Discusdegeneratie

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 3 minuten

Bij lumbale discusdegeneratie verslijten de tussenwervelschijven in de lage rug. Omdat deze schijven aan stevigheid verliezen, treedt een abnormale instabiliteit en beweeglijkheid op van de wervellichamen. Wanneer de schijfslijtage toeneemt, neemt ook de hoogte van de wervelschijf aanzienlijk af, omdat er veel weefsel verloren gaat.

In de volksmond spreekt men vaak over het verdwijnen van de schijf.

In de volksmond spreekt men vaak over “het verdwijnen van de schijf”. In vele gevallen gaat discusdegeneratie gepaard met artrose van de facetgewrichten. 

Discusdegeneratie - Dorsoo

De symptomen van discusdegeneratie

In het beginstadium klagen de patiënten vooral over startpijn. Dit is de pijn die zich voordoet wanneer iemand na een periode van rust opnieuw in beweging komt. Wanneer de patiënt in beweging is, gaat het meestal beter. Ook lage rugpijn en pijn in de onderrug op het einde van de nacht zijn veel gehoorde klachten.

In het beginstadium klagen de patiënten vooral over startpijn.

Aan de randen van de gewrichtsvlakken kunnen ook papegaaienbekken of osteofyten ontstaan. Deze botuitsteeksels ontstaan als gevolg van een natuurlijke reparatiereactie van het lichaam om de gevolgen van artrose tegen te gaan. Door het ontstaan van osteofyten wordt de beweeglijkheid van het gewricht beperkt.

Osteofyten kunnen een vernauwing van de wervelopeningen veroorzaken of de ruimte tussen de facetgewrichten verkleinen, met druk op het zenuwweefsel als gevolg. Dit is vooral het geval als ze naar het zenuw- of wervelkanaal gericht zijn en er tegelijkertijd sprake is van hoogteverlies van de discus. In deze fase klaagt de patiënt vaak over pijn in het been in rust en eventueel bij het stappen.

Andere symptomen en klachten bij discusdegeneratie

 • Hevige lage rugpijn (lumbago) met een sterke bewegingsbeperking. Deze chronische lokale pijn treedt op wanneer de patiënt al even wakker is en neemt toe naarmate hij meer in beweging komt.
 • De verplaatsing van de discus veroorzaakt een samendrukking van enkele nabijgelegen structuren. Hierdoor kan centrale pijn ontstaan, soms met een uitstraling (bijvoorbeeld naar het been). Ook andere klachten kunnen opduiken als gevolg van deze compressie: een blokkage in de rug, een aantasting van de reflexen, een vermindering van de kracht, een verandering in gevoelsgewaarwordingen en facetpijnen.
 • Nekpijn, vooral in de lagere regio’s. Deze pijn kan zich lokaal voordoen, maar kan ook uitstralen naar de schouderbladen, het achterhoofd en de armen.

De oorzaak van discusdegeneratie

Discusdegeneratie ontstaat in de eerste plaats door een overbelasting van de wervelschijven. Bij een extreme belasting gaan de schijven sneller afslijten, met pijnlijke klachten tot gevolg. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van een versnelde slijtage.

We sommen er enkele op:

 • Een lengteverschil tussen de onderste ledematen
 • Te korte of te zwakke spieren
 • Een verhoogde spanning op de spieren, waardoor er meer druk op de wervels komt
 • Een slechte voetbalans
 • Kneuzingen
 • Een overdreven kromming van de wervelkolom
 • Een te zware rugbelasting
 • Een verkeerde houding bij staan, zitten of liggen
 • Obesitas
 • Te weinig beweging
 • Een slechte rugconditie

Discusdegeneratie? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van discusgeneratie

Warmte

Warmtebaden, warme kersenpitkussentjes en infrarood zijn heel goed voor de doorbloeding van het gewricht. Het ontspant de spieren en is dempt de pijn.

Medicatie

De huisarts kan eventueel medicatie voorschrijven bij pijn en ontstekingen (meestal NSAID’s).

Kinesitherapie

Ook kinesitherapie is aanbevolen. Naast de klassieke houdingscorrigerende oefeningen en oefentherapie voor het versterken van de buik- en rugspieren, kan de kinesist ook helpen met rugschool. In de rugschool leert de patiënt technieken om zijn rug te ontlasten tijdens het liggen, staan, werken en bewegen.

Operatie

In extreme gevallen kan er overgegaan worden tot een operatie. De discus wordt hierbij als het ware “opgevuld” en de nucleus wordt vervangen door een kunstvariant. De insnijding kan via de buik, de rug of zelfs via de lendenstreek. Deze insnijding is echter heel klein en de operatie is minder  ingrijpend dan de meeste patiënten denken. 

Pas wanneer de discus beschadigd is, wordt de hele schijf vervangen.

Pas wanneer de discus beschadigd is en deze aanleiding geeft tot ondraaglijke pijn, wordt de hele schijf vervangen door een prothese.

Bij een beschadiging van het gehele segment (de discus en de facetgewrichten) wordt het hele segment vastgezet met behulp van een artromedese. Het geopereerde segment kan dan niet meer bewegen. Dit is veel ingrijpender dan de andere operaties.

Een goed slaapsysteem

Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt voor een goede, correcte ondersteuning en een veel grotere relaxatie. Door een betere recuperatie van de schijf kan de hoogte wat toenemen en de druk op de facetgewrichten afnemen. Zo verminderen de klachten van discusdegeneratie.

Kris - Dorsoo Adviseur
Over Kris, Kinesitherapeut bij Dorsoo

Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.