Kinderen en slaap - Dorsoo

Kinderen en slaap

Wim - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Kinderen hebben voldoende slaap nodig. Onvoldoende slaap kan zorgen voor groeiproblemen en kan de ontwikkeling belemmeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de kinderen te weinig slaapt of niet goed slaapt.

Aantal uren slaap

  • Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Ze hebben nog geen biologisch ritme en maken nog geen onderscheid tussen dag en nacht. De duur van de slaap varieert van 2 tot 4 uur per keer. Een babylichaam is zo afgesteld, omdat de baby dan voldoende tijd en pauzes heeft voor zijn voeding. Naarmate baby’s ouder worden, hebben ze minder slaap nodig en slapen ze langer door. Vanaf 6 maand kunnen zij een volledige nacht (8 uur) doorslapen en doen ze zo’n 2 à 3 dutjes overdag. Het biologisch ritme komt op gang. Tot hiertoe kunnen de ouders de slaap van het kind meestal goed controleren.
  • Kinderen in de kleuterfase hebben ’s nachts 12 uur slaap nodig en doen een middagdutje van 1 à 2 uur. Vaak weigeren kleuters te slapen (neen-fase). Hierdoor ontstaan afwijkingen in het slaappatroon, waardoor de kleuters bijvoorbeeld langer slapen overdag.
  • In de lagere school (6 tot 12 jaar) kan het aantal uren slaap per nacht afgebouwd worden van 12 naar 9 uur en wordt een middagdutje overbodig.
  • Tieners en adolescenten hebben gewoonlijk voldoende aan 8 tot 9 uur slaap.

Slaaptekort bij kinderen

Slaaptekort is van grote betekenis voor kinderen. Tijdens het slapen komt hun lichaam namelijk in een rusttoestand en herstelt het. Dit is noodzakelijk om weer op kracht te komen, omdat de groei extra veel energie vraagt. Kinderen nemen ook meer prikkels op tijdens de dag. Ze leren constant dingen bij en deze informatie wordt ook tijdens de slaap verwerkt. Onvoldoende slaap bij kinderen vertraagt de mentale ontwikkeling en belemmert dus de werking van de hersenen. Het is dus heel normaal dat ouders zich zorgen maken over de slaap van hun kind. Kinderen die slecht slapen, brengen ook heel wat stress en moeilijkheden teweeg binnen het gezin. De ouders voelen zich ongerust, denken iets fouts te doen, voelen het als falen en raken zelf uitgeput en niet uitgerust. De gespannen sfeer kan ook hun slaap beïnvloeden.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Redenen van slaapproblemen

De meeste slaapproblemen zijn te wijten aan het karakter en het willetje van het kind: het kind experimenteert met neen zeggen, wil niet naar bed, probeert het uit te stellen (nog wat drinken, nog een kusje, nog een verhaaltje), komt zelf spontaan uit bed, begint te huilen of zegt niet moe te zijn. Soms kunnen slaapproblemen een voorteken zijn dat het kind ziek aan het worden is, maar dergelijke problemen kunnen ook veroorzaakt worden door stress, verdriet of angst (psychologische factoren).

Wat kunt u doen als ouder?

Voor elk kind is structuur in het slaappatroon belangrijk. Als ouder moet u uw kind op vaste tijdstippen naar bed sturen en laten opstaan. Een slaapritueel is een hulpmiddel om uw kind voor te bereiden op de nacht. Het bestaat uit een aantal vaste gewoonten voor het slapengaan. Samen met uw kind nog een boekje lezen in bed en afsluiten met een warme knuffel kan na het drinken van een tas warme melk zorgen voor een rustige afsluiting van de dag en een stevige nachtrust.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.