rugpijn en spierpijn behandelen met koude

Rugpijn behandelen met koude

Wim - Adviseur Leestijd: 3 minuten
3

Stijve spieren in de rug kunnen door velerlei oorzaken ontstaan: overbelasting, slechte houding, te veel zitten, stress, letsels of trauma na een verkeerde beweging. Ook met de leeftijd treedt spierpijn vaker op als reactie op degeneratieve veranderingen in het lichaam. Uiteraard is het zaak om de oorzaak weg te nemen of mogelijke last te vermijden, maar als de pijn toch al zijn intrede gedaan heeft: gaan we die pijnlijke spieren in de rug dan het best te lijf met koude? Of met warmte?

Stijve spieren in de rug behandelen met koude

Koude, zoals toegediend met ijs of een koud kompres, is effectief om ontstekingen en zwellingen te verminderen, vooral kort na een blessure of na activiteiten die overbelasting veroorzaken. Het is het effectiefst binnen de eerste 48 uur na een blessure.

  • Koude op de spieren veroorzaakt een vernauwing van de bloedvaten − vasoconstrictie in medische termen − wat helpt om zwelling en ontsteking te verminderen.
  • Koude kan de zenuwactiviteit verminderen, wat resulteert in vermindering van pijn.
  • Hoewel koude aanvankelijk tot enige verstijving kan leiden, treedt er uiteindelijk ontspanning op van de initieel gespannen of krampachtige spieren.

Hoe koude toepassen op pijnlijke spieren

Om een pijnlijke rug met koude te behandelen, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die helpen om ontstekingen en zwellingen te verminderen en pijn te verzachten. Zo zijn ijspakken of gelpacks speciaal ontworpen om een langdurige koude af te geven. Ook kunt u werken met koude kompressen, gemakkelijk zelf te maken door een vochtige handdoek even in de diepvriezer te leggen. Er bestaan ook speciale bandages, wraps of koudetherapieriemen die u volledig rond de rug kunt aanbrengen. Verder zijn er ook koudesprays voor vlugge verlichting.

Maar ook een kersenpitkussen, zoals u er vindt bij de warmtekussens in de webshop van Dorsoo, kunt u even goed als koelmiddel gebruiken. U warmt het kussen dan niet op in de magnetron, maar plaatst het een tijdje in de diepvriezer. 

Voor alle toepassingen geldt dat u het best een temperatuur rond het vriespunt aanhoudt. Rechtstreeks contact met ijs of een voorwerp dat kouder is dan 0 °C moet u vermijden om bevriezing van de huid te voorkomen. Hoe kouder de bron, hoe belangrijker het is om een doek of handdoek tussen het koudekompres en de huid te plaatsen om rechtstreeks huidcontact te vermijden. Dat vermindert het risico op huidirritaties of bevriezing. 

rugpijn spierpijn behandelen met koude

Hoe lang en hoe frequent koude toepassen op stijve spieren

IJs of een koudekompres hoeft doorgaans niet langer dan 15 tot 20 minuten per sessie gebruikt te worden. Het is veilig om meerdere keren per dag een koudebehandeling te geven, maar zorg ervoor dat er voldoende tijd tussen de toepassingen zit, zodat de huid en de weefsels kunnen herstellen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Lees ook over warmtebehandeling van pijnlijke rugspieren

Behalve koude is ook warmte een manier om de bloedcirculatie van stijve spieren te bevorderen, de flexibiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen. In een andere blog leest u hoe u verkrampte rugspieren met warmte kunt aanpakken.

Net als bij koudetherapie kunt u warmtetherapie meerdere keren per dag toepassen, met voldoende tijd ertussen om oververhitting van het gebied te voorkomen. Een ideale sessie duurt ook hier tussen de 15 à 20 minuten. 

rugpijn behandelen met warmte

Koude-warmtebehandeling van spieren

Bij bepaalde soorten spier- en gewrichtspijn kan een combinatie van warmte en koude ook nuttig zijn. Door de afwisseling van koude en warmte worden de voordelen van beide behandelingen uitgespeeld. Begin altijd met de koudebehandeling. Koude op de spieren vermindert eerst de ontsteking en zwelling, warmte helpt daarna om de bloedcirculatie te bevorderen en de spieren te ontspannen. Die afwisselende aanpak kan bijzonder effectief zijn bij sporters die vlot willen recupereren. Het is evenwel belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en de temperatuurverschillen niet te extreem te maken, om huidschade te voorkomen. 

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.