Chronische pijn

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten

Chronische pijn is een pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt of die regelmatig terugkomt, en waarvan geen duidelijke lichamelijke oorzaak (meer) wordt gevonden. Het pijnniveau kan variëren van licht tot zeer ernstig. De pijn wordt chronisch door veranderingen in het centrale zenuwstelsel, waarbij het evenwicht tussen neurotransmitters verstoord raakt. Deze aanhoudende pijn is vaak moeilijk te verlichten.

Chronische pijn heeft dan ook een bijzondere weerslag op de levenskwaliteit van de patiënt. Chronische lage rugpijn is een van de meest voorkomende chronische pijnen. Enkele andere chronische pijnen zijn: rugpijn, nekpijnen, hoofdpijnen, spierpijnen, zenuwpijnen en fantoompijnen.

De symptomen van chronische pijn

De fysieke klachten van chronische pijn zijn heel divers. Pijn aan het bewegingsapparaat komt het vaakst voor en in het bijzonder aan de rug en in de onderrug. Andere chronische pijnklachten zijn: uitstralingspijn naar benen en voeten, pijn ter hoogte van de ribben, pijn aan de heup, pijn in de schouder, pijn in nek en schouders, pijn ter hoogte van een knie, hoofdpijn, fantoompijn, pijn aan de tenderpoints (bij fibromyalgia), pijnlijke gewrichten, pijn in de handen…

Chronische Pijn - Dorsoo

De fysieke klachten van chronische pijn zijn heel divers.

Daarnaast heeft deze continue pijn meestal een grote impact op het welzijn van de patiënt. Dit bemoeilijkt de werk- en thuissituatie en leidt vaak tot een burn-out of depressie. Ook de financiële en maatschappelijke impact van het chronische pijnsyndroom zijn niet te onderschatten.

De klachten van chronische pijn zijn vaak niet te genezen.

De oorzaken van chronische pijn

Ongeveer 1 op 4 Belgen lijdt aan chronische pijn. Verschillende factoren kunnen aan de basis liggen van chronische pijn. Het chronische pijnsyndroom kan veroorzaakt worden door biologische of fysieke factoren. De pijn kan ontstaan omwille van een disfunctie van het zenuwstelsel of als gevolg van een ziekte, operatie of een verwonding, waarbij de pijn zelfs na de behandeling blijft aanhouden.

Ongeveer 1 op 4 Belgen leidt aan chronische pijn.

Ook mentale factoren kunnen aan de basis liggen van het chronische pijnsyndroom. Chronische pijn komt dan ook vaker voor bij stressgevoelige en perfectionistische mensen en bij mensen met een gedragsstoornis. Ten slotte spelen ook sociale factoren een rol. Zo kunnen problemen thuis en op het werk ook chronische klachten veroorzaken.

Chronische pijn? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van chronische pijn

Chronische pijn is heel moeilijk te behandelen. Aangezien de toestand in vele gevallen blijvend is, is het hoofddoel vaak om de patiënt te helpen om de pijn en de gevolgen ervan te beheersen en dus zijn levenskwaliteit te verbeteren.

Medicatie

De meest gebruikte behandelingen zijn pijnstillers (NSAID’s, paracetamol en zwakwerkende opioïden). Wanneer de pijn al jaren aanhoudt, bieden de pijnstillers vaak geen soelaas en kunnen ook injecties of chirurgische ingrepen overwogen worden. Indien ook deze therapieën geen resultaat opleveren, kan de patiënt voor behandeling naar de tweedelijnszorg (specialisten, pijnklinieken, pijnspecialisten) of referentiecentra voor chronische pijn worden doorverwezen.

Kinesitherapie

Kinesitherapie kan zeker helpen bij chronische pijnklachten. De kinesitherapeut kan via warmte of koude de pijn bestrijden. Ook elektrotherapie (TENS) is verlichtend. Hierbij worden elektroden geplaatst op de pijnpunten en worden kleine elektrische impulsen afgegeven. Deze techniek is rustgevend en zeker niet pijnlijk. Ultrasoundtherapie kan ook helpen: geluidsgolven worden met een ultrasone kop en geleigel op de huid geplaatst. De behandelde plaats voelt warmte en de pijn daalt.

De kinesitherapeut kan via warmte of koude de pijn bestrijden.

Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie waarbij de kinesitherapeut door middel van mobilisaties van gewrichten en lichte stretchtechnieken de pijnreceptoren bespeeld. Deze techniek vermindert de pijn, maar relaxeert ook de omliggende spieren die bij pijn extra op spanning komen te staan. Ook een goede massage kan deugd doen: het is relaxerend en dus ook pijnstillend.

Chronische Pijn - Dorsoo

Sommige patiënten hebben ook baat bij alternatieve behandelingen zoals acupunctuur, homeopathie, fytotherapie, relaxatie of sofrologie.

Een goed slaapsysteem

Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt voor een goede, correcte ondersteuning en een veel grotere relaxatie. Het kan ook de druk op de schijven gevoelig verlagen en zo een sterke afname van de klachten teweegbrengen.

Hoe wordt de diagnose van chronische pijn gesteld?

Chronische pijn is een heel persoonlijke en subjectieve ervaring en voelt voor iedereen anders aan. Er bestaan geen precisietesten om pijn te meten en te lokaliseren. Daarom is het als arts heel moeilijk om de diagnose te stellen. Bij een kwart van de patiënten duurt het dan ook meer dan een jaar vooraleer het chronische pijnsyndroom wordt vastgesteld.

Er bestaan geen precisietesten om pijn te meten en te lokaliseren.

Een goede diagnose wordt gesteld door goed te luisteren naar de klachten van de patiënt (type, tijdstip, locatie) en de pijnevolutie van de patiënt blijvend op te volgen. De arts houdt hierbij ook rekening met de werk- en levensomstandigheden van de patiënt (stress op het werk of thuis, maatschappelijke achtergrond…).

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.