Ontdek de kracht van ergonomie bij rugpijn  - Dorsoo

Ontdek de kracht van ergonomie bij rugpijn

Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 2 minuten
2

Eenvoudig uitgelegd betekent ergonomie dat men op werkplekken gaat zoeken naar ideale omstandigheden, zoals de ideale werkhouding en aangepaste werksystemen. Ergonomisch werken kan rugklachten voorkomen of genezen.

Wat is ergonomie?

Ergonomie is de leer van hoe de mens in relatie staat tot zijn omgeving; bijvoorbeeld tot een voorwerp, een ruimte of een werkplaats. ‘Ergo’ betekent ‘werk’ en ‘nomos’ wet. Ergonomie moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de mens verzekerd worden. Dit geldt voornamelijk voor werksituaties, hoewel een juiste houding natuurlijk in alle omstandigheden belangrijk is.

Het doel van ergonomie is om het algemeen welzijn te maximaliseren. In België voorziet de Welzijnswet in een preventiedienst op het werk. In veel bedrijven en scholen werken dan ook ergonomen.

Ergonomisch werken betekent concreet werken met minimale belasting op het lichaam door een maximale aanpassing van de werkomgeving.

Een voorbeeld: in ziekenhuizen werken verpleegsters met til-liften om zware patiënten op te heffen in plaats van dit manueel te doen. Zo kan de rug van de verpleegkundigen maximaal ontlast worden.

Ergonomie en preventie rugpijn

Rugklachten zijn een van de grootste oorzaken van veelvuldige afwezigheid op het werk. Dit zorgt ook voor minder productiviteit en minder plezier in het werk.

Er bestaan vandaag heel wat tools om preventief of genezend te werken. Bedrijven bieden bijvoorbeeld fitnessabonnementen aan om beweging bij hun werknemers te stimuleren, maar ze passen ook de werkomstandigheden aan.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Enkele voorbeelden van ergonomie

  • Een aangepaste bureaustoel met lendensteun voor optimale ondersteuning van de onderrug
  • Een bureau dat gekanteld kan worden om de nek te ontlasten
  • Een loopband met bureau om beweging op het werk te stimuleren
  • Rechtopstaand vergaderen

Tips om zelf ergonomisch te werken

  • Verander elk half uur van houding.
  • Sta ieder uur eens recht en maak een kleine wandeling.
  • Stretch tussendoor.
  • Zit mooi rechtop in plaats van schuin of ineengezakt.

Denkt u dat u niet optimaal kan functioneren omdat uw werkomstandigheden niet aangepast zijn, dan kan u zich altijd richten tot de preventiedienst op het werk. Wellicht kunnen zij kleine aanpassingen (laten) uitvoeren, waardoor het werken eenvoudiger, aangenamer en productiever zal worden. En dat is meteen een win-winsituatie voor beide partijen.

Er bestaat heel wat aangepast meubilair dat helpt om rug- en nekklachten te vermijden. Naast aangepaste meubels kunnen ook ergonomische kussens of korsetten een oplossing en steun bieden. Maar het allerbelangrijkste is regelmatig te wisselen van houding en niet te lang dezelfde eentonige bewegingen uit te voeren.

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.