Inrichting van de slaapkamer en een goede nachtrust - Dorsoo

Inrichting van de slaapkamer en een goede nachtrust

Nadja - Adviseur donderdag 30 juli 2015 Leestijd: 4 minuten

De slaapkamer is een belangrijke plek in het huis. We brengen gemiddeld 30% van onze tijd door in bed. Een gezellige slaapkamer zorgt ervoor dat we aangenaam ontwaken en sneller in slaap vallen. Dit alles resulteert in een gezonde nachtrust.

Als een slaapkamer mooi is ingericht, zullen we ons eerder kunnen ontspannen en er ons duidelijk prettiger voelen. Heel wat elementen zijn belangrijk bij de inrichting van de slaapkamer. Een goede nachtrust wordt te vaak onderschat en draagt bij tot een gezond lichaam en minder nek- en rugklachten.

Belang van het bed

Bij het inrichten van een slaapkamer denken we meteen aan een comfortabel bed. Een kast op de juiste plaats, maar ook decoratie, vloer, verlichting en de kleuren van de muren spelen een belangrijke rol. Een van de belangrijkste investeringen in het leven dient een kwalitatief bed te zijn. Mensen zijn zich te vaak onbewust van de noodzaak hiervan. Een goed aangepast bed doet het verlangen naar het slapengaan toenemen. Door een goede nachtrust staan we met plezier op en hebben we alle energie om aan een mooie dag te beginnen.

Positie van het bed

Een bed moet in het midden van de kamer staan. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Hou ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed zodat u en uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur. Een kleiner bed is minder comfortabel. Als de slaapkamer het niet toelaat om nog een kast te plaatsen, zoek dan een ruimte elders in het huis of laat een kast inbouwen, waardoor u veel ruimte bespaart. Een kast met schuifdeuren is een alternatief. Met een spiegel kan u de kamer ook groter doen lijken, maar opgelet voor te veel lichtinval, waardoor we vroeger kunnen ontwaken.

Vloer en verlichting

Bij het kiezen van een vloer kennen laminaat of parket de voorkeur. Tapijt voelt prettig en warm aan, maar sommige tapijten hebben het nadeel dat er stof in gaat zitten. En elke dag stofzuigen spaart ook niet echt de rug. Een donkere vloer zorgt ervoor dat u minder licht ervaart bij het opstaan en dat voelt prettiger aan. Neemt u daarbij een bleker bed, dan lijkt dat groter.

De verlichting van de slaapkamer, maar ook de gordijnen dienen het praktische met het romantische aspect te combineren. Het is altijd handig als de verlichting vanuit het bed bediend kan worden en ook gedimd kan worden. Spaarlampen zijn aangenamer bij het ontwaken. De verlichting is het best gericht op de muren.

Donkere gordijnen laten geen licht door en zijn beter. De keuze van de stof is persoonlijk, maar rolgordijnen zijn altijd handig en beter tegen stofmijt. Het voordeel van donkere kleuren in de slaapkamer is dus dat u beter kan uitslapen als het buiten licht wordt. Lichtere kleuren daarentegen maken de kamer optisch groter, maar zorgen voor een minder diepe slaap.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Kleur in de slaapkamer

Wilt u uw slaapkamer schilderen, denk dan goed na over de kleuren want deze bepalen voor een groot deel de sfeer. Tip: houd bij het kiezen van de kleuren rekening met uw eigen voorkeur én de ruimte. 

Hebt u een kleine slaapkamer met weinig lichtinval? Dan kunnen lichte, sobere kleuren naast rust ook optisch meer ruimte creëren. Donkere, diepe kleuren zoals chocoladebruin, donkergroen of robijnrood hebben het omgekeerde effect. Ze maken uw slaapkamer kleiner maar creëren zo wel een gezellige en knusse sfeer. 

Voor een slaapkamer die pure rust uitstraalt en waar u 's avonds heerlijk kan ontspannen, raden we natuurlijke aardekleuren aan. Deze zijn bovendien tijdloos en dus nooit uit de mode. Felle kleuren zoals hevig rood, geel of oranje zijn dan weer een goede keuze als u een energierijke slaapkamer wil die u een opgewekt gevoel bezorgt. Het is perfect als u uitbundig bent of als u 's ochtends moeite hebt om op te staan. Let wel op dat het niet té schreeuwerig wordt. Kleurencombinaties zijn ook mogelijk. Kies daarbij voor toon-op-toon kleuren om uw slaapkamer niet te druk te maken.

Decoratie

Met de juiste decoratie kan u een donkere kamer mooi opfleuren. Planten en bloemen horen niet in een slaapkamer, omdat zij ’s nachts – door gebrek aan licht – zuurstof gebruiken. Een gezellig schilderij, een leuke stoel met een dekentje of een bed vol kussens zorgt ervoor dat een donkere kamer rust uitstraalt.

Een televisie hoort niet in de slaapkamer. Indutten voor de televisie zorgt voor een minder diepe slaap en vaker wakker worden.

De laatste tip voor een optimale nachtrust is de kamer overdag voldoende te ventileren of te slapen met een open raam. We ademen hierdoor meer frisse lucht in. De optimale kamertemperatuur bedraagt 18° Celsius.

Kort samengevat:

  • interieur is belangrijk voor een goede nachtrust
  • investeren in een goed bed is essentieel
  • hoe donkerder de kamer, hoe beter, want lichtinval beïnvloedt de slaap
  • houd bij de kleurkeuze rekening met de ruimte en uw eigen voorkeur

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.