9 tips voor een rustgevende slaapkamer

9 tips voor een rustgevende slaapkamer

Nadja - Adviseur Leestijd: 5 minuten
5

De slaapkamer is een belangrijke plek in het huis. We brengen gemiddeld 30 % van onze tijd door in bed. Een rustgevende slaapkamer zorgt ervoor dat we ons eerder kunnen ontspannen, vlugger in slaap vallen en aangenaam ontwaken. Dat draagt in grote mate bij aan een gezonde nachtrust. We lijsten in dit artikel negen tips op om een slaapkamer rustgevend in te richten. 

1. Kleuren van de slaapkamer

Wilt u uw slaapkamer schilderen, denk dan goed na over de kleuren, want die bepalen voor een groot deel de sfeer. Tip: houd bij het kiezen van de kleuren rekening met uw eigen voorkeur en de ruimte. 

Lichte, sobere kleuren zoals wit en pasteltinten maken van uw slaapkamer een oase van rust, maar creëren ook optisch meer ruimte. Ideaal dus als u een kleine slaapkamer hebt. Donkere, diepe kleuren zoals chocoladebruin, donkergroen of robijnrood hebben het omgekeerde effect. Ze maken uw slaapkamer kleiner maar creëren wel een intieme, knusse sfeer. 

Voor een rustige slaapkamer die kalmte uitstraalt, kunt u behalve wit en pasteltinten ook blauw gebruiken. Die rustgevende kleur heeft een kalmerend effect. Dat kan kil overkomen, maar dat vermijdt u door verf te gebruiken met zachte kleurtonen. Warme verlichting en decoratie zorgen op hun beurt voor meer sfeer. 

Dorsoo blog rustgevende slaapkamer tips kleur muur blauw

Wilt u een gezellige slaapkamer waarin u 's avonds heerlijk kunt relaxen, dan raden we natuurlijke kleuren aan, zoals zandkleur, klei, grasgroen of terracotta. Die kleuren zijn bovendien tijdloos en goed te combineren met houten meubels en eenvoudige decoratie.  

Felle kleuren zoals hevig rood, geel of oranje zijn een goede keuze als u een energierijke slaapkamer wilt die u een opgewekt gevoel bezorgt. Het is perfect als u een uitbundig type bent of als u 's ochtends moeite hebt om op te staan. Let wel op dat het niet te schreeuwerig wordt. 

Kleurencombinaties zijn ook mogelijk. Kies daarbij voor toon-op-toonkleuren om uw slaapkamer niet te druk te maken.

2. Vloer van de slaapkamer

Bij het kiezen van een vloer hebben parket of laminaat de voorkeur. Tapijt voelt prettig en warm aan, maar tapijten hebben het nadeel dat er stof in gaat zitten. Elke dag stofzuigen spaart ook niet echt de rug. Het is belangrijk dat de vloer gemakkelijk stofvrij en schoon te houden is, zeker als u gevoelig bent voor stof.

Een donkere vloer zorgt ervoor dat u minder licht ervaart bij het opstaan en dat voelt prettig aan. Neemt u daarbij een bed dat lichter van kleur is, dan lijkt dat groter.

3. Verlichting van de slaapkamer

De verlichting van de slaapkamer, maar ook de gordijnen moeten het praktische met het romantische aspect combineren. Het is altijd handig als de wand- of plafondverlichting vanuit het bed bediend kan worden en ook gedimd kan worden. Kies voor een warme, zachte verlichting

Een nachtlampje op het nachtkastje is handig als u bijvoorbeeld nog eventjes in een ontspannend boek wilt lezen.  

Dorsoo blog rustgevende slaapkamer tips nachtlampje boek lezen

Tip: kies voor een wake-up lamp als wekker. Die vult de kamer gradueel en automatisch met natuurlijk daglicht, wat het opstaan vergemakkelijkt en aangenamer maakt.

Donkere gordijnen laten geen licht door en dat is beter. De keuze van de stof is persoonlijk, maar rolgordijnen zijn altijd handig en beter tegen huisstofmijt. Maak uw slaapkamer zo donker mogelijk. Zo kunt u beter uitslapen als het ’s ochtends heel vroeg licht wordt. 

4. Belang van het bed

Bij het inrichten van een slaapkamer denken we meteen aan het bed. Kies nooit een bed omdat het mooi is, maar wel omdat u er goed in zult slapen. Een van de belangrijkste investeringen in het leven is een kwalitatief bed zijn. Mensen zijn zich te vaak onbewust van de noodzaak daarvan. Een goed aangepast bed doet het verlangen naar het slapengaan toenemen. Door een optimale nachtrust staan we met plezier op en hebben we alle energie om aan een mooie dag te beginnen. 

Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur. Een kleiner bed is minder comfortabel. 

5. Beddengoed 

Fijn beddengoed van goede kwaliteit draagt ook bij tot een betere nachtrust. Een kwalitatieve stof voelt aangenamer aan op de huid en verdeelt temperatuur en vocht beter. Zorg ervoor dat het bed in zijn totaliteit rust uitstraalt. Kies daarom egaal beddengoed uit of ga voor mooi bedlinnen met een rustige print. Drukke, kleurrijke prints geven pit maar zorgen voor een onrustig gevoel in de slaapkamer. Maak iedere ochtend uw bed op, dat zorgt ’s avonds voor een rustiger gevoel. Het is bewezen dat dat ook bijdraagt aan een goed begin van de dag. 

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

6. Meubels

Plaats alleen de meubels in de slaapkamer die u echt nodig hebt. Te veel meubels beperken de rustige sfeer. Als de slaapkamer het niet toelaat om nog een kast te plaatsen, zoek dan een ruimte elders in het huis of laat een kast inbouwen, waardoor u veel ruimte bespaart. Een kast met schuifdeuren is een alternatief. Met een spiegel kunt u de kamer groter doen lijken, maar opgelet voor te veel lichtinval, waardoor u vroeger kunt ontwaken.

7. Opgeruimd staat netjes

Tot rust komen in de slaapkamer kan natuurlijk alleen als er geen rommel in de kamer rondslingert. Zorg ervoor dat er geen kleren op de vloer liggen en dat alles mooi opgeborgen is, het liefst in afgesloten kasten. Een open kast of kledingrek is niet bepaald rustgevend. Ook volle wasmanden horen niet thuis in de slaapkamer. Die geven het gevoel dat er nog van alles te doen is, waardoor u niet tot rust komt. U merkt het, de basisregel is eigenlijk een zo vredig mogelijke aanblik, alle ballast gaat beter de kamer uit.

Dorsoo blog rustgevende slaapkamer tips rommel opruimen

8. Decoratie en planten

Met de juiste decoratie kunt u een kamer mooi opfleuren. Een gezellig schilderij, een mooie plaid of sprei aan het voeteneind van het bed of een leuk sierkussen zorgen ervoor dat een kamer een knusse sfeer uitstraalt. Maar overdrijf niet, hou het beperkt. Tip: blijf met de decoratie in hetzelfde kleurenpalet als de rest van de slaapkamer. Zo vormt de inrichting van de slaapkamer een mooi geheel. 

Planten zuiveren de lucht. Ze verhogen de luchtvochtigheid en produceren extra zuurstof. Bevorderlijk voor een goede nachtrust dus. Bovendien is het beetje groen in de slaapkamer rustgevend om naar te kijken. Kies voor luchtzuiverende, groene kamerplanten zoals aloë vera, sanseveria, graslelie of krulvaren.

Een televisie hoort niet in de slaapkamer. Indutten voor de televisie zorgt voor een minder diepe en onrustige slaap. Ook andere schermen zoals tablet, gsm of laptop horen niet thuis in de slaapkamer. Uw ogen komen een uur voor het slapengaan het best tot rust.

9. Slaapkamerklimaat

De laatste tip voor een optimale nachtrust is de kamer overdag voldoende te ventileren of te slapen met een open raam. We ademen daardoor meer frisse lucht in. Een te warme slaapkamer zorgt ervoor dat we vlugger wakker worden. De optimale kamertemperatuur ligt tussen 16 en 18° Celsius.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.