Zo kiest u het juiste dekbed - Dorsoo

Zo kiest u het juiste dekbed

Ingrid - Adviseur dinsdag 17 september 2019 Leestijd: 5 minuten
5

Een nieuw dekbed nodig? Dat is niet eenvoudig om te kiezen. Het aanbod is immers groot. Gaat u voor een vierseizoenendekbed? Of een apart dekbed voor de zomer en de winter? En welk materiaal is het beste? Ganzendons, natuurharen of eerder synthetisch? We maken u graag wegwijs.

Waar houdt u rekening mee bij het kiezen van een dekbed?

Om een dekbed te kiezen, moet u rekening houden met een aantal factoren: de maat, het type vulling, de warmteklasse en de tijk of het omhulsel. Alle factoren samen geven een comfortgevoel. Maakt u de juiste keuze voor uw behoeften? Dan verbetert uw slaapkwaliteit op verschillende vlakken en kruipt u nog zo graag ‘onder de wol’. De juiste eigenschappen en kwaliteit van een dekbed bepalen uw tevredenheid over de volledige gebruiksduur die toch 10 jaar kan bedragen.

Hoe bepaalt u de afmetingen van uw dekbed?

U dient vooreerst de juiste maat van dekbed te kiezen. Uiteraard zijn er donsdekens voor een eenpersoonsbed en tweepersoonsbed. Maar zelfs hierbinnen zijn er verschillende formaten. Voor een eenpersoons dekbed is 140 x 200 of 140 x 220 centimeter gangbaar. 160 cm breed is op aanvraag verkrijgbaar en geeft wat meer luxe voor één persoon.

Een tweepersoonsdekbed bestaat in de standaardbreedtes 240 en 260. Maak een keuze afhankelijk van de afmetingen van uw bed. De standaardlengte is meestal 220 cm. Kies in ieder geval groot genoeg. Dat is comfortabel en u voorkomt nachtelijke vechtpartijtjes. Vanaf een bedbreedte van 180 cm is een dekbed van 260 cm breed de beste optie. Toch gebruiken veel mensen de maat 240 x 220 cm bij een breed bed en zeker als ze dicht bij elkaar slapen. Slaapt u alleen in een groot bed, dan is 240 cm dus ook meer dan groot genoeg.

Bed Maat matras (cm) Maat dekbed (cm)
Eenpersoons 70 / 80 / 90 / 100 x 200 140 x 220 of 160 x 220
Twijfelaar 120 x 200 140 x 220 of 160 x 220 of 200 x 220
Tweepersoons 140 x 200 240 x 220
Tweepersoons 160 x 200 240 x 220
Tweepersoons 180 x 200 260 x 220
Tweepersoons 200 x 200 260 x 220

 

Lees ook meer over de ideale afmetingen van een matras.

Winterdekbed en zomerdekbed

Een natuurlijk winterdekbed zal ook in een deel van het tussenseizoen zijn werk doen, omdat het warmte en vocht vlot afvoert. Als het in de lente te warm wordt, is een zomerdekbed de meest aangewezen keuze. Zo'n dun, luchtig dekbed kan u blijven gebruiken tijdens de maand september en mogelijks een stukje oktober. Met de stijgende temperaturen in onze contreien wint een dun zomerdekbed aan belang en kan het een groter deel van het jaar van nut zijn.

Een vierseizoenendekbed biedt 3 mogelijke opties doorheen het jaar doordat 2 verschillende diktes van dekbed in één pakket gecombineerd kunnen worden tot een extra warm donsdeken. Zo heeft u een zomerdekbed, een tussenseizoendekbed en een winterdekbed. Er komt natuurlijk wat meer handwerk bij kijken. Beide delen worden door middel van knopen of een rits aan elkaar verbonden.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Welke vulling kiezen voor uw dekbed?

Er bestaan dekbedden met natuurlijke en synthetische materialen. Ze hebben elk voor- en nadelen. Natuurlijke materialen zorgen voor een beter microklimaat. Deze ‘natuurlijke’ warmte voelt voor de meeste mensen beter aan dan de warmte van een synthetisch dekbed. De juiste temperatuur en vochtigheidsgraad dragen namelijk bij tot een rustige slaap. De vulling zorgt voor isolatie, warmteregulatie en vochtregulatie. Het omhulsel of tijk draagt vooral bij aan de vochtverspreiding en het gevoel van het donsdeken. 

Synthetische materialen zijn op hun beurt zeer onderhoudsvriendelijk. U kan deze makkelijk zelf wassen. Een natuurlijk dekbed kan zelf gewassen worden, maar droogkuis is aan te raden. Heeft u last van huisstofmijt dan raden wij u een volledig synthetisch dekbed aan of een donsdekbed met Nomite label (laat geen huisstofmijt of uitwerpselen door). Een synthetisch dacron dekbed kan gewassen worden op 90° wat voor huisstofmijt met zekerheid de doodsteek is, voor even toch. 

Dorsoo blog kies juiste dekbed

Transpireert u ’s nachts makkelijk? Dan is een vochtregulerende vulling van kameelhaar ontzettend aangenaam. 

Voordelen van kameelhaar:

 • neemt makkelijk vocht op, verspreidt het en geeft het snel terug af aan de lucht

 • prijsvriendelijk natuurlijk dekbed

 • relatief zwaar wat bepaalde mensen fijn vinden

 • een aanrader voor mensen die regelmatig zweten

Dons, een ander natuurmateriaal, is heel licht. Een donzen dekbed, ook wel donsdeken genoemd, isoleert enorm goed waardoor het warmer is en dus meer geschikt voor mensen die sneller kou hebben. Binnen donsdekens zijn er grote kwaliteitsverschillen in de vulling, het type en de kwaliteit van het dons.

Voordelen van dons:

 • hoog isolerend vermogen. 

 • een luxueus en fluffy gevoel

 • het lichtste winterdekbed

 • Dorsoo kiest voor een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

 • Nomite label tegen huisstofmijt

Heeft u nood aan een natuurlijk dekbed enkel voor de zomer? Het zijden dekbed is een ideale aanvulling om de warme maanden door te komen. 

Voordelen van zijde:

 • goedkoop zomerdekbed

 • dit vulmateriaal is uitermate geschikt voor dunnere zomerdekbedden

 • toch een goed isolerend vermogen bij frissere nachten 

 • zeker bruikbaar vanaf 18 °C buiten

Wie vooral op zoek is naar een dekbed met antibacteriële eigenschappen, kiest beter voor een Tencel dekbed. Deze vezel wordt op ecologische wijze vervaardigd uit houtpulp. 

Voordelen van Tencel:

 • absorbeert sneller dan katoen en verspreidt sneller vocht dan linnen

 • zeer zacht omhulsel

 • antibacterieel, het vocht wordt snel verspreid en terug afgegeven aan de lucht zodat bacteriën minder kans krijgen tot groeien

 • makkelijk in onderhoud, u kan dit zelf wassen

Het Dacron dekbed is een prijsvriendelijk dekbed dat veelvuldig mag gewassen worden door de sterke polyester vulling.

Voordelen van Dacron:

 • mag op 90° graden gewassen worden, hiermee is alle huisstofmijt zeker (tijdelijk) dood

 • sterk dekbed met hoge kwaliteit in zijn klasse

 • meest prijsvriendelijke dekbed op de markt

 • in winter en zomer verkrijgbaar

Comfortabele warmteklasse

Bent u een koukleum? Of hebt u het net altijd te warm? Houd ook daar rekening mee tijdens uw zoektocht naar een donsdeken. Het beste dekbed voor u is immers het dekbed dat u het aangenaamste gevoel geeft. Tijdens de zomer volstaat een dekbed met warmteklasse 3 of 4, in de wintermaanden grijpt u beter naar een donsdeken met warmteklasse 1 of 2.

Tip: dekbedden worden gemaakt om niet te warm (te dik) of te koud (te dun) te zijn voor zoveel mogelijk mensen. Sommige mensen hebben het snel koud, anderen slapen dan weer winter en zomer met de ramen open. Alle dekbedden van Dorsoo kan u met elkaar verbinden door drukknopen. Bij intens koude nachten kunt u makkelijk twee dekbedden met elkaar koppelen tot een extra warm dekbed.

Dorsoo dekbedden koppelen met drukknopen

Wat doet de tijk van het dekbed?

Ten slotte is het ook belangrijk om rekening te houden met de omhulling of in vakjargon ‘de tijk’ van uw dekbed. De tijk neemt het eerste vocht op, verspreidt het en zorgt dat de vulling haar werk kan doen. Een snelle vochtverspreiding door de stof is nodig om het dekbed droog en fris te houden.

Die omhulling bestaat meestal uit meerdere lagen: bijvoorbeeld katoen in combinatie met een vlies dat ervoor zorgt dat de vulling niet naar buiten kan. Bij een dons dekbed gebruikt men een speciaal dicht geweven doek. Een ander materiaal is Tencel. Deze 100% plantaardige cellulosevezel is erg sterk maar tegelijkertijd ook zacht en flexibel. Bovendien is het iets beter vocht- en warmteregulerend dan katoen. 

Dorsoo heeft een mooi aanbod winter- en zomerdekbedden. Bekijk de dekbedden hier.

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.