De invloed van het winteruur op de slaap - Dorsoo

De invloed van het winteruur op de slaap

Werner - Adviseur vrijdag 23 oktober 2020 Leestijd: 3 minuten

In de nacht van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober 2020 gaat het winteruur in. Dan draaien we de klok een uur terug. 3 uur wordt 2 uur. Hierdoor mogen we een uurtje langer slapen. Velen ervaren dit positief en voelen zich vol energie bij het begin van de wintertijd. Toch blijkt dat de voordelen van het uurtje extra slaap slechts beperkt zijn.

Korte dagen, lange nachten

Het bioritme – ook wel het slaap-waakritme genoemd – is onze interne klok. Deze wordt onder invloed van het slaaphormoon melatonine geregeld. Melatonine wordt opgewekt als het donker wordt en is belangrijk om de slaap te vatten. Op basis van de hoeveelheid licht zullen onze hersenen melatonine aanmaken.

In de winterperiode kampen meer mensen met slaapproblemen door een gebrek aan licht en een onnatuurlijke levensstijl. We staan in het donker op om naar het werk te gaan en de zon gaat ook al vroeg onder. Ons hele bioritme raakt verward. Overdag zijn we dan slaperig, maar ‘s avonds zijn we plots niet meer moe. Het slaap-waakritme is in de winter zo verstoord dat het dag- en nachtritme wordt omgedraaid.

Tijdens de winterperiode is het belangrijk om ons slaap-waakritme te herprogrammeren. Hiervoor moeten we elke dag stipt rond hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan. Na 4 weken is ons bioritme dan hersteld en ondervinden we geen last meer van de wintertijd.

Seizoensgebonden vermoeidheid en depressie

Tijdens de wintermaanden hebben we meer kans op chronische vermoeidheid en depressie. Men spreekt over seizoensgebonden vermoeidheid of depressie. Dit houdt in dat we in de winterperiode niet meer normaal kunnen functioneren en dat we dus letterlijk last kunnen hebben van een winterdip. De zwaarste maanden zijn januari en februari. Deze winterdip komt opvallend meer voor bij vrouwen en heeft een invloed op de vrouwelijke hormooncyclus.

Het gebrek aan zonlicht zorgt dat we niet alleen een verstoord bioritme krijgen, maar ook nog eens te weinig vitamine D aanmaken. Het wordt dan ook aanbevolen om een half uur per dag bloot te stellen aan buitenlicht of gebruik te maken van een lichttherapielamp. Vitamine D innemen kan nuttig zijn, maar bespreek dit met uw huisarts.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Verstoord eetpatroon

Door het gebrek aan zonlicht hebben we doorgaans meer trek in koolhydraatrijk voedsel en zoetigheid. De extra opname van suikers zorgt niet alleen voor een toename van ons gewicht, maar zorgt er ook voor dat we sneller vermoeid zijn overdag en ’s avonds niet goed kunnen inslapen.

Tips om beter te slapen na het inzetten van het winteruur

  • Probeer zoveel mogelijk blootgesteld te worden aan licht. Probeer echt naar buiten te gaan en een half uur te genieten van het daglicht, vooral in de eerste helft van de dag. Zelfs al is het bewolkt of regent het. Daglicht is veel effectiever dan kunstlicht.
  • Er zijn talrijke lichttherapielampen op de markt die onschadelijk zijn voor de huid en de ogen. Nieuw is de “wake-up light”: een wekker en een lamp in één.
  • Neem extra vitamine D in. Eet meer vette vis tijdens de wintermaanden. Dit is een natuurlijke bron van vitamine D. Vermijd zoetigheid en beperk koolhydraatrijke maaltijden zoals wit brood en witte rijst, maar eet meer volkorenproducten. Eventueel kan je ook vitamine D innemen via supplementen.
  • Hou je lichaam fit en blijf bewegen. Wie tijdens de wintermaanden ’s morgens sport, heeft minder last van winterdips.
  • Sta op een vast tijdstip op en ga op een vast tijdstip slapen (voor middernacht). Ook in het weekend.
  • Doe leuke dingen, maak plezier en lach. Zo gaan de donkere en sombere dagen sneller voorbij.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.