Rugpijn bovenrug na slapen? - Dorsoo

Hoge rugpijn na het slapen?

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 2 minuten
2

Veel mensen worden na het slapen wakker met pijn in de bovenrug. Maar hoe komt dit precies? Wat kan de oorzaak zijn? En vooral: wat kunt u eraan doen? Vaak kan een goed bed met de juiste matras een oplossing bieden aan hoge rugpijn na het slapen.

Hoe is de rug opgebouwd?

Om te weten hoe het komt dat u rugpijn krijgt, is het handig om te weten hoe de rug precies is samengesteld. De rug is opgebouwd uit 7 cervicale of nekwerkvels, 12 thoracale of borstwervels, 5 lumbale of lendenwervels, 5 heiligbeenwervels (het sacrum) en een staartbeen. Een wervel heeft een wervellichaam waaraan een wervelboog vastzit. Aan deze boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes. De wervels zijn op elkaar gestapeld. Tussen twee wervels ligt een tussenwervelschijf of discus. De wervelbogen vormen met elkaar een lange holte waarin het ruggenmerg loopt: de wervelkolom.

wervelkolom

Oorzaken van hoge rugpijn na het slapen

Pijn in de bovenrug door trapeziusspier

Een belangrijke boosdoener voor pijn in de bovenrug kan bijvoorbeeld de trapeziusspier zijn. Dit is een grote spier die een deel van de rug beschermt. De trapezius begint hoog aan de nekwervels en het hoofd en loopt door tot aan de middenrug, waar hij zich vasthecht aan de borstwervels. Deze spier heeft verschillende aanhechtingspunten en zorgt er onder meer voor dat u uw schouders naar boven, onder of achter kunt bewegen.

Een leuk weetje: de trapezius wordt ook wel eens ‘monnikskapspier’ genoemd. Deze naam wijst op de vorm van de spier ten opzichte van de rest van de romp: die vertoont enige gelijkenis met een niet opgezette kap van een monnikspij.

hoge rugpijn na het slapen - trapeziusspier

De trapeziusspier heeft veel triggerpoints en dus ook veel stresspunten. De spier gaat zich vaak opspannen door stress en dit kan aanleiding geven tot pijn in de bovenrug, de nek en het hoofd. Om niet te veel spanning op te bouwen, moet de nek bij het slapen mooi in het verlengde liggen van de wervelkolom. Hierbij speelt een goed hoofdkussen een belangrijke rol.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Pijn in de bovenrug door een hernia

Een hernia in de bovenrug komt niet zo vaak voor, maar is natuurlijk wel mogelijk. Als er sprake is van een hernia, gaat u best langs bij een geneesheer-specialist. Een goed bed kan de pijn dan wel wat verlichten, maar zal het probleem niet wegnemen.

Andere oorzaken van pijn in de bovenrug

De ribben hangen vast aan de ruggenwervels en vormen zo een soort korset. Pijn en druk op het ribbenrooster kunnen daardoor ook pijn in de (boven)rug veroorzaken.

Ook bepaalde aandoeningen kunnen zorgen voor pijn in de bovenrug. Deze rugpijn kan bijvoorbeeld een voorteken zijn van hartproblemen. Ook luchtweginfecties en longaandoeningen kunnen ongemak geven in de bovenrug. Ga bij twijfel altijd langs bij een dokter!

Zorg voor een goede ondersteuning

Om zonder rugpijn door het leven te gaan, moet de rug ook voldoende kunnen ontspannen en recupereren, zowel overdag als ’s nachts. Als u zittend werk doet, is een goede bureaustoel geen overbodige luxe. Maar het allerbelangrijkste is een goed bed dat de juiste ondersteuning biedt aan de volledige rug, hoe u ook slaapt (op de rug, op de buik of op de zij). Een aangepaste matras kan de meeste bovenrugklachten al goed verhelpen.

hoge rugpijn na het slapen - ergonomisch bed

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.