Waarom voelen slaapwandelaars geen pijn als ze gekwetst zijn? - Dorsoo

Waarom voelen slaapwandelaars geen pijn als ze gewond zijn?

Nadja - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Slaapwandelen. Iedereen heeft er weleens over gehoord, maar niet iedereen maakt het zelf mee. Het is indrukwekkend hoe sommige mensen in staat zijn tijdens hun slaap te lopen, te praten, schoon te maken of zelfs met de wagen te rijden.

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen wordt in de medische wereld somnambulisme genoemd en is een slaapstoornis. Het abnormale gedrag tijdens de slaap zorgt ervoor dat de slaap ernstig verstoord wordt en men onvoldoende uitrust. Het lichaam is namelijk in actie, al is het dan onbewust.

Een slaapwandelaar stapt niet vooruit met de armen gestrekt zoals in grappige tekenfilms, noch is die persoon aan het dromen. Slaapwandelen is zuiver een toestand van slaap waarbij men lichamelijke activiteiten verricht. Het lijkt erop dat de persoon in kwestie wakker is, maar de hersenen slapen en alles gebeurt onbewust. Dat kan enkele seconden tot enkele minuten duren, in zeldzame gevallen een uur of langer. Vaak wordt men wakker op een andere, soms bizarre plaats.

Waarom slaapwandelen?

Wetenschappers vragen zich al langer af waarom iemand slaapwandelt. Er zijn hypotheses omtrent epilepsie, hysterie, geheime verlangens en psychiatrische stoornissen. Men vermoedt ook dat de hersenen van slaapwandelaars de wisselwerking tussen waken en slapen onvoldoende in de hand hebben.

Het fenomeen komt immers meer voor bij kinderen, bij wie de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. 90 % van de volwassenen die slaapwandelen, deden dat ook toen ze nog kind waren.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Waarom geen pijn?

SLEEP is een tijdschrift gericht op studies rond slaap. Onlangs publiceerde dat tijdschrift de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat een slaapwandelaar die zich pijn doet tijdens het slaapwandelen, dat meestal niet voelt. Dat zou te maken hebben met een gebrek aan gevoel en pijnperceptie (pijngewaarwording) tijdens het slaapwandelen.

De hersenen zouden minder prikkels opvangen en als het ware verdoofd zijn. In het onderzoek was sprake van lichte kneuzingen en blauwe plekken, maar ook extreme gevallen van botbreuken, waarbij de slaapwandelaar pas na het ontwaken opmerkte dat hij zich bezeerd had.

Hetzelfde onderzoek toonde aan dat slaapwandelaars overdag vaak meer migraine hebben. Die pijngewaarwording zou zuiver te wijten zijn aan het slechte slaappatroon en het tekort aan slaap, samen met de vermoeidheid en de daarmee gepaard gaande mentale spanning.

Mogen we slaapwandelaars wakker maken?

We horen vaak dat het gevaarlijk is om een slaapwandelaar wakker te maken. Dat is een fabeltje. Wel is het belangrijk om de persoon zacht te wekken en rustig te begeleiden naar zijn bed. Dat is zuiver omwille van veiligheidsredenen.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.