Rugpijn door grote borsten

Rugpijn door grote borsten

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten
3

Grote borsten worden vaak beschouwd als een soort schoonheidsideaal, maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat een grote boezem (D-cup of hoger) vaak tot fysieke klachten leidt. Veel vrouwen krijgen rugpijn door grote borsten. Waarom dat zo is en wat u kunt doen aan rugklachten door borsten, leest u hier.

Waarom zijn grote borsten vaak de oorzaak van rugpijn?

Factor 1: het gewicht van de borsten

Het gewicht van de borsten wordt gedragen door de nek, de schouders en de rug. Als de borsten te zwaar zijn, ondervinden die lichaamsdelen een te hoge belasting. Uiteindelijk komt de meeste druk terecht op de rug, met rugklachten tot gevolg.

Factor 2: de omvang van de borsten

Grote borsten belemmeren bewegingen in de schoudergordel en zitten in de weg van de armen, zodat die niet vlot kunnen bewegen. Vrouwen met een grote boezem kunnen al ongemakken ondervinden bij gewoon joggen of fietsen, maar zeker bij intensiever sporten.

Rugpijn door grote borsten - last bij sporten

Wat zijn de gevolgen van grote borsten voor het lichaam van de vrouw?

Gevolgen van grote borsten voor de schouders

Een goede houding houdt in dat het lichaam recht blijft en de schouders ietwat naar achteren getrokken worden. Het extra gewicht van grote borsten dwingt de schouders teveel naar voren, wat de doorbloeding belemmert en de ademhaling negatief beïnvloedt.

Gevolgen van grote borsten voor de nek

De druk die de nek ondervindt door te zware borsten, heeft tot gevolg dat er constant spanning op de nekspieren staat. Een stijve nek en hoofdpijn kunnen het resultaat zijn. De spieren onderaan de nek kunnen op de duur zelfs volledig gevoelloos worden.

Gevolgen van grote borsten voor de rug

Een rechte rug is belangrijk, zowel bij het zitten, staan als bewegen. Als het gewicht van grote borsten de schouders naar voren trekt, ontstaat er een kromming in de rug. Dat zal op korte of lange termijn tot rugklachten leiden.

rugpijn door grote borsten

Verbeter uw nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Wat kunt u doen om rugklachten door grote borsten te vermijden?

Rugpijn door borsten voorkomen met goede steun

Grote borsten zijn extra onderhevig aan de zwaartekracht en hebben dus meer steun nodig dan kleinere exemplaren. Een stevige beha is noodzakelijk om rugpijn door borsten te vermijden. Probeer een perfect passende beha te vinden. Een te strakke beha kan de bloeddoorstroming belemmeren, een te wijde beha geeft dan weer niet genoeg steun.

Een veel voorkomend probleem bij zware borsten is dat de schouderbanden van de beha in de schouders snijden, waardoor er extra druk in de schoudergordel ontstaat. Dat kan op de duur zelfs hoofdpijn veroorzaken. Controleer zeker de stevigheid van de bh-band onder de borsten. Als die bh-band te wijd is, geeft hij onvoldoende steun. Dan moeten de schouderbanden alle draagkracht leveren, waardoor ze kunnen snijden of een pijnlijk gevoel geven.

Rugpijn door borsten verhelpen met krachttraining

Krachttraining die specifiek gericht is op de nek- en schouderspieren zorgt ervoor dat die spieren sterker worden en het gewicht van de borsten beter kunnen dragen. Daardoor komt de belasting niet langer terecht op de rug. Een kinesitherapeut kan u die krachtoefeningen aanleren.

Rugpijn door grote borsten - krachttraining voor sterkere spieren

Rugpijn door borsten vermijden met goede slaaphouding

Nog meer dan andere mensen ondervinden vrouwen met grote borsten problemen door te slapen op een slechte matras. Een verkeerde slaaphouding leidt vaak tot nog meer rugpijn. Een degelijk ondersteunend slaapsysteem en een ergonomisch hoofdkussen kunnen een groot verschil maken.

Chirurgische ingrepen om rugpijn door grote borsten te elimineren

Borstverkleining

Een borstverkleining is een vrij zware ingreep en laat een litteken na, maar de meeste vrouwen zijn erg tevreden over het resultaat. Bij een borstverkleinende operatie verwijdert een plastisch chirurg vet, klierweefsel en huid van de borsten, zodat ze kleiner, lichter en steviger worden.

Borstlift

Als grote borsten te veel naar beneden hangen, is de belasting op de rug en nek nog hoger. Bij een borstlift worden de borsten niet verkleind, maar alleen een beetje omhooggetrokken. Daardoor hebben de rug en de nek een minder zware last te dragen, omdat het gewicht van de borsten beter verdeeld is.

Tips om rugpijn te voorkomen of te verzachten

Als u een zware boezem hebt, is de kans op rugpijn dus iets groter. Om die rugpijn te verzachten, kunt u een aantal algemene aanbevelingen en tips in acht nemen die voor iedereen gelden. Raadpleeg daarvoor onze blog met trucjes om rugpijn te verminderen.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.