Wanneer moet u uw matras vervangen?

Ingrid - Dorsoo Adviseur
Ingrid - Adviseur dinsdag 30 april 2019 Leestijd: 4 minuten

We slapen gemiddeld tussen de 6 à 8 uur per dag. Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid. Niet alleen de kwaliteit van de slaap, maar ook het lichamelijk herstel wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit en het comfort van de matras. Een slechte of versleten matras is de hoofdverantwoordelijke voor een verstoorde slaap en verschillende rugklachten. Tijdig uw matras vervangen, is dus zeker belangrijk.

Onderzoek

Het INSV – een slaapinstituut in Frankrijk – heeft onderzoek gedaan naar de bewegingen die gemaakt worden tijdens de slaap. Het vervangen van een slecht doorlegen door een nieuwe matras zorgt voor een betere slaapkwaliteit. De studie toonde aan dat de duur van de slaap niet veel verandert, maar dat de diepte van de slaap wel sterk toeneemt. Met een goede nieuwe matras slaapt u rustiger, wordt u niet midden in de nacht wakker en hebt u minder kans op rugklachten. Doordat de slaapkwaliteit toeneemt, hebt u minder last om ‘s morgens op te staan en bent u actiever overdag.

Hoe vaak moet u een matras vervangen?

Afhankelijk van de kwaliteit gaat een matras gemiddeld tien jaar mee. Dat zijn ongeveer 30.000 uur gebruik en maar liefst 150.000 bewegingen, met gemiddeld 40 bewegingen per nacht. Gemiddeld 10 jaar wil zeggen dat de matras 12 jaar kan meegaan en ook maar 9 jaar. De bepalende factoren voor de levensduur van de matras zijn gewicht van de slaper en het meer of minder transpireren. Mensen die weinig slaap nodig hebben, kunnen iets langer doen met hun matras. Gebruik altijd een matrasbeschermer en draai uw matras tijdig, idealiter 4 maal per jaar en minstens 2 maal per jaar.  

Vaak vervangen mensen hun matras als het uitzicht verandert (bruin worden, pluizerig, …), maar de belangrijkste aspecten zijn de kwaliteit, de warmte-isolatie en de vochtopname alsook een goede ventilatie.

Tijdens het slapen is het belangrijk dat de matras de natuurlijke kromming van uw wervelkolom respecteert. Zo ligt u in een ontspannen en ergonomisch correcte houding. Als u op de zij slaapt, moeten het bekken en de schouders mooi kunnen wegzakken, terwijl de nek en de taille goed ondersteund moeten worden. Op die manier worden de rugspieren ontlast en krijgen zij ook de nodige rust tijdens het slapen. Een doorgezakte matras ondersteunt niet meer de natuurlijke vorm van de rug en is minder comfortabel. ’s Nachts wordt u hierdoor sneller wakker en uw rug voelt overdag gespannen aan. 

Wanneer moet u uw matras vervangen?  - Dorsoo

Bovendien transpireren we 300 tot 600 ml vocht per nacht. De matras neemt een deel van dit vocht op en dient daarom voldoende te ventileren. Zoniet blijft dit achter in de matras en kan dit leiden tot schimmelvorming.

Naast ventileren moet een matras ook goed isoleren, zodat u tijdens het slapen weinig warmteverlies krijgt. Er dient een goed evenwicht te zijn tussen ventilatie en isolatie.

Maar de belangrijkste reden om uw matras na 10 jaar te vervangen, is hygiëne. Het dag na dag, jaar na jaar beslapen, maakt van de matras een broeihaard van bacteriën. 

Matras vervangen: invloed van lichaam, voorkeur of slaaphouding

De kwaliteit van de matras neemt af na verloop van tijd, maar ook uw lichaam verandert in die 10 jaar. U kunt zwaarder of lichter worden en last krijgen van kwaaltjes. Rug- en nekaandoeningen treden ook meer op bij het verouderen. Niet alleen uw lichaamsbouw, maar ook uw voorkeur kan veranderen. Mensen komen bijvoorbeeld terug van het hard slapen en willen meer comfort. Of uw slaaphouding verandert, u slaapt bijvoorbeeld minder op de buik.

Last but not least staat de technologie niet stil. Er zijn veel geavanceerdere matrassen op de markt dan 10 of 20 jaar geleden. Bent u op zoek naar de perfecte matras bij rugklachten? Bekijk dan zeker onze matras voor rugklachten. Bent u eerder op zoek naar de ideale combinatie van lattenbodem en matras, bekijk het Dorsoo ACTIVE+ slaapsysteem

Een hoofdkussen dient ook periodiek vervangen te worden. Dorsoo raadt aan om elke 3 à 5 jaar een hoofdkussen te vervangen zodat de ondersteuning van de nek goed en constant blijft. Hierdoor kan u nekklachten beperken of gevoelig verminderen. 

Waarop moet u letten bij aankoop van een nieuwe matras?

  • Als u rugklachten heeft, bespreek dit met de verkoper. Hij/zij kan dit meenemen in zijn/haar advies.
  • Test of de matras een stevige rugzone en soepele schouder- en heupzones heeft. Dit kan u doen door met uw hand op deze zones te drukken. 
  • Hoe zwaarder u bent, hoe belangrijker de comfortzones en hoe harder de matras moet zijn. 
  • Ga in de winkel proefliggen in uw normale slaaphouding. U merkt al snel of de matras lekker ligt. Vraag aan de verkoper om tijdens het proefliggen te kijken of uw ruggengraat in een rechte lijn ligt. 
  • Vergeet uw hoofdkussen niet. Een ergonomisch hoofdkussen draagt mee bij tot een correcte ondersteuning van uw lichaam tijdens de nacht. 
  • Bespreek met de verkoper ook andere zaken, bijvoorbeeld als u veel transpireert of het snel koud hebt. Zodoende kan de verkoper in zijn/haar advies naar aangepast bedlinnen hier ook rekening mee houden. 
  • Vraag naar de garanties. Indien de matras toch niet zou voldoen, kan u ze dan nog kosteloos omruilen? En is er eventueel een niet-tevreden-geld-terug-garantie?

Gerelateerde artikels

Ingrid - Dorsoo Adviseur
Over Ingrid, Adviseur bij Dorsoo

Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach en Bach-consulent is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen en van Bachbloesems in het bijzonder. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.