Hoe kiest u het beste hoofdkussen als zijslaper? - Dorsoo

Hoe kiest u het beste hoofdkussen als zijslaper?

Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 2 minuten
2

Voor een zijslaper blijkt een gepast hoofdkussen kiezen niet eenvoudig. In onze advieswinkels spreken we vaak met mensen die al heel wat hoofdkussens geprobeerd hebben. Op welke zaken u kunt letten als u een zijslaper bent, leest u in dit blogartikel.

Wat is het beste hoofdkussen voor een zijslaper?

Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo een type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van die materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd. Die materialen verliezen hun vormeigenschappen maar heel traag. Lees hier over het verschil tussen koudschuim en traagschuim.

Voor een zijslaper is de ergonomie van het kussen en de constante steun belangrijk om de nek anatomisch correct te ondersteunen. Als de nek van de zijslaper correct gesteund wordt, kunnen de tussenwervelschijven van de nek maximaal herstellen en is de kans op stijve nekspieren 's ochtends minimaal.

Zijslapers die opstaan met een pijnlijke nek liggen dus wellicht niet correct gesteund. Die verkeerde houding kan zelfs zorgen voor hoofdpijn na het slapen.

Behalve de gepersonaliseerde steun is ook het comfort van belang. Vindt u het hoofdkussen aangenaam liggen? U kunt immers wel correct gesteund zijn maar toch niet comfortabel liggen, waardoor er stress ontstaat in de nekspieren. Pijnprikkels zorgen ervoor dat u vaker wakker wordt om een andere positie aan te nemen.

Zijslaper? Hoe kiest u uw ideale hoofdkussen?

Deze 3 zaken zijn van belang als u een goed hoofdkussen voor zijlig wilt selecteren.

1. Afstand oor-matras

Als u gaat liggen in de winkel, trek het hoofdkussen volledig in de nekholte voor een goede test. Ligt uw nek ontspannen? Kan de verkoper of uw partner even kijken of uw nek mooi in het verlengde ligt van uw hoofd? Bij het profiel van een zijslaper steekt het hoofd uit t.o.v. de nek. Om de wervelkolom, de nek in het bijzonder, en het hoofd op één lijn te hebben, is de juiste afstand oor-matras een eerste voorwaarde.

Dorsoo blog slaaphouding hoofdkussen

Om een optimale dikte te bekomen, is een hoofdkussen dat in hoogte aanpasbaar is een dankbare oplossing. De ergonomische aanpasbare 3D-hoofdkussens van Dorsoo zijn een goed voorbeeld. Smalle of brede schouders, een matras zonder of met schouderzone, een wegdraaiende schouder bij het liggen. Het zijn die factoren die de hoogte beïnvloeden. 

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

2. Ondersteuning van de nek

Een kussen voor een zijslaper heeft een hogere nekzone die de nekholte vult en nadrukkelijk ondersteunt. Dat is de tweede voorwaarde bij een goed hoofdkussen voor een zijslaper. De nekwervels en cervicale tussenwervelschijven kunnen ontspannen en dat vermijdt ook stressopbouw in de nekspieren.

Die eerste twee zaken zorgen voor de juiste nekondersteuning voor een zijslaper. Bovendien moet het hoofdkussen u ook liggen, figuurlijk dan. De vulling bepaalt het gevoel van het hoofdkussen. Eerder zacht, hard of iets ertussenin.

3. Comfort van het hoofdkussen

Bij een hoofdkussen voor een zijslaper is ook het comfort doorslaggevend. Vindt u het aangenaam liggen? Als het niet comfortabel aanvoelt, kan het vlug in de kast belanden. Het latex hoofdkussen is mals en veerkrachtig. Het traagschuimhoofdkussen voelt wat steviger aan en u ligt als het ware vaster. Met beide types hebben we uitstekende resultaten. Uw persoonlijke voorkeur qua comfort bepaalt de keuze. Uitproberen is de boodschap.

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.