's Nachts vaak plassen: oorzaken en remedies

's Nachts vaak plassen: oorzaken en remedies

Werner - Adviseur Leestijd: 3 minuten
3

Een veel voorkomende stoorzender voor een normale nachtrust is 's nachts vaak moeten plassen. Van alle Vlamingen die 's nachts weleens wakker worden – dat gaat om 93 % van de bevolking, zoals we mochten leren uit het slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 – is een toiletbezoek om te plassen voor meer dan de helft (57 %) van de bevraagden de reden. We sommen de belangrijkste oorzaken van 's nachts vaak moeten plassen op en geven een aantal tips om het probleem tegen te gaan.

Veel plassen 's nachts komt vaak voor

Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen. Als iemand twee keer of vaker moet opstaan om te plassen, kunnen we van een plasprobleem gewagen. Dat wordt ook nycturie of nocturie genoemd.

Nycturie is nefast voor de nachtrust

Nycturie of 's nachts vaak plassen, kan uw nachtrust ernstig verstoren. Doordat uw slaap onderbroken wordt, komt u minder of zelfs niet in de diepe slaapfase terecht. Daardoor daalt zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de slaap. Nachtelijk plassen kan uiteenlopende oorzaken hebben. Als u zelf de vinger niet kunt leggen op het probleem en uw nachtrust eronder lijdt, vraagt u het best raad aan uw huisarts.

Nycturie behandeling: lichamelijke oorzaken van 's nachts vaak plassen

Aandoening van de urinewegen

De meeste lichamelijke factoren hangen samen met een problematiek van de urinewegen. Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.

Remedie: Nycturie als symptoom van een onderliggende ziekte zal vanzelf weggaan als de ziekte behandeld wordt. Als het echt nodig is, kan een arts specifieke medicatie voorschrijven.

Dorsoo blog snachts vaak plassen blaasontsteking

Zwakke bekkenbodemspieren

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij het ophouden van de urine. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen aanleiding geven tot minder controle over de blaas en veroorzaken zo mogelijk nachtelijk plassen.

Remedie: Een kinesist kan bekkenbodemspieroefeningen en blaastraining geven om urine gemakkelijker op te houden en de plasdrang te verminderen.

Verbeter uw nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Foute drinkgewoonten

Het is een misvatting dat minder drinken zou leiden tot minder plassen. Nog afgezien van alle andere problemen die te weinig drinken veroorzaakt, moet u er in werkelijkheid nog meer door plassen. In het kort komt het erop neer dat hoe zuiverder het aanwezige water in de blaas is, hoe minder ze geïrriteerd raakt en hoe minder vaak ze geleegd hoeft te worden. Water drinken is dus geen probleem, maar cafeïne en alcohol zijn vochtafdrijvend en stimuleren de nieren, de maag en de darmen. Ze zorgen er dus voor dat u 's nachts meer moet plassen. Bovendien hebben ze een effect op de hersenen dat zorgt voor een onrustige, minder diepe slaap.

Remedie: Drink overdag zeker genoeg (minstens anderhalve liter en bij voorkeur water) maar drink niet meer dan een halve liter in de laatste twee uur voor het slapengaan. Vermijd koffie en alcohol na 17 uur.

Dorsoo blog snachts vaak plassen water drinken

Gebruik van medicatie

Bij een klein aantal medicijnen is veel plassen een bekende bijwerking. Neem daarom altijd de bijsluiter goed door. Er bestaan ook specifieke 'plaspillen' (diuretica), die bijvoorbeeld voorgeschreven kunnen worden aan diabetici. In dat geval is vaak plassen in feite een goed signaal. Om toch de nachtrust zoveel mogelijk te vrijwaren, zal de dokter gewoonlijk voorstellen om de medicatie 's ochtends in te nemen, maar dat hangt uiteraard af van de specifieke situatie van de patiënt.

Remedie: Als er alternatieven bestaan, kan de behandelende arts een ander medicijn voorschrijven.

Nycturie behandeling: psychologische oorzaken van 's nachts vaak plassen

Als u 's nachts veel moet plassen, komt u niet aan een goede nachtrust toe. Maar slecht slapen kan ook net de oorzaak zijn dat u vaker naar het toilet gaat. Psychische problemen kunnen de schuld zijn dat u 's nachts niet goed slaapt. Als u wakker ligt, voelt u eerder de druk op uw blaas en hebt u de drang om die druk te verlichten. Stress, piekeren, angst en depressies zijn de belangrijkste oorzaken van een onrustige slaap.

Remedie: Relaxatie-oefeningen kunnen ervoor zorgen dat de psychische factoren minder de bovenhand krijgen.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.