Menopauze en rugklachten - Dorsoo

Menopauze en rugklachten

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten
3

De menopauze gaat vaak hand in hand met opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Maar ook rugklachten kunnen een gevolg van de menopauze zijn. Lees er meer over in dit blogartikel.

Wat is de menopauze?

De menopauze is een fase waarin de menstruaties onregelmatig worden en uiteindelijk helemaal stoppen. De voorraad eicellen in de eierstokken raakt op, waardoor het lichaam minder oestrogeen produceert. Oestrogeen is een vrouwelijk voortplantingshormoon.

Dorsoo blog menopauze rugklachten oestrogeen

De voorraad eicellen raakt op tussen de 45 en 60 jaar. Het duurt gemiddeld 4 jaar voor de menstruatie volledig wegblijft. We spreken definitief over de menopauze als de vrouw een jaar na haar laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer gehad heeft. De helft van de vrouwen bereikt de menopauze op vijftigjarige leeftijd.

Veranderingen in het lichaam

  • Door de hormonale veranderingen hebben de meeste vrouwen last van opvliegers. Dit is een plots gevoel van warmte dat gepaard gaat met roodheid en overvloedige transpiratie.
  • 's Nachts kan de vrouw zweetaanvallen krijgen. Dit kan zelfs zo hevig zijn dat de slaapkledij moet gewisseld worden. 
  • De vrouw slaapt minder goed door de opvliegers en het chronisch slaaptekort kan leiden tot wisselende stemmingen en neigingen tot depressie. De menopauze gaat gepaard met psychologische problemen. De vrouw raakt een beetje in de war: ze is niet langer vruchtbaar, voelt zich oud, …
  • Doordat het vrouwelijk hormoon daalt, wordt de huid slapper, is er enerzijds meer lichaamsbeharing, maar anderzijds ook haaruitval op de hoofdhuid (kaal worden).
  • Het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina wordt dunner, kwetsbaar en droger. Vrijen kan daardoor een onaangenaam branderig gevoel geven of pijn doen. Daardoor kan men minder zin hebben om te vrijen. 
  • De menopauze zorgt voor osteoporose en rugklachten.

Rugklachten bij menopauze

De hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen zorgen voor rugpijn. Hoe? 

Hevige menstruatie in de beginfase

Menstruatie kan rugpijn veroorzaken. Door de hormonale veranderingen gaan de hormonen tijdens de menstruatie minder invloed uitoefenen op de spieren en gewrichten. Alles wordt iets slapper. Het is dan ook belangrijk om de spieren in een goede conditie te houden. Zo is het aangeraden om de buikspieren goed te trainen

Spier- en gewrichtsklachten

Oestrogeen is de grootste leverancier van collageen. Collageen is een eiwit dat o.a. de pezen en spieren soepel houdt. Dit wordt vooral afgescheiden door de eierstokken en geproduceerd door vetcellen. Minder oestrogeen en dus ook minder collageen kan zorgen voor stijve spieren en gewrichten. Dit kan op zijn beurt zorgen voor lage rugpijn.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Osteoporose

Botontkalking (osteoporose) wordt in de hand gewerkt wordt door de lagere hoeveelheid vrouwelijke hormonen. De rugpijn kan hevig zijn en door de ontkalking is er een verhoogd risico op wervelfracturen en breuken van de heup en de ledematen.

Dorsoo blog menopauze rugklachten osteoporose

Door osteoporose worden de wervels binnenin hol en verzwakken ze. Ze kunnen de druk niet meer aan en zakken spontaan in elkaar. De rug wordt geleidelijk aan krom door die wervelinzakkingen. Deze zijn pijnloos, maar door beknelling en druk tegen de zenuwen kunnen chronische klachten ontstaan.

Door de poreusheid van de rug en de wervels wordt een korset aanbevolen bij (zware) belasting. Een bezoek aan de sportschool of aan een kinesitherapeut is belangrijk voor het versterken en corrigeren van de rug. Een goed slaapsysteem zoals dat van Dorsoo zorgt voor een goede ondersteuning van de wervels tijdens de slaap, waardoor deze optimaal kunnen herstellen en minimaal belast worden tijdens de slaap.

Opgelet: er kunnen ook oorzaken voor rugpijn zijn die niets met de menopauze te maken hebben, zoals overbelasting, artrose, zwakke buikspieren, een slechte slaaphouding of stress.

Tips voor tijdens de menopauze

Wij geven een aantal adviezen om beter te kunnen omgaan met klachten ten gevolge van de menopauze, zoals de onregelmatige menstruatie in de beginfase, opvliegers, rugklachten:

  • Een goede algemene conditie is belangrijk. Zorg voor gezonde voeding met voldoende ijzer, zoals vlees, volkorenproducten en bladgroenten. 
  • Probeer een halfuur per dag te bewegen, bijv. wandelen, joggen, fietsen of zwemmen. 
  • Verstevig uw rug en train uw buikspieren: een therapeut kan op maat gemaakte oefeningen en tips geven.
  • Zorg voor voldoende en goede nachtrust. Ga op tijd naar bed en zorg voor een rustige slaapkamer en een goed bed voor een kwalitatieve slaap. 
  • Gebruik tijdens het slapen een dekbed dat ideaal is bij transpiratie, met een vochtregulerende vulling, zoals een dekbed van kameelhaar
  • Zorg voor bedlinnen dat koel aanvoelt en ademend en vochtabsorberend is, zoals bijvoorbeeld een hoeslaken van Egyptisch katoen in perkaalweving
  • Draag kleding die goed vocht opneemt en waar het vocht makkelijk verdampt, zoals zijde of wol. Kleed u in lagen, dan kan u makkelijk iets uitdoen bij opvliegers. 
  • Alcohol, warme dranken en gekruid eten kunnen opvliegers uitlokken
  • Bespreek uw lichamelijke veranderingen met uw partner zodat deze begrip kan opbrengen voor wat er allemaal bij u verandert. 
  • Geef tijdens het vrijen aan wat prettig en minder prettig of zelfs pijnlijk is. 

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.