Wanneer moet u een matras vervangen?  - Dorsoo

Wanneer moet u een matras vervangen?

Nadja - Adviseur Leestijd: 4 minuten
4

We slapen gemiddeld tussen de 6 à 8 uur per dag. Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid. Niet alleen de slaapkwaliteit, maar ook het lichamelijk herstel wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit en het comfort van de matras. Een slechte of versleten matras is de hoofdverantwoordelijke voor een verstoorde slaap en verschillende rugklachten. Tijdig uw matras vervangen, is dus zeker belangrijk.

Onderzoek effect vervangen matras

Het INSV – een slaapinstituut in Frankrijk – heeft onderzoek gedaan naar de bewegingen die gemaakt worden tijdens de slaap. Het vervangen van een slecht doorlegen door een nieuwe matras zorgt voor een betere slaapkwaliteit. De studie toonde aan dat de duur van de slaap niet veel verandert, maar dat de diepte van de slaap wel sterk toeneemt. Met een goede nieuwe matras slaapt u rustiger, wordt u niet midden in de nacht wakker en hebt u minder kans op rugklachten. Doordat de slaapkwaliteit toeneemt, hebt u minder last om ‘s morgens op te staan en bent u actiever overdag.

Wanneer een matras vervangen?

Afhankelijk van de kwaliteit is de levensduur van een matras gemiddeld 10 jaar. Dat zijn ongeveer 30.000 uur gebruik en maar liefst 150.000 bewegingen, met gemiddeld 40 bewegingen per nacht. Een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Dit wil zeggen dat de matras 12 jaar kan meegaan en ook slechts 8 of 9 jaar. De bepalende factoren voor de levensduur van een matras zijn het gewicht van de slaper en het meer of minder transpireren. Mensen die weinig slaap nodig hebben, kunnen iets langer doen met hun matras. Gebruik altijd een matrasbeschermer en draai uw matras tijdig, idealiter 4 maal per jaar en minstens 2 maal per jaar.  

Vaak vervangen mensen hun matras als het uitzicht verandert (bruin worden, pluizerig, …), maar de belangrijkste aspecten zijn de kwaliteit, de warmte-isolatie, de vochtverspreiding alsook een goede ventilatie.

Tijdens het slapen is het belangrijk dat de matras de natuurlijke kromming van uw wervelkolom respecteert. Zo ligt u in een ontspannen en ergonomisch correcte houding. Als u op de zij slaapt, moeten het bekken en de schouders mooi kunnen wegzakken, terwijl de nek en de taille goed ondersteund moeten worden. Op die manier worden de rugspieren ontlast en krijgen zij ook de nodige rust tijdens het slapen. Uitgeruste rugspieren zullen de wervelkolom maximaal steun bieden in het dagelijkse leven. Een versleten matras ondersteunt niet meer de natuurlijke vorm van de rug en is minder comfortabel. ’s Nachts wordt u hierdoor sneller wakker en uw rug voelt overdag gespannen aan. 

Dorsoo blog matras vervangen

Bovendien transpireert een volwassen persoon 300 tot 600 ml vocht per nacht. De matras neemt een deel van dit zweet op en dient daarom voldoende te ventileren. Zoniet blijft dit achter in de matras en kan dit leiden tot schimmelvorming.

Naast ventileren moet een matras ook goed isoleren, zodat u tijdens het slapen weinig warmteverlies krijgt. Er dient een goed evenwicht te zijn tussen ventilatie en isolatie. Als u bijvoorbeeld even uit bed gaat, kan het niet dat de matras helemaal koud wordt.

Maar de belangrijkste reden om uw matras na 10 jaar te vervangen, is hygiëne. Het dag na dag, jaar na jaar beslapen, maakt van de matras een broeihaard van bacteriën. 

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort Matras

Matras vervangen: invloed van lichaam, voorkeur of slaaphouding

De kwaliteit van de matras neemt af na verloop van tijd, maar ook uw lichaam verandert in die 10 jaar. U kunt zwaarder of lichter worden en last krijgen van kwaaltjes. Rug- en nekaandoeningen komen ook vaker voor naarmate we ouder worden. Niet alleen uw lichaamsbouw, maar ook uw voorkeur kan veranderen. Mensen komen bijvoorbeeld terug van het hard slapen en willen meer comfort. Of uw slaaphouding verandert, u slaapt bijvoorbeeld minder op de buik dan vroeger.

Last but not least staat de technologie niet stil. Er zijn veel geavanceerdere matrassen op de markt dan 10 of 20 jaar geleden. Bent u op zoek naar de perfecte matras bij rugklachten? Bekijk dan zeker onze ergonomische matras. Bent u eerder op zoek naar het beste slaapsysteem, bekijk het Dorsoo ACTIVE+ slaapsysteem

Een hoofdkussen dient ook periodiek vervangen te worden. Dorsoo raadt aan om elke 3 à 5 jaar een hoofdkussen te vervangen zodat de ondersteuning van de nek goed en constant blijft. Hierdoor kan u nekklachten beperken of gevoelig verminderen. 

Dorsoo blog matras vervangen

Waarop kan u letten bij aankoop van een nieuwe matras?

  • Als u rugklachten heeft, bespreek dit met de verkoper. Hij/zij kan dit meenemen in zijn/haar advies.
  • Test of de matras een stevige rugzone en soepele schouder- en heupzones heeft. Dit kan u doen door met uw hand op deze zones te drukken. 
  • Hoe zwaarder u bent, hoe belangrijker de comfortzones en hoe harder de matras moet zijn. 
  • Ga in de winkel proefliggen in uw normale slaaphouding. U merkt al snel of de matras lekker ligt. Vraag iemand om tijdens het proefliggen te kijken of uw ruggengraat in een rechte lijn ligt. 
  • Vergeet uw hoofdkussen niet. Een ergonomisch hoofdkussen draagt mee bij tot een correcte ondersteuning van uw lichaam tijdens de nacht. 
  • Bespreek met de slaapadviseur ook andere zaken, bijvoorbeeld als u veel transpireert of het snel koud hebt. Zodoende kan aangepast bedlinnen voorgesteld worden.
  • Vraag naar de garanties. Indien de matras toch niet zou voldoen, kan u ze dan nog kosteloos omruilen? En is er eventueel een niet-tevreden-geld-terug-garantie?

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.