Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen

Moe wakker worden: oorzaken en oplossingen

Sylvie - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

De meesten van ons hebben het weleens meegemaakt: we kunnen niet inslapen, liggen uren wakker en als de wekker afloopt, moeten we moe opstaan. We zijn helemaal niet uitgerust maar moeten toch het bed uit, om te werken of de kinderen naar school te brengen. Als we moe wakker worden, hebben we geen fut om de rest van de dag door te brengen.

Uit het grote slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 blijkt dat 73 % van de Vlamingen zich minstens een keer per week echt moe voelt bij het opstaan. 24 % van de Vlamingen voelt zich zelfs elke dag moe bij het wakker worden. 69 % ervaart weleens een dag in de week waarop de vermoeidheid overheerst en maar liefst 22 % voelt zich zelfs altijd vermoeid doorheen de dag.

Van eenmalig naar chronisch

Eenmalig onvoldoende slapen brengt al lichamelijke ongemakken met zich mee, maar met een goede nachtrust de volgende nacht halen we die schade wel in. Erger is het als het probleem van niet uitgerust wakker worden zich regelmatig voordoet. Als we altijd moe wakker worden en het blijft wekenlang aanslepen, moeten we aan de alarmbel trekken. De lichamelijke kwalen kunnen steeds erger worden en er kan chronische vermoeidheid ontstaan, die gepaard gaat met mentale problemen zoals onoplettendheid of angstig of verward zijn.

Oorzaken van moe wakker worden

Slaap haalt u niet zomaar in. Eén tot drie rusteloze nachten vallen nog te compenseren, maar als u een hele week moe wakker wordt, vergt dat een andere aanpak. Helemaal fout is om tijdens het weekend extra lang in bed te blijven liggen, want zo raakt uw waak-slaapsysteem nog meer in de war. Sta iedere dag op hetzelfde uur op, maximum een uur later in het weekend. Probeer vast te stellen wat de oorzaak is dat u iedere dag vermoeid wakker wordt en pak die oorzaak aan. 

Vaak voorkomende oorzaken van altijd moe wakker worden:

 • stress of piekeren
 • verkeerde slaaphouding
 • slecht bed of hoofdkussen
 • licht of geluiden
 • lichamelijke kwalen

Dorsoo blog moe wakker worden oorzaken

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Tips om na moe wakker worden toch een betere dag te hebben

 • Neem allereerst een frisse douche of spoel uw lichaam af met koud water. Daardoor sluiten de bloedvaten zich en komen er hormonen vrij die u wakker en alert houden.
 • Drink 's morgens een kop koffie, maar overdrijf er niet mee. Te veel cafeïne kan nervositeit opwekken en tot gevolg hebben dat u de volgende nacht opnieuw niet vlot inslaapt.
 • Eet de hele dag gezond. Opteer voor kleine maaltijden met weinig vet en veel groenten en fruit als tussendoortje. Te zware maaltijden belasten ons spijsverteringsstelsel, waardoor we lomer zijn overdag.
 • Drink twee liter water. Water reinigt het lichaam en zuivert de lever en de nieren. Vermijd suikerhoudende dranken: snelle suikers geven een korte energie-opstoot maar een kwartier later voelt u zich nog vermoeider.
 • Beweeg veel. Neem de trappen in plaats van de lift en parkeer de wagen iets verder. Probeer zo veel mogelijk van de buitenlucht te genieten en zet de ramen open voor verse zuurstof.
 • Een middagdutje of een powernap van maximum 30 minuten kan een deel van de vermoeidheid wegnemen en is zeker aanbevolen om even de geest tot rust te brengen.

Dorsoo blog moe wakker worden oplossingen tips

Gerelateerde artikels

Over Sylvie, adviseur bij Dorsoo Sylvie helpt u met plezier bij het vinden van de ideale oplossing voor een pijnvrije nachtrust. Met haar aanstekelijke glimlach luistert ze aandachtig naar elke klant en gebruikt ze haar expertise om samen de perfecte slaapomgeving te realiseren.