Alcohol beïnvloedt de slaap negatief - Dorsoo

Alcohol beïnvloedt de slaap negatief

Nadja - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

We hebben een drukke en stresserende dag achter de rug. We voelen het al: we zullen moeilijk in slaap raken, want onze hersenen zijn nog superactief. We denken nog te veel na, waardoor we niet kunnen indommelen. Een paar slaapmutsjes doen onze geest tot rust komen en laten ons sneller inslapen, toch? Dat klopt, maar bevordert alcohol echt de slaap?

Alcohol zal inderdaad soms helpen om ons vlugger te doen inslapen, maar het zal de slaap zelf wel negatief beïnvloeden. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de slaapkwaliteit heel sterk afneemt, doordat we minder diep slapen en ook veelvuldig moeten opstaan om te plassen. Na het drinken van alcohol voelen we ons helemaal niet goed uitgerust, zelfs al hebben we de hele nacht doorgeslapen. 

Uit het slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 bij 1000 Vlamingen geeft 3 % aan dat alcohol de reden is waarom ze moeilijk de slaap kunnen vatten. Eveneens 3 % verwijst naar alcoholgebruik als reden waarom ze 's nachts weleens wakker worden. Het zaligmakende slaapmiddel is het dus zeker niet.

Hoe komt het dat alcohol onze slaappatronen negatief beïnvloedt?

Ook al drinken we maar één enkel glas alcohol, toch kan dit onze slaap al beïnvloeden. Zeker als dat kort voor bedtijd gebeurt. Door de alcohol komen we niet in een diepe slaap terecht en die hebben we net nodig om ’s morgens uitgerust op te staan. De diepe slaap is immers de periode tijdens de slaap waarin ons lichaam en onze geest zich herstellen en energie opdoen om tijdens de dag goed te functioneren.

Bovendien zorgt alcohol er ook voor dat we vocht verliezen en daardoor vaak meerdere malen moeten opstaan om ‘s nachts naar het toilet te gaan. Zelfs als je niet moet opstaan, zal je lichaam toch ook uitdrogen, wat nefast is voor een goede werking van de lever en de nieren. Alcohol zorgt er ook voor dat je meer snurkt en minder goed ademhaalt tijdens de slaap. Een ‘tekort’ aan zuurstof zal de spieren onvoldoende doen ontspannen tijdens de slaap. Dit alles draagt bij tot een slechte recuperatie van lichaam en geest.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Grootschalige studies (van Cochrane Library en Farmaka) hebben aangetoond dat alcohol ons weliswaar sneller doet inslapen, maar de slaapkwaliteit doet afnemen en dus slaapproblemen en vermoeidheid overdag in de hand werkt. Farmaka, een vzw van de Belgische overheid, heeft in 2010 met een grootschalige studie aangetoond dat medicatie om in te slapen dezelfde invloed heeft.

Wat doen om beter te slapen?

Een stresserende dag gehad of moeite met inslapen? Zorg dan altijd dat je je eerst ontspant. Slaap is een toestand van het lichaam die enkel optreedt bij ontspanning. Lees een boek, luister naar relaxerende muziek, volg een hypnose-oefening op youtube, plaats kaarsjes en dim het licht of neem een lekker warm badje.

Dit alles draagt bij tot een snellere ontspanning en tot sneller inslapen, maar heeft geen invloed op het slaappatroon en op de slaapkwaliteit tijdens de nacht. Vermijd dus zeker alcohol enkele uren voor het slapen en drink liever thee of een kopje warme melk met honing.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.