Jeuk in bed: 4 tips om het te stoppen

's Nachts jeuk in bed: oorzaken en tips

Wim - Adviseur Leestijd: 5 minuten
5

Jeuk kan over het hele lichaam optreden en we hebben er allemaal weleens last van. Jeuk is een prikkelende reactie op irritatie of ontsteking van de huid of op een genezend wondje. Vooral huidplooien zijn extra gevoelig voor jeuk. Jeuk is vaak onschuldig en van voorbijgaande aard, maar wat als u herhaaldelijk niet kunt slapen door jeuk in bed, 's avonds laat of 's nachts? We geven u zes effectieve tips om dit te verhelpen.

Jeuk in bed over het hele lichaam kan zich zeker voordoen. Als we het over lokale jeuk hebben, wordt er het meest gewag gemaakt van jeukende tenen in bed, jeukende voeten in bed of jeuk aan de benen in bed.

Oorzaken van jeuk in bed

Allergieën voor en irritaties door ongedierte

Jeuk in bed kan een symptoom zijn van een parasitaire infectie, zoals die veroorzaakt door bedwantsen. Deze bijtende insecten voeden zich 's nachts met menselijk bloed, waardoor rode bultjes en intense jeuk ontstaan op de huid. Hoewel bedwantsen geen ziektes overdragen, kunnen ze wel voor veel overlast zorgen. Een andere veelvoorkomende oorzaak van jeuk in bed is huisstofmijt, die allergische reacties kan veroorzaken bij gevoelige personen. Het bestrijden van die ongedierteplagen vereist vaak grondige schoonmaak en in sommige gevallen professionele interventie.

Klassieke allergieën die vervelend zijn in bed

Nachtelijke jeuk in bed kan ook veroorzaakt worden door de klassieke allergieën. Hooikoorts, een allergie voor pollen, kan leiden tot verstopte neus en jeukende ogen, waardoor slapen moeilijk wordt. Voedselallergieën of allergische reacties op medicijnen kunnen ook jeuk veroorzaken, soms zelfs over het hele lichaam. Ook kunnen bepaalde stoffen in kleding of wasmiddelen allergische reacties veroorzaken, waardoor de huid geïrriteerd raakt en jeuk ontstaat. Het vermijden van allergenen, het gebruik van hypoallergene producten en het raadplegen van een allergoloog kunnen helpen bij het beheersen van die symptomen voor een betere nachtrust.

Aandoeningen van de huid

Een schimmelinfectie op de huid kan lokaal intense jeuk veroorzaken, wat vooral 's nachts merkbaar is. Die infectie wordt vaak gekenmerkt door rode, schilferige plekken en kan zich vlug verspreiden als ze niet behandeld wordt.

Eczeem, een niet-besmettelijke ontsteking van de huid, resulteert in warmte, roodheid en ernstige jeuk. Die aandoening kan veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor externe stoffen of prikkels, soms met een genetische aanleg. Constitutioneel eczeem, dat al in de vroege kindertijd kan beginnen, kenmerkt zich door hevige jeuk die vooral 's avonds en 's nachts opkomt. Aanvallen kunnen urenlang duren, waardoor de slaap verstoord wordt.

Dorsoo blog slaapproblemen jeuk in bed eczeem

Bedhygiëne en bedklimaat

U kunt ook nachtelijke jeuk krijgen omdat het microklimaat onder de lakens niet goed is, bijvoorbeeld door onaangepast beddengoed of een niet-ademende matras. Daardoor ontstaat te veel warmte. Als u slaapt, verliest u dan te veel vocht. Dat vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, blijft het vocht op de huid, kunt u afkoelen, droogt het zweet op en kan de huid ontsteken en jeuken. 

Stress kan jeuk in bed nog versterken

Stress kan de gevoeligheid voor jeuk verhogen. Bij stress komen bepaalde chemische stoffen in het lichaam vrij, waarop de huid ook nog moet reageren terwijl ze het al hard te verduren krijgt. Dat kan de jeuk verergeren.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Gevolgen van jeuk in bed

Aanhoudende jeuk hindert de slaap en kan op lange termijn slaapproblemen zoals insomnia of slapeloosheid veroorzaken. 

Tips tegen jeuk in bed

Voorkomen is beter dan genezen, maar we lichten ze toch maar beide toe: 

Tips om 's nachts jeuk te voorkomen

  • Kies voor geschikt beddengoed. Zoals u hier eerder las, verliest u tijdens de slaap door zweten een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Verder zorgt antiallergisch beddengoed ervoor dat u geen last hebt van huisstofmijt. Bij Dorsoo hebben we in het assortiment artikelen die hier een oplossing voor bieden:
    • De Dorsoo ACTIVE+ matrashoes, gemaakt uit de natuurlijke stoffen kapok en viscose, zorgt voor een uitstekende vochtopname en -spreiding en temperatuurregulatie. Bij de Dorsoo COMFORT-matras zorgen de ademende en gecontourde materialen en het gebruik van 3D-stof voor een uitstekende ventilatie. Door een speciale, natuurlijke behandeling zijn de hoezen van beide matrassen antiallergisch en bestand tegen huisstofmijt en andere beestjes.
    • De ergonomische 3D-hoofdkussens van Dorsoo bieden ademende eigenschappen, dankzij de materialen gebruikt in de vulling en de tijk, met daarbovenop 3D-stof in de zijvlakken voor een optimale ventilatie. 
    • De Dorsoo-dekbedden, bestaande uit natuurlijke vezels, zorgen voor een goede verluchting en vochtafvoer.
    • Bij Dorsoo hebben we ook bedlinnen dat zeer geschikt is. 
  • Draag luchtig zittende nachtkleding. Kies bij voorkeur voor katoenen nachtkledij die de huid niet irriteert door te schuren. 
  • Zorg ervoor dat de huid niet te droog is. Gebruik een antiallergene voedende crème zodat de huid goed bestand is tegen invloeden van buitenaf. 
's nachts jeuk in bed tips

Tips om jeuk in bed te bestrijden

  • Probeer niet te krabben. De meeste mensen met huiduitslag beginnen automatisch te krabben om de jeuk te verminderen, maar door het krabben verergert de toestand en ontstaan er kleine wondjes in de huid. Daardoor neemt het ontstekingsproces toe. 
  • Vochtinbrengende en cortisonehoudende crèmes. Als eczeem of huidirritatie toch optreedt ondanks uw maatregelen om ze te voorkomen, kunt u die aandoeningen relatief gemakkelijk onder controle krijgen met vochtinbrengende crèmes. Die zijn verkrijgbaar in de apotheek en bevatten een lage dosis cortisone om de ontsteking te verhelpen. Een huisarts kan ook medicatie (anti-histaminicum) voorschrijven.
  • Consulteer een huisarts.  Bij aanhoudende jeuk zonder aanwijsbare reden is het raadzaam een huisarts te raadplegen voor onderzoek.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.