Kies een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

Kies een goed hoofdkussen bij nekklachten

Kris - Kinesitherapeut woensdag 16 mei 2018 Leestijd: 6 minuten
6

Bijna iedereen krijgt ooit wel eens te maken met nekklachten. De keuze van een gepast hoofdkussen kan deze klachten verminderen. Lees in dit blogartikel hoe u kiest voor een goed hoofdkussen bij nekklachten.

Meer dan 80% van de volwassen bevolking krijgt ooit te maken met één of meerdere periodes van rugklachten. Uit onderzoek is echter gebleken dat nekklachten de meest voorkomende klachten van het lichaam zijn. Bijna iedereen krijgt dus ooit wel eens te maken met nekpijn. Vaak spreekt men over een stijve nek. Een verhoogde spierspanning in de nek en schouders zorgt voor een gespannen, minder mobiel gevoel en kan hoofdpijn veroorzaken. Een hoofdkussen tegen nekpijn zorgt voor een correcte ondersteuning van de nek bij het slapen en is cruciaal voor een goed herstel van de tussenwervelschijven en ontspanning van de nekspieren.

De nachtrust is voor de nek en alle verwante spieren het moment van recuperatie. Een slechte ergonomie tijdens de slaap kan bestaande nekklachten verergeren of leiden tot nieuwe nekpijn na het slapen.

Hoe vindt u een goed hoofdkussen bij nekklachten?

Hoe weet u wat een goed hoofdkussen is voor u? Zeker bij nekklachten is een ergonomisch hoofdkussen tegen nekpijn een must. Er zijn 3 belangrijke elementen bij het kiezen. Houd hier rekening mee bij de aankoop van een nieuw hoofdkussen:

1. Anatomie en slaaphouding

Tijdens het slapen streven we naar een anatomisch correcte ondersteuning van de nekwervels. Dit is mogelijk in zijlig en ruglig. De afstand tussen hoofd en matras dient zo juist mogelijk overeen te komen met de hoogte van het hoofdkussen. Aanpasbare hoogte van het kussen is handig om thuis bij te stellen indien nodig.

Een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

2. Het gebruik van het hoofdkussen

Een hoofdkussen voor de nek is persoonlijk. Mensen slapen op de meest diverse manieren en deze variëren tijdens de nacht. Een voorgevormd (ergonomisch) hoofdkussen is goed als de slaper een correcte slaaphouding aanneemt op de zij of op de rug. Een klassiek hoofdkussen is kneedbaar en heeft bijgevolg meer mogelijkheden voor ietwat onorthodoxe slaaphoudingen. De belangrijkste regel: het hoofdkussen altijd goed in de nekholte positioneren voor maximale ondersteuning.

3. Het comfort van het hoofdkussen

Sommige mensen vinden het heerlijk om lekker zacht te liggen. Anderen houden juist van een stevige ondersteuning van zowel nek als hoofd. Het hoofdkussen moet voor u prettig aanvoelen. Neem genoeg tijd hiervoor bij het kiezen.

Welk hoofdkussen past bij uw slaaphouding?

Bent u een zijslaper?

Wanneer u in bed op de zij ligt, zou uw wervelkolom zo goed als horizontaal moeten zijn. Uw hoofd zit dan in het verlengde. Het hoofd zit vast via 7 nekwervels, en die moeten in lijn zijn met de rest van de wervelkolom. De afstand tussen uw oor en uw matras dient te worden gevuld. U kiest dus best voor een hoofdkussen voor de nek waarvan u de hoogte kan aanpassen; door voorgesneden lagen weg te nemen of door vulling te verwijderen. Zo gaat u op zoek naar uw ideale hoogte.

Tip: ga als zijslaper niet te fel de zijkant van uw hoofdkussen opzoeken. De nek wordt daar minder goed gesteund. 

Bent u hoofdzakelijk een rugslaper?

Bij ruglig geldt dat de nekwervels in een natuurlijke positie t.o.v. elkaar moeten gehouden worden. We streven ernaar om de rug en nek in hun natuurlijke kromming te ondersteunen. Te hoog of te laag liggen op het hoofdkussen heeft in ruglig zelfs effect op de lage rug. Kin teveel naar de borst vlakt de lumbale zone te ver uit. Hoofd te ver achterover kan spanning geven in die lage rug. Een hoofdkussen wordt voor rugslapers doorgaans laag ingesteld voor een gepaste ondersteuning.

Tip: streef naar een ontspannen gevoel. Voorgevormde hoofdkussens hebben soms een extra inkeping specifiek voor een rugslaper.

Slaapt u eerder op de buik of zijdelings op de buik?

Wanneer u op de buik ligt, worden de nekwervels getorst en krijgen de tussenwervelschijven verkeerde druk. Absoluut te vermijden is overstrekking van de nek naar achter. De hals moet hiervoor gesteund worden. Zonder hoofdkussen slapen kan, maar is niet ideaal. Het is vrij hard voor het aangezicht en de nektorsie wordt niet verminderd.

In het algemeen kiest een buikslaper voor een laag en flexibel hoofdkussen (met losse vulling). Soms nemen mensen net een dikker hoofdkussen, leggen dit deels onder de borst en grijpen het vast. Vaak ligt men met het hoofd maar op een tipje van het kussen. Op de buik slapen gebeurt op veel manieren en het hoofdkussen gebruik is divers.

Let dus vooral op hoe u ligt en waaraan het hoofdkussen dan best voldoet. Het is belangrijk om te weten of u een sporadische of frequente buikslaper bent. Échte buikslapers hebben in de regel baat bij een makkelijk vervormbaar hoofdkussen. Wanneer u beperkt op de buik ligt, is een ergonomisch, voorgevormd hoofdkussen wel een optie. Bekijk zeker eens het Dorsoo buikslaper kussen.

Tip: nekklachten als buikslaper? Tracht meer op de zij te slapen en koop eventueel een hoofdkussen dat u daarbij helpt. Lees meer over het slapen op de buik en hoe het eventueel af te leren.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

"Al 10 hoofdkussens geprobeerd en nog altijd nekpijn"

Een hoofdkussen lost niet altijd alle nekproblemen bij het slapen op. Een verkeerde houding van de lage rug vertaalt zich door naar de midden- en bovenrug en uiteindelijk ook naar de nekwervels en nekspieren.

De wervelkolom functioneert als geheel. Naar het slaapcomfort toe is de volledige ergonomie belangrijk. De combinatie van een juiste rugondersteuning met een hoofdkussen voor de nek biedt het beste resultaat. 

Een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

Voor welk type hoofdkussen gaat u?

Nekondersteuning is belangrijk maar welke keuze maken? Kiest u voor een voorgevormd hoofdkussen of een hoofdkussen met losse vezel? Binnen deze 2 categorieën kan u kiezen uit 100 verschillende hoofdkussens van tientallen fabrikanten, in een prijsklasse van 30 euro tot 170 euro. Het ene is al meer ergonomisch dan het andere.

Een voorgevormd hoofdkussen bestaat uit polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Hét grote voordeel is de constante vorm waardoor u meteen weer goed ligt bij het veranderen van slaaphouding. Bij Dorsoo vindt u het 3D latex hoofdkussen en het 3D visco traagschuim hoofdkussen

Een traagschuim of visco-elastisch hoofdkussen past zich aan aan de vorm van het hoofd. Het kan bij koude temperaturen vrij hard en stug aanvoelen, maar na enkele minuten wordt het zachter.

Een latex hoofdkussen heeft het meeste veerkracht en met name Talalay latex ademt het best. 

Traagschuim en latex hoofdkussens ventileren soms niet goed, vooral als ze onder hoge druk in een mal gevormd zijn. Hoofdkussens van betere kwaliteit hebben een opencelstructuur en ventileren goed tot zeer goed. 

Dorsoo blog goed hoofdkussen bij nekklachten

Polyether en koudschuim hoofdkussens hebben vergelijkbare eigenschappen en lijken meer op latex dan op traagschuim. Koudschuim is duurzamer, maar voor een hoofdkussen is dit minder van belang dan voor een matras door het beperkte gewicht van het hoofd. Belangrijker is de vorm (correcte ondersteuning) en het comfort (prettig aanvoelen).

Er zijn duidelijke verschillen in comfort waar te nemen bij een ligtest. Kies de interessantste kussens er uit en neem uw tijd om ze uit te proberen

Als dit voor u niet werkt, zijn er ook nog de compartiment-nekkussens: die hebben een aparte zone voor nek- en voor hoofdondersteuning zodat u zelf beide zones kan instellen op uw ideale hoogte. 

Houdt u meer van een dikker en goed vervormbaar hoofdkussen? Dan kan u beter voor een klassiek hoofdkussen met losse vulling kiezen. De vulling kan natuurlijk of synthetisch zijn. De ondersteuning is minder constant, maar als u er goed mee om kan, kan dit de beste oplossing zijn, leert onze ervaring. Bekijk bijvoorbeeld het Memory hoofdkussen of dons hoofdkussen

Hoofdkussengamma van Dorsoo en nekklachten

Dorsoo biedt naast zijn ACTIVE+ slaapsysteem en COMFORT-matras een gamma aan van ergonomische hoofdkussens om uw slaapcomfort compleet te maken. Bij de aankoop test u een hoofdkussen altijd eerst in de winkel, liefst op een matras gelijkaardig aan diegene waar u thuis op slaapt. Een schouderzone maakt bijvoorbeeld een flink verschil in de afstand van het hoofd tot de matras. 

Onze adviseurs staan u dan ook met plezier bij in uw zoektocht naar het perfecte hoofdkussen om u af te helpen van uw nekklachten.

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.