Discusbulging

Jan - Dorsoo Adviseur
Jan - Manueel therapeut Leestijd: 2 minuten

Discusbulging is een medische term die verwijst naar de uitpuiling (of bulging) van de tussenwervelschijf (of discus). De discus kan naar één of beide kanten of, in bepaalde gevallen, zelfs naar achteren uitpuilen.

Discusbulging verwijst naar de uitpuiling van de tussenwervelschijf.

Als gevolg van de uitstulping kantelen de wervels, waardoor ze onstandvastig tegenover elkaar bewegen en de rug van de patiënt wankel wordt. Er ontstaat een spanningsdruk waarbij de tussenwervelschijf tegen een zenuwwortel of tegen het zenuwweefsel in het ruggenwervelkanaal kan drukken, waardoor deze een beperkte bewegingsvrijheid krijgt. Irritatie, pijn en mogelijke uitval van de zenuw is mogelijk.

De symptomen van discusbulging?

De klachten bij een discusbulging zijn vergelijkbaar met die van een discusprotrusie.

Sommige patiënten spreken over een slepend linkerbeen.

De patiënt ervaart pijn ter hoogte van de gewrichtsbanden en de bezenuwing van de discus en ondervindt een irritatie van de zenuwwortel. Deze rugpijn kan plaatselijk blijven, maar kan ook naar de bilstreek of de onderbenen uitstralen. Sommige patiënten spreken over een slepend linkerbeen en tintelingen in de linkervoet. Patiënten met een discusbulging klagen ook vaak over bewegingsbeperkingen en een koud, loom en zwaar gevoel.

Wat is de oorzaak van discusbulging?

Discusbulging is een aandoening die in vele gevallen voortvloeit uit een herhaaldelijke foutieve belasting van de rug.

Discusbulging - Dorsoo

Door verkeerde bewegingen ontstaan inscheuringen ter hoogte van de bindweefselringen van de tussenwervelschijf, waardoor de kern de neiging vertoont om zich naar achteren te verplaatsen. Enkel de buitenste vezels van de bindweefselring verhinderen dat de kern zich een weg naar buiten baant.

Discusbulging? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van discusbulging

Een discusbulging dient zeker behandeld te worden. Het is de eerste fase in een mogelijke reeks van discusaandoeningen. Zo kan het zich later ontwikkelen tot een protrusie of hernia.

Medicatie

Bij een discusbulging kunnen NSAID’s de ontstekingen rondom het wervelgewricht verminderen. Daarnaast hebben ze ook een pijnstillend effect. Spierontspanners zullen eerder inwerken op de spieren rondom de betrokken wervels. Zij spannen zich extra op door de pijn.

Kinesitherapie

Kinesitherapie zal om te beginnen gericht zijn op pijndemping. Dit kan door middel van ultrasound (wat ontstekingsremmend en pijnstillend werkt) en elektrotherapie (TENS). De therapeut zal door mobilisaties in de wervelkolom de soepelheid vaan de gewrichten verbeteren. Actieve oefentherapie zonder belasting en houdingscorrigerende oefeningen zullen de rug sterker maken.

Bewegen werkt niet alleen genezend, maar ook preventief.

Bewegen en wekelijks sporten (rugspecifieke oefeningen met aandacht voor de buik- en rugspieren) werkt niet alleen genezend, maar ook preventief.

Warmte

Opstoten van rugpijn kunnen thuis altijd verholpen worden met warmtebaden, warmtepitkussentjes of een infraroodlamp.

Een goed slaapsysteem

Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt in eerste instantie voor een goede, correcte ondersteuning en een veel grotere relaxatie dan een gewoon bed. Omdat u op zo’n bed in een anatomisch correcte slaaphouding ligt, vermindert de druk op de discus gevoelig en vermindert de klacht sterk.

Jan - Dorsoo Adviseur
Over Jan, Manueel therapeut bij Dorsoo

Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.