De verschillen tussen een boxspring en een lattenbodem

Wat zijn de verschillen tussen een boxspring en een lattenbodem?

Werner - Adviseur dinsdag 10 mei 2022 Leestijd: 3 minuten
3

Bent u toe aan een nieuw bed? Misschien overweegt u om uw oude bed met lattenbodem in te ruilen voor een boxspring? Of kiest u toch voor een nieuwe matras en/of lattenbodem met behoud van het bedkader? De keuzestress is de laatste tijd enorm toegenomen door het gigantische aanbod op de Belgische en Nederlandse markt. In deze blog proberen we u wat meer inzicht te verschaffen in de verschillen tussen een boxspring en een lattenbodem en zetten we de voor- en nadelen van beide systemen op een rijtje.

Wat is een boxspring?

Een boxspringbodem is een houten constructie gevuld met metalen veren. Dat kunnen bonellveren zijn, die bij goedkopere varianten gebruikt worden, of pocketveren. Pocketveren zijn afzonderlijke veren in een zakje die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dat is een groot voordeel in vergelijking met bonellveren, die altijd samen bewegen. Elke fabrikant legt dan ook nog zijn accenten door een bepaald type pocketveer te gebruiken, of zelfs verschillende types pocketveren in één bodem.

Boxspring bonellveren pocketveren

Een boxspringbedbodem veert over het algemeen minder goed dan een lattenbodem, maar ventileert meestal iets beter. De afwerkingsgraad bepaalt in hoge mate de prijs van het boxspringbed. Boxsprings vindt u zowel terug in het goedkoopste als in het luxesegment.

Voordelen van een boxspring

 • Het bed heeft een luxueuze uitstraling.
 • Geeft een hotelgevoel (ook mooi bedlinnen speelt een rol).
 • Ventileert goed (als de matras en vooral de toplaag ook goed ventileert).
 • Er zijn veel personalisatiemogelijkheden.
 • Biedt standaard een hoge in- en uitstap.

Nadelen van een boxspring

 • Een beetje bombastisch, past niet zo goed in kleine slaapkamers.
 • Minder goed reinigbaar bij huisstofmijtallergie (tenzij in kunstleder).
 • Meestal beperkte ergonomische meerwaarde in de bodem.

Wat is een lattenbodem?

De lattenbodem is nog altijd de meest gangbare bedbodem. Er wordt gewerkt met heel eenvoudige tot geavanceerde materialen en instelopties en dat vertaalt zich in de aankoopprijs. Een lattenbodem kan gewoon in zijn geheel goed verend zijn, instelbare zones hebben of nog andere functionaliteiten, er zijn veel mogelijkheden. Instelbare latten kunnen zachter of harder gezet worden. Ze zijn meestal per lighelft instelbaar. Soms zijn ze ook in de hoogte verstelbaar. Dat laat toe om meer steun aan de lage rug te bieden of om de schouder te ontlasten.

De ingestelde lattenbodem blijft natuurlijk een statisch gegeven. De bodem wordt ingesteld op de dominante slaaphouding. Wijzigingen in slaaphouding of in lichaamsgewicht door de jaren heen kunnen een probleem vormen. In dat geval is het nodig om de lattenbodem te laten herinstellen. Kies bij een tweepersoonsbed zeker voor een lattenbodem die ook aan de randen veert, zoniet zit er in het midden van het bed een harde plek. Lattenbodems van Dorsoo passen zich automatisch en ongemerkt aan.

Het Dorsoo Active+ slaapsysteem met ergonomische lattenbodem met actieve ondersteuning past zich automatisch aan aan uw slaaphouding.

Dorsoo ActivePlus Slaapsysteem

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Voordelen van een lattenbodem

 • Hij kan op zichzelf staan of geïntegreerd worden in een bed.
 • Het bedkader kan in stof, hout of metaal zijn.
 • Geavanceerde lattenbodems zijn gericht op ergonomie, een juiste lighouding.
 • Een standalone lattenbodem + matras kan heel functioneel zijn.
 • Volledig demonteerbaar, reinigbaar en zelfs herstelbaar.

Lattenbodem voordelen en nadelen

Nadelen van een lattenbodem

 • Moeilijkere keuze vanwege het uiteenlopende aanbod.
 • Het is geen luxeproduct, de uitstraling hangt af van bedkader en hoofdbord.
 • Een ergonomische instap hangt af van het bedkader en van een langere set poten.

Conclusie: het verschil tussen boxspring en lattenbodem

Er is een opvallend visueel verschil tussen de gemiddelde boxspring en een gewoon bed met lattenbodem. Een boxspringbed creëert als het ware een hotelgevoel. Met een gestoffeerd bedkader en hoofdbord kan dat ook wel bij een lattenbodem, maar toch een tikkeltje minder uitgesproken. Boxsprings hebben heel uitgebreide mogelijkheden qua personalisatie, zowel wat betreft model, afwerking, topper als zelfs verschillende poten.

Als u eerder functioneel denkt, kiest u beter voor een goede lattenbodem. Die kunt u combineren met een gestoffeerd, houten of metalen bedkader. Of zonder bedomranding waardoor een sobere, functionele uitstraling ontstaat. Naar onze mening kan er met een ergonomische lattenbodem meer naar de technische benadering van het slapen gestreefd worden. Een slaapsysteem, een samenwerkend geheel tussen bedbodem, aangepaste matras en hoofdkussen, is daarvan het summum. Met name bij rugklachten valt een lattenbodem te verkiezen boven een boxspringbedbodem, waarbij de ergonomie voor het overgrote deel van de matras moet komen.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.