Tijd voor een kinderkussen? Waarop moet u letten? - Dorsoo

Tijd voor een kinderkussen? Waarop moet u letten?

Ingrid - Adviseur maandag 30 december 2019 Leestijd: 4 minuten
4

“Mijn peuter is twee jaar en ligt graag met zijn hoofd ergens op om te slapen.” Deze moeder kijkt naar haar kindje dat ingedommeld is in zijn bedje met zijn hoofdje half op een knuffelbeest. Ze denkt er dan ook aan om voor haar zoontje het eerste kinderkussen te kopen. Een hoofdkussen kan immers bijdragen aan de goede nachtrust van een kind. Lees in dit blogartikel waarom er best een kinderhoofdkussen gebruikt wordt, vanaf wanneer u dit best doet en waaraan een goed hoofdkussen voor uw kind moet voldoen.  

Waarom een kinderkussen gebruiken?

Een hoofdkussen heeft als functie het hoofd en de nek optimaal te ondersteunen, zodat men geen last krijgt van nek- en rugklachten of vastzittende schouders. Een volwassene heeft naar verhouding een klein hoofd en brede schouders, waardoor het belangrijk is dat het hoofd en de nek tijdens de slaap goed ondersteund worden. 

Kleine kinderen zijn echter nog heel anders gebouwd. Een baby of een peuter heeft een relatief veel groter hoofd en smallere schouders. Een groot hoofdkussen is dus niet nodig. Een te hoog kussen kan er immers voor zorgen dat het kindje met zijn kin op de borst komt te liggen. Een peuterkussen is dan ook een stuk dunner dan een gewoon hoofdkussen. 

Een kussen kan het hoofdje ook bedekken, waardoor een peuter het te warm kan krijgen. Doordat het neusje in het kussen gedrukt wordt, wordt het ook moeilijker om goed te ademen. Bovendien slapen kleine kinderen vaak op hun buik. Het belangrijkste voordeel van speciaal kussen voor een peuter is dat het luchtdoorlatend is en dat er dus door het kussen heen kan worden geademd. Een goed kinderkussen is niet alleen comfortabel, maar ook veilig

Dorsoo blog kinderkussen peuterkussen peuter op buik slapen

Vanaf wanneer een hoofdkussen voor een kind?

In het algemeen geldt dat kinderen vanaf 2 jaar baat hebben bij een kinderkussen. Voor die tijd dient een kind zonder kussen te slapen. Een hoofdkussen voor een baby heeft dus geen enkele zin en is zelfs met klem af te raden. Kinderen onder de 2 jaar hebben niet veel ondersteuning aan het hoofd nodig tijdens het slapen, omdat hun hoofd nog relatief groot is. Ze kunnen bovendien het kussen zelf niet altijd wegduwen, of hun hoofdje draaien of oprichten, waardoor verstikkingsgevaar ontstaat als het kind met het gezichtje in het kussen ligt. 

Een verhoging aan het hoofdeinde met een hoogte van maximum 2 cm kan eventueel gebruikt worden als tussenstap (anderhalf tot twee jaar), als het kind het al vroeg prettig vindt om toch met het hoofd ergens op te slapen. Een verhoging kan gecreëerd worden door onder het hoeslaken een opgevouwen handdoek of een zacht matje te steken. Een echt hoofdkussen heeft niet zoveel zin omdat een kind onder de 2 jaar het niet juist zal gebruiken. Wanneer de ouders een Aerosleep matrasbeschermer gebruiken, moet de verhoging ook onder de matrasbeschermer komen.

Als een kind behoefte heeft aan een kussen, geeft het dat trouwens zelf aan. Zodra u merkt dat het knuffelbeest, het handje of het dekbed als steun onder het hoofd gebruikt wordt, kan u opteren voor een kinderkussen. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 2 à 3 jaar, soms ook later. Een kinderkussen is heel plat en zacht. Met een kinderhoofdkussen zal het hoofdje neutraler liggen dan zonder. Het hoofdje ligt dan een beetje hoger, maar de nek wordt niet belast. 

Dorsoo blog kinderkussen hoofdkussen kind

Wanneer uw kind gaat slapen in een groter bed, meestal vanaf 5 à 6 jaar, hebben ze doorgaans een groter en dikker kussen nodig. Dit is afhankelijk van het gewicht en de lengte van het kind. Hoe groter het kind is, hoe sneller het een groter hoofdkussen nodig zal hebben. Maar ook de slaaphouding speelt een rol. Zijslapers hebben eerder een groter hoofdkussen nodig dan rug- of buikslapers. Dit groter kussen kan een hoofdkussen voor volwassen mensen zijn. Dorsoo heeft bijvoorbeeld hoofdkussens met regelbare vulling waardoor u zelf het volume kan aanpassen naargelang de wensen en noden van uw kind. 

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Wat is een goed hoofdkussen voor een kind?

Het beste hoofdkussen voor een peuter is een speciaal kinderkussen:

  • Niet te dik omdat het hoofd anders niet neutraal ligt.
  • Niet te groot zodat het weinig gewicht en volume heeft en het kindje niet kan verstikken.

Geef ook de nodige aandacht aan de samenstelling van het kinderkussen: synthetische kussens zijn anti-allergeen en makkelijk wasbaar. Het kinderkussen van Dorsoo is gemaakt uit vezels die behandeld zijn tegen zowel huisstofmijt, als bacteriën en schimmel. Deze eigenschappen blijven ook na veelvuldig wassen van het kussen behouden. Het hoofdkussen heeft een vorm met een uitsparing voor het neusje door een stiknaad over de lengte van het hoofdkussen. Mocht het kind op zijn buik op het kussen liggen, kan het blijven doorademen.

Dorsoo kinderkussen

De kussensloop rond het kussen is niet onbelangrijk. Deze zorgt voor de vocht- en warmteverspreiding. Een kind kan fel zweten. Aangezien het hoofdkussen zelf makkelijk wasbaar is, is een kussenbeschermer niet echt nodig. Een katoenen sloop die goed het vocht verdeelt en laat verdampen, is het meest aangewezen. Dit zorgt voor een fris gevoel. Zo krijgt het kindje het niet te warm aan het hoofd tijdens het slapen.

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.