Hoe zorg je ervoor dat je als jonge ouder geen slaaptekort opbouwt? - Dorsoo

Hoe zorgt u ervoor dat u als jonge ouder geen slaaptekort opbouwt?

Werner - Adviseur Leestijd: 3 minuten
3

Slaaptekort is een veel voorkomende klacht bij ouders met jonge kinderen. Toch is het belangrijk om uw slaap onder controle te houden. Niet alleen de slaap van uw kind, maar ook die van uzelf. Hoe doet u dat precies? In dit artikel geven we een paar tips.

Slaaptekort bij ouders met jonge kinderen: de cijfers

Dat slaaptekort vaak opduikt bij ouders met jonge kinderen kunnen we ook concluderen uit het slaaponderzoek van Dorsoo in 2023. Zo zien we dat ouders met kinderen van 0 tot 3 jaar doorheen de week gemiddeld minder slapen. 59 % slaapt minder dan 7 uur, terwijl dat gemiddeld 52 % is.  

Leerden we nog uit het onderzoek: 

  • Ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar hebben vaker een matig slaappatroon: 56 % zegt dat het aantal uren slaap per nacht weleens kan afwijken, tegenover 41 % gemiddeld. 
  • 41 % van de ouders met kinderen tussen  0 en 3 jaar voelt zich dagelijks moe bij het opstaan, tegenover gemiddeld 24 %. 31 % is dagelijks vermoeid overdag, terwijl dat gemiddeld 22 % is.
  • In het algemeen hebben ouders met kinderen van 0 tot 3 jaar een slaapscore van 5,4/10 (tegenover 6,3/10). Dat is duidelijk slechter.
  • Men slaapt slechter door vaker piekeren, emotionele gevoelens en uiteraard kinderen die moeilijk slapen of wakker worden.

Kwaaltjes bij slaaptekort

Een baby is het mooiste wat u kan overkomen. In het begin lukt het nog aardig om 's nachts op te staan en uren slaaptekort te doorstaan. Maar op de duur eist de slaapachterstand zijn tol. Na twee weken slapeloze nachten kunt u al lichamelijke en mentale kwaaltjes krijgen. U houdt zich nog maar net staande, de donkere kringen rond de ogen nemen toe, u wordt vergeetachtig en bent vlugger geïrriteerd. Het huilen staat u nader dan het lachen.

Zo nu en dan slapeloze nachten zijn niet te voorkomen met baby's of kleine kinderen in huis, maar ouders kunnen meer doen dan ze denken om de nacht weer voor zichzelf te krijgen.

Tips om slaaptekort te voorkomen

Ga op tijd slapen

Een eerste tip is al wat vroeger onder de wol te kruipen. Zo verlengt u uw eigen slaap.

Leer uw kind zelfstandig in slaap te vallen

Elk kind is anders, net zoals de fase waarin het kind zich bevindt. Een baby heeft nog een flesje of borstvoeding nodig 's nachts, maar op een bepaald moment gaat dat over. Onderschat de rol van de ouders niet in het slaapgedrag van kinderen. Telkens opstaan als een baby huilt, als het zijn melk al gekregen heeft, zal de baby conditioneren. Van uw hart een steen maken en het kindje laten huilen, is geen schande, maar speelt een belangrijke rol in de opvoeding. U moet dus goed nadenken over wat u vandaag doet, of u dat morgen ook wilt doen.

Een kindje dat ligt te huilen, kan huilen om diverse redenen: tandjes, buikpijn, nare dromen of louter om aandacht. Het is belangrijk om uw baby eenmalig gerust te stellen, maar er geen slaaf van te worden. Het is belangrijk om uw kind te leren sommige dingen zelf op te lossen en bijvoorbeeld ook weer zelfstandig in slaap te vallen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Opgelet: merkt u bij uw kindje een verandering in huilgedrag op, bv. opeens ook huilen overdag of 's nachts veel meer huilen, ga dan na of er geen andere oorzaak is. Zeker als er bijkomende symptomen zijn, zoals koorts. Raadpleeg dan een kinderarts.

Tip: neem het kind zeker niet bij u in bed. Dat gedrag is zeer moeilijk af te leren en veel koppels hebben daardoor al moeilijkheden ondervonden. Niet alleen met betrekking tot hun slaap, maar ook met betrekking tot hun intimiteit. Laat kinderen hun frustraties dus zelf afreageren door uit te huilen en herken het gehuil van uw kind. Een kind dat huilt om aandacht, schreeuwt anders dan als het huilt van de pijn.

Zorg voor duidelijkheid

Pas dat ook overdag toe. Ga niet telkens meteen kijken en troosten als uw kindje huilt. Probeer de communicatie en knuffelmomentjes zo kort mogelijk te houden als hij in zijn bedje ligt. Als u het kindje telkens uit zijn bedje haalt, wordt het dat op de duur gewoon, zowel overdag als 's nachts.

Het sleutelwoord voor een goede nachtrust voor zowel kind als ouder is dus duidelijkheid. Wees duidelijk als het tijd is om te slapen.

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.