de slaap van onze huisdieren

De slaap van onze huisdieren

Wim - Adviseur Leestijd: 6 minuten
6

Volgens de Belgian Petfood Association heeft 52 procent van alle Belgen minstens één huisdier. Katten en honden zijn het populairst. Eén op drie gezinnen in ons land (31 %) heeft een kat en bijna een kwart (23,6 %) heeft een hond. Vraagt u zich soms af hoe onze huisdieren slapen? We buigen ons in deze blog over de slaap van die viervoetige vrienden.

De slaap van de kat

De slaapomgeving van een kat

Katten hebben de neiging om plekken te verkiezen die warm, comfortabel en veilig aanvoelen. Populaire slaapplaatsen zijn zachte dekens, kussens, vensterbanken met zonlicht, hoekjes van banken en zelfs kartonnen dozen. Sommige katten geven de voorkeur aan verhoogde plekken waar ze alles kunnen observeren, zoals boven op kasten of planken. Uiteindelijk blijft een kat wel altijd binnen zijn territorium om te slapen en daar zal hij niet meer dan een handvol vaste slaapplaatsen hebben. Typisch voor de kat: de slaapplaatsen kiest hij zelf, u zult hem moeilijk kunnen sturen.

slaap van de kat - slaapplaats

De slaaphouding van een kat

Er zijn een aantal courante slaaphoudingen typisch voor de kat: 

  • in een bolletje: opgerold tot een strakke bal, vaak met de staart weer over het lichaam. Dat helpt hen warmte te behouden en biedt een gevoel van veiligheid. 
  • uitgestrekt: languit, met de poten recht vooruit gestrekt. Dat duidt op ontspanning en comfort in een veilige omgeving.
  • op de zij: op een kant van het lichaam, vaak met de poten een beetje opgetrokken. Dat toont ook een grote mate van ontspanning. 
  • gespreid: plat op buik, met de voorpoten naar voren en de achterpoten naar achteren. Dat kan duiden op alerte rust, waarbij de kat snel klaar kan zijn om op te staan.
  • op de buik met de voorpoten onder de romp: een houding van een kat die zich goed voelt. Dat is een comfortabele houding die stabiliteit en gemak biedt terwijl de kat toch snel kan opstaan indien nodig.
  • op de rug: bijzonder is de houding op de rug. Katten die tijdens hun slaap hun buik durven te laten zien, voelen zich comfortabel en veilig. Ze stellen zich weerloos op. Maar echt die buik strelen moet u nu ook weer niet doen, de meeste katten zullen toch defensief reageren. Ze zijn er immers het kwetsbaarst.

Een kat die aan een lange slaap bezig is, verandert weleens van lichaamshouding en rolt van de ene kant naar de andere. Soms ziet u zijn spiertjes samentrekken (spasmen) of hoort u hem geluiden maken. Dat kan betekenen dat de kat aan het dromen is.

Als een kat wakker wordt, zal hij uitgebreid geeuwen en zijn pootjes en romp eerst even lekker stretchen om vervolgens langzaam op te staan.

slaap van de kat

Wanneer slaapt een kat?

Instinctief leven katten voornamelijk ’s nachts (om te jagen), maar door de jaren heen hebben deze huisdieren hun levensstijl en slaappatroon aangepast aan die van de mens. Ze slapen dus vaak mee 's nachts met ons, en omdat katten nu eenmaal gedurende meer dan twee derde van hun leven slapen, ziet u ze ook overdag nog heel veel slapen. Overigens slapen ze zoveel omdat ze van nature uit helemaal klaar moeten zijn voor die ene ultieme inspanning tijdens de jacht.

Hoelang slaapt een kitten?

Kittens slapen veel, vooral in de eerste paar maanden van hun leven. Over het algemeen slapen kittens gemiddeld 18 tot 20 uur per dag. Die lange slaapperiodes zijn essentieel voor hun groei en ontwikkeling.

Hoelang slaapt een kat?

Een volwassen kat slaapt gemiddeld 16 uur per dag. Een oudere kat heeft gemiddeld 4 uur minder slaap nodig. Katten verdelen hun slaap over verschillende sessies per dag. Vaak lijkt het erop dat katten meer slapen, maar dan liggen ze gewoon wat te dommelen. Een kat wisselt periodes van diepe slaap af met korte siësta’s.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

De slaap van de hond

De slaapomgeving van een hond

In tegenstelling tot de kat kunt u de hond wel aanleren of trainen waar hij slaapt. Echt kieskeurig is hij niet. In principe zal ook de hond van nature kiezen voor een iets hoger gelegen slaapplaats voor het overzicht, maar in een huiselijke context is zowat alles goed: in een comfortabel hondenbed, gewoon op de vloer of het tapijt, op de sofa (als dat mag), in een hondenhok buiten of in de slaapkamer van de eigenaar, wat ze best wel prettig vinden. Honden zijn immers sociale slapers en slapen niet zo graag alleen.

De slaaphouding van een hond

De slaaphouding varieert en kan veel zeggen over het gevoel van veiligheid en comfort:

  • op de buik: in deze houding blijven honden vaak waakzaam, met de poten gepositioneerd om snel te kunnen opstaan. Ze zijn in deze positie niet volledig op hun gemak, wat nuttig kan zijn als ze zich in een minder vertrouwde omgeving bevinden.
  • op de zij: dat is een gebruikelijke en comfortabele houding die ontspanning aangeeft, maar waaruit de hond ook snel kan opstaan. Dat is vaak een teken dat een hond zich veilig voelt, maar toch klaar is om te reageren als dat nodig is.
  • op de rug: als een hond op zijn rug slaapt, met de buik blootgesteld, duidt dit op een hoge mate van ontspanning en vertrouwen in zijn omgeving.

De meeste honden veranderen van houding tijdens de slaap. Honden dromen ook en hun dromen lijken vaak heftiger dan die van de mens: hun snorharen trillen, de mond en kaken bewegen. Net zoals de kat kan de hond zijn pootspieren even opspannen tijdens de diepe slaap. Honden maken ook geluiden tijdens de slaap en kunnen spontaan huilen of blaffen.

Een hond heeft tijdens de slaap meer te verwerken dan een kat. Overdag is hij immers actiever. Het spreekwoord ‘Maak geen slapende honden wakker’ is dan ook een belangrijk advies: honden raken erg gedesoriënteerd als ze plots wakker worden. Katten daarentegen zullen weinig reageren.

slaap van de hond

Hoelang slaapt een pup?

Net als katten hebben ook honden veel meer slaap nodig dan mensen. Puppy's hebben, net als kittens, veel slaap nodig voor hun groei en ontwikkeling. Gemiddeld slapen puppy's bijna 20 uur per dag gedurende de eerste weken en maanden van hun leven. Die slaapperiodes kunnen onderbroken worden door korte periodes van activiteit, zoals spelen, eten en het verkennen van hun omgeving. Na ruim zes maanden nemen ze het slaappatroon van een volwassen hond aan.

Hoelang slaapt een hond?

Een volwassen hond slaapt minimaal 15 uur per dag. Grotere honden hebben meer slaap nodig dan kleine hondjes.

Wanneer slaapt een hond?

Ze spreiden en verdelen – net als katten – hun slaap. Ze slapen ruim een derde van de tijd overdag. Honden slapen niet lang aan één stuk door. Na een aantal uur worden ze wakker, strekken de poten om dan weer even op te staan, zich te verplaatsen en elders verder te slapen.

slaap van onze huisdieren

Mogen dieren in uw bed slapen?

Rest er nog die ene hamvraag. Of een dier bij u in bed mag slapen, is voer voor een hele polemiek. De voordelen situeren zich vooral op het mentale en emotionele vlak: u krijgt heel veel warmte en genegenheid van het dier en het knuffelhormoon oxytocine doet zijn positieve werk. Zowel mens als dier genieten van samen slapen en voelen zich er goed door. Vanuit medische kringen wordt aan de andere kant wel gewezen op puur hygiënische en sanitaire bezwaren: het dier brengt sowieso vuil, bacteriën en haren de slaapkamer binnen en dat kan ook op uw gezondheid wegen.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.