Bechterew

Bechterew

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 4 minuten

De ziekte van Bechterew, ook wel “Morbus Bechterew” genaamd, is een erfelijke, reumatische aandoening die vooral mannen treft. Het is een chronische ontsteking van de gewrichten, die zich voornamelijk in de wervelkolom en in de zone “wervelkolom/heiligbeen/bekken” voordoet. Door deze ontsteking verharden de gewrichten en verkalken zowel de tussenwervelschijven als de ligamenten. Hierdoor “verstijft” de Bechterewpatiënt en neemt hij in een gevorderd stadium de typische voorovergebogen houding aan.

De Bechterewpatiënt neemt in een gevorderd stadium de typische voorovergebogen houding aan.

Bechterewpatiënten ondervinden voornamelijk pijn in de gewrichten, pijn in heup of bekken en pijn in de onderrug. Ook ochtendstijfheid is een veelgehoord symptoom van de ziekte van Bechterew.

De benaming “Bechterew” verwijst naar de Russische neuroloog Vladimir Bechterew, die deze aandoening in 1892 als eerste identificeerde. In de wetenschap wordt meestal de benaming “Spondylitis Ankylosans” of kortweg S.A. gebruikt. Frankrijk en Duitsland hanteren een eigen naamgeving. Daar spreekt men respectievelijk over de ziekte van Pierre-Marie en de ziekte van Pierre-Marie Struempel.

De symptomen van de ziekte van Bechterew

Rugpijn

Bechterew en rugpijn. Het zijn twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De eerste klachten doen zich meestal voor tussen 20 en 40 jaar.

Patiënten klagen in een eerste fase vooral over lage rugpijn en ochtendstijfheid.

Patiënten klagen in een eerste fase vooral over lage rugpijn en ochtendstijfheid. Naarmate de ziekte vordert, tast de chronische ontsteking de volledige rug aan en verstijft wervelkolom volledig. De patiënt ondervindt zware rugpijn, vooral in rustpositie en ’s nachts, en neemt een voorovergebogen houding aan.

bechterew

Andere klachten en symptomen

 • Reuma
 • Heupklachten
 • Ontstekingen op handen, knieën en voeten (met pijnlijke gezwollen gewrichten)
 • Ontsteking van de gewrichten (handen, knieën en voeten)
 • Oogontstekingen
 • Aandoeningen van het darmstelsel (zoals de ziekte van Crohn)
 • Ontstekingen van de urinewegen
 • Huidziektes (zoals psoriasis)

De oorzaak van de ziekte van Bechterew

De juiste oorzaak van de ziekte van Bechterew is tot op heden niet gekend, maar het staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Erfelijke factoren

Wie een Bechterewpatiënt in de familie heeft, maakt 50 procent meer kans om deze aandoening zelf te ontwikkelen. Het is dan ook logisch dat deze ziekte binnen eenzelfde familie vaak bij verschillende personen voorkomt.

Wie een Bechterewpatiënt in de familie heeft, maakt 50 procent meer kans om deze aandoening zelf te ontwikkelen.

90 tot 95 procent van de patiënten heeft de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed. Deze afkorting staat voor “Human Leucocyte Antigen”, een soort bloedgroep van de witte bloedlichaampjes. HLA-B27 wordt ook teruggevonden bij andere gewrichts- en darmontstekingen, zoals bij de ziekte van Crohn. Andersom betekent de aanwezigheid van deze genafwijking niet noodzakelijk dat de ziekte zich effectief ontwikkelt. Waarom Bechterew al dan niet de kop opsteekt, blijft tot op heden een raadsel.

Enkele genetische feiten over de ziekte

 • De ziekte komt bij 2 op 1000 personen voor.
 • De aandoening komt bij mannen vier keer vaker voor dan bij vrouwen.
 • Een kind van een Bechterewmama of -papa heeft 10% kans om de aandoening te ontwikkelen.
 • Bepaalde bacteriële infecties in het lichaam (bv. aan de darmen of aan de urinewegen) zouden de aanleiding kunnen vormen tot de ontwikkeling van Bechterew (bij mensen die hier gevoelig voor zijn).

Bechterew? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van de ziekte van Bechterew

Oefeningen die de klachten kunnen verminderen

Bewegen, bewegen, bewegen… dat is het belangrijkste advies. Een regelmatig bewegingspatroon vertraagt het verstijvings- en vergroeiingsproces.

Een regelmatig bewegingspatroon vertraagt het verstijvings- en vergroeiingsproces.

Het zorgt tevens voor een sterker uithoudingsvermogen, meer spierkracht, een beter algemeen welzijn en een verhoogde immuniteit tegen ziektes. Wanneer de patiënt echter onvoldoende beweegt, zullen zowel de pijn als de stijfheid fors toenemen. Bewegen is daarom essentieel voor elke Bechterewpatiënt, ongeacht de fase waarin de ziekte zich bevindt.

Een bewegingstherapie op maat is dan ook de topprioriteit van elke Bechterewpatiënt. Hij leert er niet enkel een goede houding aan te nemen, maar krijgt er ook gerichte (sport)oefeningen die zijn beweeglijkheid in een eerste stadium moeten vergroten en, in een latere fase, op peil moeten houden. Ook kracht- en conditietraining maken meestal deel uit van het programma.

Een bewegingstherapie op maat is de topprioriteit van elke Bechterewpatiënt.

Belangrijk bij de keuze van de oefeningen is dat ze opbouwend zijn. De patiënt begint rustig met oefeningen met een lichte weerstand en bouwt keer per keer op. De oefeningen mogen uiteraard niet te zwaar en niet belastend voor de rug zijn. Enkele geschikte bewegingsactiviteiten zijn: (rustig) fietsen, zwemmen, badminton, volleybal, langlaufen… Ook andere sporten waarbij de patiënt zijn rug gestrekt moet houden, zijn bijzonder geschikt.

Enkele nuttige bewegingstips voor de Bechterewpatiënt:

 • Bouw de bewegingstherapie stap voor stap op (zowel qua duur, intensiteit als frequentie).
 • Hou dagelijks een vast moment vrij om (thuis) oefeningen te doen.
 • Varieer in oefeningenkeuze. Dat voorkomt verveling.
 • Laat je steeds begeleiden door een arts, een therapeut of een sportcoach.

Een goed slaapsysteem

Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt in de eerste plaats voor een goede en correcte ondersteuning in rusttoestand, het moment waarop de Bechterewpatiënt de meeste pijn ondervindt. Dorsoo ondersteunt de wervelzuil in zijn kromming, zodat ook Bechterewpatiënten ontspannen kunnen slapen. De volledige rug en nek worden goed ondersteund. De Bechterew-patiënt ligt op een Dorsoo-bed in een meer ontspannen en natuurlijke slaaphouding, waardoor hij ’s ochtends minder pijn ervaart en beter uitgerust aan de dag begint.

Hoe verloopt de ziekte van Bechterew?

Hoe de ziekte van Bechterew verloopt, is nagenoeg onvoorspelbaar. De ontwikkeling verloopt vaak grillig en is afhankelijk van persoon tot persoon.

Toch hebben we vandaag, dankzij de vooruitgang in de medische wereld, een beter inzicht in de mogelijke behandelingen van deze aandoening en kan de verdere ontwikkeling beter en sneller worden afgeremd.

Belangrijkste fasen in de ziekte van Bechterew:

 • Door een ontsteking raken het kraakbeen en het bot beschadigd.
 • Het kraakbeen wordt door bot vervangen.
 • Er grijpt een “verbening” van het gewricht plaats, waarbij beide onderdelen van het gewricht helemaal met elkaar vergroeien.
Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.