Waarom voelen slaapwandelaars geen pijn als ze gekwetst zijn? - Dorsoo

Waarom voelen slaapwandelaars geen pijn als ze gekwetst zijn?

Ingrid - Adviseur dinsdag 2 augustus 2016 Leestijd: 2 minuten
2

Slaapwandelen. Iedereen heeft er wel eens over gehoord, maar niet iedereen maakt het zelf mee. Het is indrukwekkend hoe sommige mensen in staat zijn tijdens hun slaap te lopen, te praten, schoon te maken of zelfs met de wagen te rijden.

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen wordt in de medische wereld somnambulisme genoemd en is een slaapstoornis. Het abnormale gedrag tijdens de slaap zorgt ervoor dat de slaap ernstig verstoord wordt en men onvoldoende uitrust. Het lichaam is namelijk in actie, al is het dan onbewust.

Een slaapwandelaar stapt niet vooruit met de armen gestrekt zoals in grappige tekenfilms, noch is deze persoon aan het dromen. Slaapwandelen is zuiver een toestand van slaap waarbij men lichamelijke activiteiten verricht. Het lijkt erop dat de persoon in kwestie wakker is, maar de hersenen slapen en alles gebeurt onbewust. Dit kan enkele seconden tot enkele minuten duren, in zeldzame gevallen een uur of langer. Vaak wordt men wakker op een andere, soms bizarre plaats.

Waarom slaapwandelen?

Wetenschappers vragen zich al langer af waarom iemand slaapwandelt. Er zijn hypotheses omtrent epilepsie, hysterie, geheime verlangens en psychiatrische stoornissen. Men vermoedt ook dat de hersenen van slaapwandelaars de wisselwerking tussen waken en slapen onvoldoende in de hand hebben.

Het fenomeen komt immers meer voor bij kinderen, bij wie de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. 90% van de volwassenen die slaapwandelen, deden dit ook toen ze nog kind waren.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Waarom geen pijn?

SLEEP is een tijdschrift gericht op studies rond slaap. Onlangs publiceerde dit tijdschrift de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat een slaapwandelaar die zich pijn doet tijdens het slaapwandelen, dit meestal niet voelt. Dit zou te maken hebben met een gebrek aan gevoel en pijnperceptie (pijngewaarwording) tijdens het slaapwandelen.

De hersenen zouden minder prikkels opvangen en als het ware verdoofd zijn. In het onderzoek was sprake van lichte kneuzingen en blauwe plekken, maar ook extreme gevallen van botbreuken, waarbij de slaapwandelaar pas na het ontwaken opmerkte dat hij zich bezeerd had.

Hetzelfde onderzoek toonde aan dat slaapwandelaars vaak meer migraine hebben overdag. Deze pijngewaarwording zou zuiver te wijten zijn aan het slechte slaappatroon en het tekort aan slaap, samen met de vermoeidheid en de hiermee gepaard gaande mentale spanning.

Mogen we slaapwandelaars wakker maken?

We horen vaak dat het gevaarlijk is om een slaapwandelaar wakker te maken. Dit is echter een fabeltje. Wel is het belangrijk om de persoon zacht te wekken en rustig te begeleiden naar zijn bed. Dit is zuiver omwille van veiligheidsredenen.

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.