevolg van een whiplash bijvoorbeeld)

De nachtrust is voor de nek en alle verwante spieren het moment van recuperatie. Een slechte ergonomie tijdens het slapen kan bestaande nekpijn verergeren of leiden tot nieuwe nekklachten. 

Hoe vindt u een goed hoofdkussen bij nekklachten?

Hoe weet u wat het juiste hoofdkussen is voor u? Zeker bij nekklachten is een kussen tegen nekpijn een must. Er zijn 3 belangrijke elementen bij het kiezen van een goed hoofdkussen. Houd hier rekening mee bij de aankoop van een nieuw hoofdkussen:

1. Anatomie en slaaphouding

Tijdens het slapen streven we naar een anatomisch correcte ondersteuning van de nekwervels. Dit is mogelijk in zijlig en in ruglig. De afstand tussen hoofd en matras dient zo juist mogelijk overeen te komen met de hoogte van het hoofdkussen. Aanpasbare hoogte van het kussen kan handig zijn.

Een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

2. Het gebruik van het hoofdkussen

Een hoofdkussen voor de nek is persoonlijk. Mensen slapen op de meest diverse manieren en deze variëren tijdens de nacht. Een voorgevormd (ergonomisch) hoofdkussen is goed als de slaper een correcte slaaphouding aanneemt op de zij of op de rug. Een klassiek hoofdkussen heeft dan weer mogelijkheden voor meer onorthodoxe slaaphoudingen. De belangrijkste regel: het hoofdkussen altijd goed in de nekholte positioneren om nekklachten te vermijden.

3. Het comfort van het hoofdkussen

Dit is opnieuw een persoonlijk gegeven. Sommige mensen vinden het heerlijk om lekker zacht te liggen. Anderen houden juist van een stevige ondersteuning van zowel nek als hoofd. Het hoofdkussen moet voor u persoonlijk prettig aanvoelen.

Welk hoofdkussen past bij uw slaaphouding?

Bent u een zijslaper?

Wanneer u in bed op de zij ligt, zou uw wervelkolom zo goed als horizontaal moeten zijn. Uw hoofd zit dan in het verlengde van de wervelkolom. Het hoofd zit vast via 7 nekwervels, en die moeten in lijn zijn met de rest van de wervelkolom. De afstand tussen uw oor en uw matras moet worden gevuld. U kiest dus best voor een hoofdkussen voor de nek waarvan u de dikte kan aanpassen; door voorgesneden lagen weg te nemen of door vulling te verwijderen. Zo gaat u op zoek naar uw ideale dikte.

Tip: ga als zijslaper niet te fel de zijkant van uw hoofdkussen opzoeken. Uw nek wordt daar minder goed gesteund. 

Bent u hoofdzakelijk een rugslaper?

Bij ruglig geldt dat de nekwervels in een natuurlijke positie t.o.v. elkaar moeten gehouden worden. We streven ernaar om de rug en nek in hun natuurlijke kromming te ondersteunen. Te hoog of te laag liggen op het hoofdkussen heeft in ruglig zelfs effect op de lage rug. Kin teveel naar de borst vlakt de lage rug te ver uit. Hoofd te ver achterover kan spanning geven in de lage rug. Het hoofdkussen wordt voor rugslapers doorgaans laag ingesteld voor een gepaste ondersteuning.

Tip: streef naar een ontspannen gevoel. Voorgevormde hoofdkussens hebben soms een extra inkeping specifiek voor een rugslaper.

Slaapt u eerder op de buik of zijdelings op de buik?

Het is belangrijk om te weten of u een sporadische of frequente buikslaper bent. Wanneer u op de buik ligt, worden de nekwervels getorst en krijgen de tussenwervelschijven verkeerde druk. In het algemeen kiest een buikslaper voor een laag en flexibel hoofdkussen (met losse vulling). Soms nemen mensen net een dikker hoofdkussen, maar leggen dit onder de borst. Vaak ligt men met het hoofd maar op een tipje van het kussen. Op de buik slapen gebeurt op heel veel manieren en het gebruik van hoofdkussens is divers.

Let dus vooral op hoe u ligt en waaraan het hoofdkussen dan best voldoet. Buikslapers hebben in de regel baat bij een makkelijk vervormbaar hoofdkussen. Wanneer u beperkt op de buik ligt, is een ergonomisch, voorgevormd hoofdkussen wel een optie. 

We zien 3 mogelijkheden voor het hoofdkussen voor een frequente buikslaper:

  1. Zonder hoofdkussen: de nek wordt hierbij veel gedraaid (getorst). Voor de lage rug is de kans op doorhangen minimaal.
  2. Een plat hoofdkussen: meer comfort, ook vrij veel torsie aanwezig.
  3. Een dikker hoofdkussen: wordt deels onder de borst gepositioneerd. Het hoofd kan hier zijdelings gesteund worden waardoor de torsie van de nek minder aanwezig is. Wel opletten voor een te holle lage rug. 

Tip: nekklachten als buikslaper? Tracht meer op de zij te slapen en koop eventueel een hoofdkussen dat u daarbij helpt. Lees meer over het slapen op de buik en hoe het eventueel af te leren.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

"Al 10 hoofdkussens geprobeerd en nog altijd nekpijn"

Het is belangrijk om te weten dat een hoofdkussen niet altijd voldoende is om nekproblemen bij het slapen op te lossen. Een verkeerde houding van de lage rug vertaalt zich door naar de midden- en bovenrug en uiteindelijk ook naar de nekwervels en nekspieren.

De wervelkolom functioneert als geheel. Naar het slaapcomfort toe is de volledige ergonomie belangrijk. De combinatie van een juiste rugondersteuning met een hoofdkussen voor nekklachten biedt het beste resultaat. 

Een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

Voor welk type hoofdkussen gaat u?

Nekondersteuning is belangrijk, maar persoonlijke voorkeur is dat evenzeer. Kiest u voor een voorgevormd hoofdkussen of een hoofdkussen met losse vezel? Binnen deze 2 categorieën kan u kiezen uit 100 verschillende hoofdkussens van tientallen fabrikanten, in een prijsklasse van 30 euro tot 170 euro. Het ene is al meer ergonomisch dan het andere.

Een voorgevormd hoofdkussen bestaat uit polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Hét grote voordeel is de constante vorm waardoor u meteen weer goed ligt bij het veranderen van slaaphouding. Bij Dorsoo vindt u bijvoorbeeld het 3D latex hoofdkussen en het 3D visco hoofdkussen

Een traagschuim of visco-elastisch hoofdkussen past zich aan aan de vorm van het hoofd. Het kan bij koude temperaturen vrij hard en stug aanvoelen, maar na enkele minuten wordt het zachter.

Een latex hoofdkussen heeft het meeste veerkracht en met name Talalay latex ademt het best. 

Traagschuim en latex hoofdkussens ventileren soms niet goed, vooral als ze onder hoge druk in een mal gevormd zijn. Hoofdkussens van betere kwaliteit hebben een opencelstructuur en ventileren goed tot zeer goed. 

Dorsoo blog goed hoofdkussen bij nekklachten

Polyether en koudschuim hoofdkussens hebben vergelijkbare eigenschappen en lijken meer op latex dan op traagschuim. Koudschuim is duurzamer, maar voor een hoofdkussen is dit minder van belang dan voor een matras door het beperkte gewicht van het hoofd. Belangrijker is de vorm (correcte ondersteuning) en het comfort (prettig aanvoelen).

Er zijn duidelijke verschillen in comfort waar te nemen bij een ligtest. Kies de interessantste kussens er uit en neem uw tijd om ze uit te proberen

Als dit voor u niet werkt, zijn er ook nog de compartiment-nekkussens: die hebben een aparte zone voor nek- en voor hoofdondersteuning zodat u zelf beide zones kan instellen op uw ideale hoogte. 

Houdt u meer van een dikker en goed vervormbaar hoofdkussen? Dan kan u beter voor een klassiek hoofdkussen met losse vulling kiezen. De vulling kan natuurlijk of synthetisch zijn. De ondersteuning is minder constant, maar als u er goed mee om kan, kan dit de beste oplossing zijn, leert onze ervaring. Bekijk bijvoorbeeld het Memory hoofdkussen of dons hoofdkussen

Hoofdkussengamma van Dorsoo en nekklachten

Dorsoo biedt naast zijn Active+ slaapsysteem en Comfort matras een gamma aan van ergonomische hoofdkussens om uw slaapcomfort compleet te maken. Bij de aankoop test u een hoofdkussen altijd eerst in de winkel, liefst op een matras gelijkaardig aan diegene waar u thuis op slaapt. Een schouderzone maakt bijvoorbeeld een flink verschil in de afstand van het hoofd tot de matras. 

Onze adviseurs staan u dan ook met plezier bij in uw zoektocht naar het perfecte hoofdkussen om u af te helpen van uw nekklachten.

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.