Hoe kiest u het beste dekbed?

Hoe kiest u het beste dekbed?

Nadja - Adviseur Leestijd: 7 minuten
7

Een nieuw dekbed nodig? Het is niet eenvoudig om te bepalen wat voor u het beste dekbed is. Het aanbod is immers groot. Kiest u voor een vierseizoenendekbed? Of een apart zomerdekbed en winterdekbed? Welk materiaal is het beste: ganzendons, natuurharen of eerder synthetisch? We maken u graag wegwijs.

Waar houdt u rekening mee bij het kiezen van een dekbed?

Om een goed dekbed te kiezen, moet u rekening houden met een aantal factoren: de maat, het type vulling, de warmteklasse en de tijk of het omhulsel. Alle factoren samen bepalen het comfortgevoel. Maakt u de juiste keuze? Dan verbetert uw slaapkwaliteit op verschillende vlakken en kruipt u nog zo graag onder de wol. De juiste eigenschappen en kwaliteit van een dekbed bepalen uw tevredenheid gedurende de volledige gebruiksduur, die toch al gauw tien jaar kan bedragen.

Hoe bepaalt u de afmetingen van uw dekbed?

U moet allereerst de juiste maat van het dekbed kiezen. Uiteraard zijn er donsdekens voor een eenpersoonsbed en tweepersoonsbed. Maar zelfs daarbinnen zijn er verschillende formaten. Voor een eenpersoonsdekbed is 140 x 200 cm of 140 x 220 cm gangbaar. Een dekbed van 160 cm breed is op aanvraag verkrijgbaar en geeft wat meer luxe voor één persoon. Een tweepersoonsdekbed bestaat in de standaardbreedtes 240 en 260 cm. Maak een keuze afhankelijk van de afmetingen van uw bed. De standaardlengte is meestal 220 cm.

Kies in ieder geval groot genoeg. Dat is comfortabel en u voorkomt nachtelijke vechtpartijtjes. Vanaf een bedbreedte van 180 cm is een dekbed van 260 cm breed de beste optie. Toch gebruiken veel mensen de maat 240 x 220 cm bij een breed bed, zeker als ze dicht bij elkaar slapen. Slaapt u alleen in een groot bed, dan is een donsdeken van 240 cm breed dus ook meer dan groot genoeg.

bedmaat matras (cm)maat dekbed (cm)
eenpersoons70 / 80 / 90 / 100 x 200140 x 220 of 160 x 220
twijfelaar120 x 200140 x 220 of 160 x 220 of 200 x 220
tweepersoons140 x 200240 x 220
tweepersoons160 x 200240 x 220
tweepersoons180 x 200260 x 220
tweepersoons200 x 200260 x 220

 

Lees ook meer over de ideale afmetingen van een matras.

Dorsoo blog hoe beste dekbed kiezen - opgerold dekbed

Winterdekbed en zomerdekbed

Een winterdekbed houdt u warm tijdens koude periodes of als u het vlug koud heeft gedurende de nacht. Een natuurlijk winterdekbed zal ook in een deel van het tussenseizoen zijn werk doen, omdat het warmte en vocht vlot afvoert. 

Als het in de lente te warm wordt, is een zomerdekbed de aangewezen keuze. Zo'n luchtig, dun dekbed kunt u na de zomer blijven gebruiken tijdens de maand september en mogelijk een stukje van oktober. Met de stijgende temperaturen in onze contreien en beter geïsoleerde woningen wint een dun zomerdekbed aan belang en kan het een groter deel van het jaar van nut zijn.

Een vierseizoenendekbed biedt drie mogelijke opties doorheen het jaar, doordat twee verschillende diktes van dekbed in één pakket gecombineerd kunnen worden tot een extra warm donsdeken. Zo hebt u een zomerdekbed, een tussenseizoendekbed en een winterdekbed. Er komt natuurlijk wat meer handwerk bij kijken. Beide delen worden door middel van knopen of een rits aan elkaar verbonden.

Er bestaan ook all year dekbedden. Die zijn ideaal voor de lente- en herfstperiode, maar kunnen vaak perfect het volledige jaar dienen. Een all year dekbed is licht en toch heel isolerend.

Verbeter uw nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Welke vulling kiezen voor uw dekbed?

Er bestaan dekbedden met natuurlijke en synthetische materialen. Elke vulling heeft voor- en nadelen. Natuurlijke dekbedden zorgen voor een beter microklimaat. Die 'natuurlijke' warmte voelt voor de meeste mensen beter aan dan de warmte van een synthetisch dekbed. De juiste temperatuur en vochtigheidsgraad dragen namelijk bij tot een rustige slaap. De vulling van het dekbed zorgt voor isolatie, warmteregulatie en vochtregulatie. Het omhulsel of de tijk draagt vooral bij aan de vochtverspreiding en het gevoel van het donsdeken. 

Synthetische dekbedden zijn zeer onderhoudsvriendelijk. U kunt ze gemakkelijk zelf wassen. Een natuurlijk dekbed kunt u ook zelf wassen, maar droogkuis is aan te raden. Als u last hebt van huisstofmijt raden we u een volledig synthetisch dekbed aan of een donzen dekbed met Nomite label (dat laat geen huisstofmijt of de uitwerpselen ervan door). Een synthetisch dacron dekbed kan gewassen worden op 95 °C, wat voor huisstofmijt met zekerheid de doodsteek is (voor even toch).

hoe juiste dekbed kiezen

Kameelhaar dekbed

Transpireert u ’s nachts veel? Dan is een kameelhaar dekbed ontzettend aangenaam vanwege de vochtregulerende vulling.

Voordelen van een kameelhaar dekbed

  • ideale vulling voor temperatuurregulatie
  • verspreidt heel goed warmte en vocht voor een aangenaam microklimaat onder het dekbed
  • een iets zwaarder dekbed, geeft een geborgen gevoel
  • prijsvriendelijk, natuurlijk dekbed
  • een aanrader voor mensen die regelmatig zweten

Ontdek in ons assortiment het kameelhaar zomerdekbed en kameelhaar winterdekbed.

Donzen dekbed

Dons, een ander natuurlijk materiaal, is vederlicht. Een donzen dekbed isoleert enorm goed waardoor het warmer is en dus geschikter voor mensen die het vlugger koud hebben. Binnen donzen dekbedden zijn er grote kwaliteitsverschillen in de vulling, het type en de kwaliteit van het dons. Kijk daar goed naar als u vergelijkt.

Voordelen van een donzen dekbed

  • hoog isolerend vermogen, houdt goed de warmte vast
  • geeft een vederlicht, luxueus gevoel
  • drapeert zich mooi rond het lichaam 
  • biedt toch een maximale bewegingsvrijheid

Dorsoo kiest voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding voor het donzen all year dekbed en het donzen zomerdekbed. Met Nomite label tegen huisstofmijt.

Zijden dekbed

Hebt u nood aan een natuurlijk zomerdekbed? Het zijden dekbed is een ideale aanvulling om de warme maanden door te komen. 

Voordelen van een zijden dekbed

  • uitermate geschikt voor dunne zomerdekbedden met toch een zeker gewicht
  • perfect voor gebruik tijdens warmere nachten
  • sterk isolerend vermogen bij frissere nachten 
  • hypoallergeen, dus zeer geschikt bij o.a. astma en huisstofmijtallergie

Het zijden zomerdekbed van Dorsoo is prijsvriendelijk, 100 % natuurlijk en ideaal voor warme zomernachten. 

Tencel dekbed

Wie vooral op zoek is naar een dekbed met antibacteriële eigenschappen, kiest beter voor een Tencel dekbed. Die vezel wordt op ecologische wijze vervaardigd uit houtpulp. Het is een uitgesproken duurzaam dekbed in dit assortiment.

Voordelen van een Tencel dekbed

  • ideaal bij transpiratie, zweet wordt tot 50 % vlugger opgenomen en verspreid om te verdampen
  • hoog vochtregulerend vermogen voor een droog slaapklimaat
  • antibacteriële eigenschappen, bacteriën krijgen minder kans tot groeien
  • gemakkelijk in onderhoud, u kunt dit dekbed zelf wassen

Ontdek in ons assortiment het Tencel winterdekbed en Tencel zomerdekbed.

Dacron dekbed

Het Dacron dekbed is een prijsvriendelijk dekbed dat veelvuldig gewassen mag worden door de sterke polyester vulling.

Voordelen van een Dacron dekbed

  • ideaal voor mensen met allergieën
  • mag op 95 °C graden gewassen worden
  • voorkomt ontwikkeling van huisstofmijt, bacteriën en schimmels doordat het kookwasbaar is
  • prijsvriendelijk

We bieden in ons assortiment een Dacron winterdekbed en een Dacron zomerdekbed aan.

Dorsoo blog beste dekbed - vrouw onder dekbed

Welke warmteklasse voor uw dekbed?

Bent u een koukleum of hebt u het net altijd te warm? Houd ook rekening met de warmteklasse tijdens uw zoektocht naar een donsdeken. Het beste dekbed voor u is immers het dekbed dat u het aangenaamste gevoel geeft. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur, al moet u ook rekening houden met de seizoenen en de temperatuur in uw slaapkamer. 

  • Tijdens de zomermaanden volstaat een dun zomerdekbed met warmteklasse 4. Deze dekbedden zijn heel licht en luchtig. Ideaal voor mensen die in de zomer niet goed kunnen slapen onder alleen een laken. 
  • In de lente, nazomer en herfst kunt u een dekbed gebruiken met warmteklasse 3. Hiertoe behoren de all year dekbedden. Die kunnen u vaak het volledige jaar op de juiste temperatuur houden. 
  • Dekbedden met warmteklasse 2 zijn winterdekbedden die als doel hebben om u warm te houden tijdens koude periodes of als u het ’s nachts vlug koud hebt. Deze dekbedden kunnen ook tijdens een groot deel van het jaar gebruikt worden, behalve in echt warme periodes. 
  • Warmteklasse 1 duidt op een heel dik winterdekbed. Dit wordt gebruikt als het zeer koud is in de slaapkamer of als u het erg vlug koud hebt. Dekbedden met warmteklasse 1 worden niet veel verkocht in België.

Tip: dekbedden worden gemaakt om niet te warm (te dik) of te koud (te dun) te zijn voor zoveel mogelijk mensen. Sommige mensen hebben het vlug koud, anderen slapen dan weer winter en zomer met de ramen open. U kunt alle dekbedden van Dorsoo met elkaar verbinden met drukknopen. Bij intens koude nachten kunt u gemakkelijk twee dekbedden met elkaar koppelen tot een extra warm dekbed.

Dorsoo dekbedden koppelen met drukknopen

Wat doet de tijk van het dekbed?

Ten slotte is het ook belangrijk om rekening te houden met de omhulling  of in vakjargon de tijk  van uw dekbed. De tijk neemt het eerste vocht op, verspreidt het en zorgt ervoor dat de vulling haar werk kan doen. Vlugge vochtverspreiding door de stof is nodig om het dekbed droog en fris te houden.

Die omhulling bestaat meestal uit meerdere lagen: bijvoorbeeld katoen in combinatie met een vlies dat ervoor zorgt dat de vulling niet naar buiten kan. Bij een donzen dekbed wordt een speciaal dicht geweven doek gebruikt. Een ander materiaal is Tencel. Die 100 % plantaardige cellulosevezel is erg sterk maar tegelijkertijd ook zacht en flexibel. Bovendien is het iets beter vocht- en warmteregulerend dan katoen. 

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.