Het effect van manuele therapie op lage rugpijn - Dorsoo

Het effect van manuele therapie op lage rugpijn

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 2 minuten
2

Meer dan 80% van de volwassenen heeft wel eens lage rugpijn. De pijn kan plots ontstaan of geleidelijk aan erger worden. Wanneer de pijn niet vermindert na het nemen van pijnstillers en/of langer aanhoudt dan 5 dagen, kan kinesitherapie nuttig zijn. Binnen het domein kinesitherapie (behandelen van pijn door oefeningen, massage en mobilisatie) zijn er verschillende specialisaties, zoals manuele therapie.

Manuele therapie werkt op gewrichten

Manuele therapie betekent letterlijk: met de handen behandelen. Het richt zich voornamelijk op klachten die hun oorsprong vinden in de wervelkolom, maar ook op klachten in alle andere gewrichten van het menselijk lichaam. Bij manuele therapie vertrekt men vanuit het standpunt dat de klachten in de wervelkolom ontstaan, omdat de gewrichten niet goed werken. Bewegen wordt moeilijker door verkrampte spieren.Deze spanning ontstaat door langdurig overbelasten van gewrichten of door plotse impact en kan dan ook het gewricht in disbalans brengen. De manueel therapeut heft bewegingsbeperkingen in een gewricht op (verbetert de werking van het gewricht ) door het gewricht te mobiliseren en te manipuleren. Anderzijds kan een gewricht ook weer beter bewegen doordat de therapeut de spieren rondom het gewricht uitrekt en ontspant.

Manuele therapie tegen pijn

Manuele therapie is heel goed tegen pijn. De pijn neemt snel af, omdat de beweeglijkheid in het gewricht ook direct verbetert. Het effect van manuele therapie is meestal meteen voelbaar. De rug voelt verlicht aan, de pijn is afgenomen en er is een verbetering van de bewegingsvrijheid. De techniek is niet pijnlijk, hooguit wat onwennig. De patiënt wordt soms in allerhande posities gelegd om het manipuleren te vergemakkelijken. Manipuleren houdt in dat er een snelle beweging wordt gemaakt met de handen op een gewricht. In de volksmond wordt een manueel therapeut ook wel kraker genoemd. Dit komt door het krakend geluid dat soms ontstaat bij het manipuleren.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Manuele therapie kan aan iedereen gegeven worden, ook aan baby’s of oudere personen. In het algemeen is het een zeer veilige behandeling met weinig tot geen ongewenste effecten. Manuele therapie kan eventueel kortdurende nawerkingen geven, zoals een algemene stijfheid, vermoeidheid of het gevoel hebben van blauwe plekken ter hoogte van de behandelde zone. De manipulatie dient wel zacht te gebeuren. Bruuske manipulaties worden niet aangeraden en kunnen bloedvaten en zenuwen rondom het gewricht blokkeren.

Manuele therapie en lage rugpijn

Het effect van manuele therapie is groot bij chronische lage rugpijn (Cochrane Studie, 2011). Tijdens de eerste behandeling voert de therapeut een uitgebreid vraaggesprek en een klinisch onderzoek met de patiënt uit. Zo krijgt hij een beeld van de oorzaak van de klacht (zoals overbelasting van de pees of blokkage van het gewricht) en kan hij hier gericht op gaan handelen. Bij 70% van de patiënten verdwijnen de klachten binnen 3 weken en bij 90% binnen 2 maand. De klachten kunnen wel terugkeren, maar worden met behulp van manuele therapie steeds sneller verholpen. Zo kunnen bij recidief (terugkeer van de pijn) de klachten al na één sessie verdwijnen.

Deze artikels vind je misschien ook interessant:

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.