Discusprotrusie

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 2 minuten

De wervelkolom biedt ondersteuning aan de romp en beschermt het ruggenmerg. Het ruggenmerg is van vitaal belang omdat het de basis is van de bezenuwing van het lichaam (spieren, organen) en het lichaam met de hersenen verbindt. De wervelkolom bestaat uit wervels van bot die zorgen voor de stevigheid. Tussen de wervels liggen tussenwervelschijven (discussen), een soort kussentjes met een gelmassa binnenin. Deze zorgen voor de beweeglijkheid van de wervelkolom, maar vangen ook schokken en belastingen op. De discussen zijn dan ook het kwetsbaarste deel van de rug.

Binnenin de discus ligt een geleiachtige kern, de nucleus. Als u voorover of achteroverbuigt, dan verplaatst deze mee. Bij te veel belasting of bij een extreme druk of uitwendige kracht (letsel, trauma) kan de nucleus scheuren en tegen het ruggenmerg duwen. Men spreekt dan van discusprotrusie. Dit is zeer pijnlijk.

De symptomen van discusprotrusie

De klachten ontstaan meestal geleidelijk aan en de pijn wordt meestal lokaal gevoeld. Doordat de patiënt een houding aanneemt waarbij hij zo weinig mogelijk pijn voelt, lijkt het alsof hij scheef staat of loopt. Afhankelijk van hoe erg de nucleus tegen het ruggenmerg duwt, kan de pijn naar de benen of armen uitstralen. Dit kan gepaard gaan met tintelingen en veranderde sensaties van de huid (paresthesieën, voosheid, speldenprikken).

In het ergste geval kan er een motorische uitval ontstaan. De arm of het been kan dan niet goed meer bewogen worden. Aan de ledematen is er dan uitval van de functies: krachtverlies, minder reflexen, soms verlammingsverschijnselen. Discusprotrusie wordt dan eigenlijk een hernia.

Dorsoo - Discusprotrusie

De oorzaak van discusprotrusie

Een discusprotrusie kan verschillende oorzaken hebben.

In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door (langdurige) overbelasting van de rug of door het aanhouden van verkeerde lichaamshoudingen. De discus zal hierdoor geleidelijk aan uitpuilen en dit kan zich in de loop van de jaren verder ontwikkelen.

Dorsoo - Discusprotrusie

Discusprotrusie kan echter ook plots ontstaan, bijvoorbeeld door eenmalig iets verkeerd te tillen, door een verkeerde (draai)beweging of door het plots bruusk heffen van een zwaar voorwerp.

Discusprotrusie? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van discusprotrusie

De meeste klachten kunnen behandeld worden door een combinatie van klassieke pijnstillers en kinesitherapie. De kinesitherapeut gebruikt warmte, ultrasound en elektrotherapie om de pijn te verminderen. Massage en mobilisaties van de betrokken wervels en ledematen helpen de gewrichten soepel te houden. 

Zolang er pijn met uitstraling is, is rust belangrijk. Warmtepitkussentjes kunnen thuis helpen om de spieren te ontspannen. Na de behandeling van de pijn en als er minder uitstraling is, dient een oefenprogramma gevolgd te worden voor het versterken van de buik- en rugspieren. Ook houdingscorrigerende oefeningen zijn nuttig.

Indien medicatie en kinesitherapie onvoldoende helpen, kunnen infiltraties de aanhoudende pijn verhelpen. Soms moet men operatief handelen. Meestal komt het niet zo ver maar eenmaal men te maken krijgt met een discusprotrusie moet de patiënt weten dat deze plek altijd wel de kwetsbaarste blijft in de wervelkolom.  Een advies is dan om de rug sterk en soepel te houden.

Een goed bed

Een goed bed is essentieel voor een gezonde discus. De wervels dienen perfect ondersteund te worden tijdens de slaap om volledig te kunnen herstellen en te kunnen uitrusten. Gebeurt dit niet, dan worden de discussen onvoldoende weer gevuld met vocht en zijn ze vatbaarder voor protrusie.

Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt voor een goede, correcte ondersteuning en relaxatie. Omdat u in zo’n bed in de correcte houding slaapt, vermindert de druk op de discussen en kunnen deze volledig herstellen tijdens de slaap.

Kris - Dorsoo Adviseur
Over Kris, Kinesitherapeut bij Dorsoo

Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.