Slaapproblemen door jeuk in bed - Dorsoo

Slaapproblemen door jeuk in bed

Wim - Adviseur dinsdag 26 januari 2016 Leestijd: 3 minuten
3

We hebben allemaal wel eens jeuk ergens op ons lichaam. Jeuk is het gevolg van een ontsteking van gedeelten van de huid. De ontsteking bevindt zich meestal in de huidplooien. Ook wondjes die genezen, kunnen jeuken doordat het korstje zich losmaakt van de huid. Op zich allemaal onschuldig en van voorbijgaande aard, maar wat als u niet kan slapen door jeuk in bed, 's avonds laat of 's nachts?

Oorzaken van jeuk in bed

De oorzaken van jeuk ‘s nachts zijn zowel veelvuldig als divers en vaak jeukt het volledige lichaam. Bij aanhoudende jeuk zonder aanwijsbare reden is het raadzaam de huisarts te raadplegen voor onderzoek. Blijf er niet te lang mee lopen want het kan voor veel stress zorgen.

 • De oorzaak kan liggen bij een allergie.
 • Een schimmelinfectie kan plaatselijk veel jeuk veroorzaken.
 • Er kan een gevoeligheid zijn voor bepaalde voeding of (combinaties van) medicijnen. 
 • Sommige mensen verdragen bepaalde kleding of wasmiddelen niet waardoor ze jeuk krijgen.
 • Hooikoorts kan aan de basis liggen.
 • In perioden van stress kan men jeukgevoeliger worden.
 • Er huist een parasiet in het bed.
 • Het microklimaat onder de lakens is niet goed door onaangepast beddengoed. 
 • Mensen die last hebben van eczeem ervaren ook jeuk.

Eczeem en huiduitslag

Eczeem is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid. De huid voelt warm aan, kleurt rood en jeukt. De ontsteking is het gevolg van het overgevoelig reageren op externe stoffen of prikkels. Soms is er zelfs een genetische aanleg. De kenmerkende hevig jeukende uitslag begint dan al in de vroege kinderjaren. Dit wordt constitutioneel eczeem genoemd.  Eczeem duikt bij momenten fel op. Een aanval kan uren duren en treedt voornamelijk in de avond of tijdens de nacht op. Dit hindert de slaap en kan op lange termijn slaapproblemen en insomnia of slapeloosheid veroorzaken.

De meeste mensen met huiduitslag beginnen automatisch te krabben om de jeuk te verminderen, maar door het krabben verergert de toestand en ontstaan er kleine wondjes in de huid. Hierdoor neemt het ontstekingsproces toe. Nochtans is eczeem gemakkelijk onder controle te krijgen. Vochtinbrengende crèmes zijn verkrijgbaar in de apotheek en bevatten een lage dosis cortisone om de ontsteking te verhelpen. De huisarts kan ook medicatie (anti-histaminicum) voorschrijven.

Dorsoo blog slaapproblemen jeuk in bed eczeem

Infectie met een parasiet

Jeuk kan ook het gevolg zijn van een infectie met een huidparasiet, zoals de bedparasiet of bedwants. De parasieten veroorzaken een allergische reactie van de huid, wat resulteert in ontstekingen en jeuk.

De bedwants is een bijtend kruipertje dat het liefst in beddengoed leeft en ’s nachts tevoorschijn komt om zich te voeden met  laagjes mensenhuid en mensenbloed. De ledematen zijn dan ’s morgens bedekt met puntjes, voelen warm aan, hebben een rode kleur en jeuken verschrikkelijk. Gelukkig veroorzaken de bedwantsen enkel jeuk en brengen ze geen ziektes over. Ze zijn in onze contreien niet wijdverspreid, maar het gaat in stijgende lijn doordat we meer zijn gaan reizen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Jeuk door warmte in bed

Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken. De Dorsoo-matrashoes is gemaakt uit de natuurlijke stoffen kapok en viscose. Dit zorgt voor een uitstekende vochtopname en -spreiding en temperatuurregulatie. Door een speciale, natuurlijke behandeling met lichte citronellageur is de hoes zelfs antiallergisch en bestand tegen huisstofmijt en andere beestjes. Ook het Dorsoo-beddengoed vervaardigd met linnen en fijne katoen is hiervoor optimaal. De Dorsoo-dekbedden bestaan uit natuurlijke vezels en zorgen voor een goede verluchting en vochtafvoer.

Tips tegen jeuk in bed

 • Consulteer de huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden.
 • Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed.
 • Draag luchtig zittende nachtkledij, bij voorkeur van katoen, die niet schuurt. 
 • Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.