Hoe kiest u het beste hoofdkussen als zijslaper? - Dorsoo

Hoe kiest u het beste hoofdkussen als zijslaper?

Kris - Kinesitherapeut vrijdag 22 november 2019 Leestijd: 2 minuten

Als zijslaper een gepast hoofdkussen kiezen, blijkt niet eenvoudig. In onze advieswinkels spreken we vaak met mensen die al heel wat hoofdkussens geprobeerd hebben. Op welke zaken u kan letten als zijslaper leest u in dit blogartikel.

Wat is het beste hoofdkussen voor een zijslaper?

Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo’n type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van deze materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd. Deze materialen verliezen hun vormeigenschappen maar heel traag. 

Voor een zijslaper is de ergonomie van het kussen en de constante steun belangrijk om de nek anatomisch correct te ondersteunen. Als de nek van de zijslaper correct gesteund wordt, kunnen de tussenwervelschijven van de nek maximaal herstellen en is de kans op stijve nekspieren ‘s ochtends minimaal.

Zijslapers die opstaan met een pijnlijke nek liggen dus wellicht niet correct gesteund. Deze verkeerde houding kan zelfs zorgen voor hoofdpijn na het slapen.

Naast de gepersonaliseerde steun is ook het comfort van belang. Vind ik het hoofdkussen aangenaam liggen? U kan immers wel correct gesteund zijn maar toch niet comfortabel liggen waardoor er een stress ontstaat in de nekspieren. Pijnprikkels zorgen ervoor dat u vaker wakker wordt om een andere positie aan te nemen.

Zijslaper? Hoe kiest u uw ideale hoofdkussen?

Deze 3 zaken zijn van belang als u een goed hoofdkussen voor zijlig wil selecteren.

1. Afstand oor-matras

Als u gaat liggen in de winkel, trek het hoofdkussen volledig in de nekholte voor een goede test. Ligt uw nek ontspannen? Kan de verkoper of uw partner even kijken of uw nek mooi in het verlengde ligt van uw hoofd? Bij het profiel van een zijslaper steekt het hoofd uit t.o.v. de nek. Om de wervelkolom, de nek in het bijzonder, en het hoofd op één lijn te hebben is de juiste afstand oor-matras een eerste voorwaarde.

Dorsoo blog hoofdkussen zijslaper

Om een optimale dikte te bekomen, is een hoofdkussen dat in hoogte aanpasbaar is een dankbare oplossing. De ergonomische aanpasbare 3D hoofdkussens van Dorsoo zijn een goed voorbeeld. Smalle of brede schouders, een matras zonder of met schouderzone, een wegdraaiende schouder bij het liggen. Het zijn deze factoren die de hoogte beïnvloeden. 

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

2. Ondersteuning van de nek

Een kussen voor een zijslaper heeft een hogere nekzone die de nekholte vult en nadrukkelijk ondersteunt. Dit is de tweede voorwaarde bij een goed hoofdkussen voor een zijslaper. De nekwervels en cervicale tussenwervelschijven kunnen ontspannen en dit vermijdt ook stressopbouw in de nekspieren.

Deze eerste 2 zaken zorgen voor de juiste nekondersteuning voor een zijslaper. Daarnaast moet het hoofdkussen u ook liggen, figuurlijk dan. De vulling bepaalt het gevoel van het hoofdkussen. Eerder zacht, hard of iets ertussenin.

3. Comfort van het hoofdkussen

Bij een hoofdkussen voor een zijslaper is ook het comfort doorslaggevend. Vindt u het aangenaam liggen? Als het niet comfortabel aanvoelt, kan het snel in de kast belanden. Het latex hoofdkussen is mals en veerkrachtig. Het traagschuim hoofdkussen voelt wat steviger aan en u ligt als het ware vaster. Met beide types hebben we uitstekende resultaten. Uw persoonlijke voorkeur qua comfort bepaalt de keuze. Uitproberen is de boodschap!

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.