Hoe slapen onze huisdieren? - Dorsoo

Hoe slapen onze huisdieren?

Wim - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

In België heeft 48% van de gezinnen een huisdier. Katten- en hondenbezitters merken goed op dat het slaappatroon en de slaapbehoeften van hun dieren verschillen van die van de mens. Het biologisch ritme staat zo ingesteld dat de mens slaapt tijdens de nacht en gemiddeld 8 uur slaap nodig heeft om te recupereren. Maar hoe slapen onze huisdieren?

Katten

Een volwassen kat slaapt gemiddeld 16 uur per dag. Een kitten heeft meer slaap nodig (19 uur). Een oudere kat heeft gemiddeld 4 uur minder slaap nodig. Katten verdelen hun slaap over verschillende sessies per dag. Vaak lijkt het erop dat katten meer slapen, maar dan liggen ze gewoon wat te dommelen. Een kat wisselt periodes van diepe slaap af met enkele korte siësta’s. Instinctief leven deze dieren voornamelijk ’s nachts (om te jagen), maar door de jaren heen hebben deze huisdieren hun levensstijl en slaappatroon aangepast aan die van de mens. Katten slapen gedurende meer dan twee derde van hun leven.

Als een kat diep slaapt, dan verandert haar lichaamshouding. Soms rolt ze van de ene kant naar de andere en zie je haar spiertjes samentrekken (spasmen). Een kat kan ook geluiden maken tijdens de slaap en droomt dan vaak.

Katten laten soms ook tijdens hun slaap hun buik zien. Dit is een teken dat de kat zich comfortabel en veilig voelt. Het dier vertrouwt de omgeving en is lekker ontspannen. Als een kat op haar buik slaapt met de voeten van de voorpoten onder de romp, dan is dat ook een positief teken. Door deze houding is ze volledig weerloos en is de staart ook mooi om het lichaam gekruld.

Als een kat wakker wordt, zal ze uitgebreid geeuwen en haar pootjes en romp eerst even lekker stretchen om dan vervolgens langzaam op te staan.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Honden

Ook honden hebben veel meer slaap nodig dan mensen: minimum 15 uur per dag. Puppy’s en oudere honden slapen gemiddeld 20 uur per dag. Grotere honden hebben meer slaap nodig dan kleine hondjes. Ze spreiden en verdelen – net als katten – hun slaap. Ze slapen ruim een derde van de tijd overdag. Honden slapen niet lang aan één stuk door. Na een aantal uur worden ze wakker, strekken de poten om dan weer even op te staan, zich te verplaatsen en elders verder te slapen.

Honden slapen het liefst op een deken en liggen graag wat hoger. Ze hebben graag een overzicht van de omgeving en voelen zich dan veiliger. Honden zijn ook sociale slapers en slapen niet graag alleen. De slaaphouding varieert, soms op de buik en soms op de rug. Een hond die op de buik slaapt, is voor het indommelen nog waakzaam en niet 100% op zijn gemak.

Een hond die op zijn rug slaapt, is volledig ontspannen en vertrouwt zijn omgeving. De meeste honden veranderen van houding tijdens de slaap. Honden dromen ook en hun dromen zijn vaak heftiger dan die van de mens: hun snorharen trillen, de mond en kaken bewegen. Net zoals de kat kan de hond zijn pootspieren even opspannen tijdens de diepe slaap. Honden maken ook geluiden tijdens de slaap en kunnen spontaan huilen of blaffen.

Een hond heeft tijdens de slaap meer te verwerken dan een kat. Overdag is hij immers actiever. Het spreekwoord ‘Maak geen slapende honden wakker’ is dan ook een belangrijk advies: honden raken erg gedesoriënteerd als ze plots wakker worden. Katten daarentegen zullen weinig reageren.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.