
Stamceltherapie bij hernia
Aan de universiteit van Groningen onderzoekt professor Ruud Bank het herstel van kraakbeen door middel van lichaamseigen weefsel. Hij verwacht dat binnen enkele jaren de eerste patiënten met lichaamseigen stamcellen behandeld kunnen worden. Zijn onderzoek is gericht op het behandelen van lage rugklachten bij hernia (beschadiging van de discus of tussenwervelschijf).
Wat is stamceltherapie?
Door stamceltherapie zou de discus volledig hersteld kunnen worden. De beknelde zenuwen komen weer vrij te liggen, waardoor druk- en uitstralingspijn verdwijnen. De uitdaging voor de professor is de juiste groeifactor te vinden die ervoor zorgt dat de stamcel zich ontwikkelt tot het gewenste weefsel.
Bij discusbeschadiging moeten de stamcellen uitgroeien tot kraakbeenweefsel. Zo ontstaat een nieuwe discus. Het gebruikte materiaal bij stamceltherapie is afkomstig van de patiënt zelf. Het behandelen van discusbeschadiging is maar een van de mogelijke toepassingen van deze technologie. Ook aandoeningen als artrose en botbreuken zouden in de toekomst met stamceltherapie behandeld kunnen worden.
Gerelateerde berichten:
