Nek-, schouder- en polsklachten als gevolg van het gebruik van een computermuis - Dorsoo

Nek-, schouder- en polsklachten als gevolg van het gebruik van een computermuis

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 2 minuten
2

Langdurig achter een computer zitten, kan pijnklachten veroorzaken. Door lang in eenzelfde (verkeerde) houding te zitten, worden de nek- en schouderspieren overmatig aangespannen. Hierdoor ontstaan op lange termijn klachten in de nek- en schouderregio.

Een goede ergonomische bureaustoel kan de rug al flink ontlasten, maar ook de positie van het beeldscherm beïnvloedt de spanning in de nek- en schouderspieren. Door het beeldscherm recht voor je te plaatsen, kan je mooi rechtop op je stoel zitten met ontspannen schouders en het gezicht naar voor gericht. Het scherm dient op ooghoogte te staan, zodat je niet naar beneden of omhoog moet kijken.

Bovenstaande tips helpen de rug en de nek te ontlasten, maar wie langdurig computerwerk verricht, kan toch nog last krijgen van andere problemen, zoals pols- en vingerklachten, maar ook slapende handen en coördinatiestoornissen in de bovenste ledematen.

Deze klachten worden in de medische wereld RSI genoemd. Dit is de afkorting voor Repetitive Strain Injury. Het is een verzamelnaam van aandoeningen die ontstaan door langdurig eenzelfde beweging of eentonig werk uit te voeren.

Hier hebben we het specifiek over RSI ten gevolge van langdurig gebruik van de computermuis. RSI-klachten te wijten aan het gebruik van de computermuis zijn onder meer pijn in de nek, in de schouders en in de polsen. Dokters spreken over een muisarm als de klachten chronisch worden en langer dan 6 maand aanhouden.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Mensen met een muisarm klagen over spierpijn en spiervermoeidheid, spierstijfheid, tintelingen in de pols en de arm, nek- en rugklachten. Er kunnen ook gevoelloosheid en coördinatieproblemen ontstaan in de pols en arm. Bij RSI spelen 2 soorten ‘over’belasting een rol:

  • fysieke belasting: door een slechte houding spannen de spieren zich op, waardoor de doorbloeding van de spieren belemmerd wordt. Hierdoor ontstaat afvalophoping in de spieren en raken deze verzuurd. Gespannen nek- en schouderspieren hebben invloed op de armspieren en zo ontstaan er pijnklachten in de hele nek- , schouder- en armregio. Daarbij worden de pols en de vingers nog eens extra belast door enerzijds druk op de muis zelf en anderzijds werken zij intensief door het herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging. Hierdoor ontstaat druk op de zenuwen in de hand, met chronische ontstekingen als gevolg.
  • mentale belasting: stressklachten en een te hoge werkdruk kunnen de klachten van een muisarm verergeren doordat stress verhoogde spanning veroorzaakt in de nek- en schouderspieren.

Een specifieke behandeling bestaat uit een cortisone-injectie, maar dit werkt enkel op korte termijn. Het vermijden van muisklikbewegingen kan niet altijd. Er bestaan wel ergonomische muizen die RSI-klachten kunnen voorkomen of verminderen en zo de pijn en klachten verlichten.

Het beste is zo weinig mogelijk de muis te gebruiken en de muis zowel links- als rechtszijdig te gebruiken. Regelmatig rustpauzes inlassen en de polsen draaien en stretchen kan helpen. Vermijd alvast verhoogde spierspanning in de nek en de rug door een goede houding aan te nemen en stress te vermijden.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.