Kiezen voor een waterbed of een dynamisch slaapsysteem van Dorsoo?

Kiezen voor een waterbed of een dynamisch slaapsysteem van Dorsoo?

Wim - Adviseur Leestijd: 7 minuten
7

Bent u op zoek naar een nieuw bed dat u een betere nachtrust garandeert? Dan bent u beslist al wat verder gaan zoeken dan zomaar een regulier bed. Misschien twijfelt u ondertussen of u voor een dynamische lattenbodem en matras van Dorsoo of een waterbed moet kiezen? In deze blog lijsten we de voor- en nadelen op van beide systemen en concluderen we waarom u best voor het ene of het andere kiest. 

Of twijfelt u tussen: 

Wat is een waterbed?

Vooraleer we het hebben over de voor- en nadelen van een waterbed, is het handig om eerst te weten wat een waterbed precies is. Een waterbed is een bed waarbij de matras bestaat uit één of twee kunststof zakken die gevuld zijn met water. 

Die watermatras ligt in een waterdichte opvangbak, ook wel veiligheidsvoering genoemd. Afhankelijk van de afmetingen van het waterbed bestaat de matras uit één of twee waterzakken. Om de watermatras zit een tijk die de matras beschermt tegen vuil. 

Stabilisatie van een waterbed bepaalt in welke mate er deining van het water in de matras is. Een zwaar gestabiliseerde watermatras heeft minder last van deining dan een watermatras die niet gestabiliseerd is. Een waterbed kan diverse stabilisaties hebben: niet gestabiliseerd (0 %), gestabiliseerd (60 %, 80 % en 100 %) en zwaar gestabiliseerd (120 %).

Een hardside waterbed of een softside waterbed

Bij een waterbed is er ook de keuze tussen een hardside of softside waterbed. Een hardside waterbed bestaat meestal uit een houten omranding die ervoor zorgt dat de watermatras op de juiste plaats blijft liggen. Er wordt echter vaker gekozen voor een softside waterbed. Het bed is dan omrand met schuim. Die schuimrand werkt isolerend en maakt het in- en uit bed stappen aangenamer. Een waterbed is altijd uitgerust met een verwarmingselement.

waterbed

Voordelen van een waterbed

  • Een waterbed heeft een lange levensduur, het kan vijftien tot twintig jaar meegaan. Er is geen kans op kuilvorming zoals bij een standaard matras. 
  • De temperatuur van een waterbed kunt u zelf instellen naargelang u het te koud of te warm hebt.
  • Een watermatras is drukverlagend en biedt een hoog ligcomfort.
  • De stabilisatie (deining van het water in de matras) is specifiek instelbaar.
  • Door de gesloten opbouw van een waterbed is het voor huisstofmijt en bacteriën niet mogelijk om zich te nestelen. Dat is vooral interessant voor mensen met een allergie.

Nadelen van een waterbed

  • Een waterbed is heel zwaar en dus niet eenvoudig te verplaatsen zonder het water eruit te laten lopen. Voor de aankoop van een waterbed bekijkt u het best of de bouw van uw woning sterk genoeg is om dat gewicht op te vangen. Het totaalgewicht varieert tussen 400 en 800 kg. Als u het waterbed wilt verhuizen, moet de matras eerst leeggepompt worden.  
  • Een watermatras verwarmen vraagt energie. Daar komen dus stroomkosten bij, wat met de huidige hoge energieprijzen zeker nadelig is. 
  • Een waterbed vergt onderhoud: halfjaarlijks moet er conditioner aan het water toegevoegd worden om schimmels, bacteriën en algen te vermijden. Verder moet de tijk van de watermatras regelmatig gereinigd worden met vinylreiniger om uitdroging te voorkomen. 
  • Een waterbed doet qua ergonomische ondersteuning niet helemaal wat we zouden verwachten. Het neemt de lichaamsvorm wel aan, maar er is geen actieve opwaartse ondersteuning van de lage rug. De krachten in het water gaan eerder alle richtingen uit, veeleer dan dat ze de rug actief ondersteunen. Zo kan er een doorhangeffect ontstaan. In en uit bed stappen is moeilijk en draaien gedurende de nacht is lastig, zeker bij het ouder worden. Hoe moeizaam bewegen wordt, is afhankelijk van de mate van de stabilisatie van het waterbed. 
  • Bij een watermatras uit één deel kunt u de bewegingen van uw partner voelen door de deining van het water. Dat is ook afhankelijk van de stabilisatie, waar we het eerder in dit artikel over hadden.
  • Het is niet mogelijk om een waterbed elektrisch te verstellen, dus kunt u niet comfortabel rechtop zitten om bijvoorbeeld een boek te lezen. 
  • Doordat de onderkant van een waterbed volledig afgesloten is, is ventilatie beperkt. 

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Wat is een dynamisch slaapsysteem van Dorsoo? 

Hoe werkt een gewone lattenbodem?

Een gewone lattenbodem is nog altijd de meest gangbare bedbodem. De prijsverschillen tussen al de verschillende soorten lattenbodems zijn enorm. Dat komt omdat sommige lattenbodems gemaakt zijn van heel eenvoudige en andere dan weer van geavanceerde materialen. Verder zijn er lattenbodems die niet aanpasbaar zijn, terwijl andere dan weer tal van instelopties hebben.

U kunt dus een lattenbodem kopen waar u niets kunt aan veranderen, maar die op zich in zijn geheel wel goed verend is. Of u kunt kiezen voor een lattenbodem waarbij de hardheid instelbaar is, waarbij de latten hoger of lager staan, of waarbij hoofdeinde of uiteinde aan de benen kantelbaar is. De instelbare lattenbodems hebben dan regelbare latten die meer of minder ondersteuning kunnen bieden. Ze zijn dan meestal per lighelft instelbaar. Soms zijn ze ook in de hoogte verstelbaar. Dat laat toe om meer steun aan de lage rug te bieden of om de schouders te ontlasten.

gewone lattenbodem

Een vooraf ingestelde lattenbodem is statisch

De ingestelde lattenbodem blijft natuurlijk een statisch gegeven. De bodem wordt ingesteld op de dominante slaaphouding en daar eindigt het verhaal. Als u 's nachts regelmatig van houding verandert (onderzoek wijst uit dat de meeste mensen 10 tot 40 keer van slaaphouding veranderen), blijft de lattenbodem gewoon de eenmalig ingestelde ondersteuning bieden. Ook als het lichaamsgewicht door de jaren heen verandert, moet u eigenlijk de lattenbodem opnieuw instellen om weer de gepaste ondersteuning te bieden. Kies bij een tweepersoonsbed zeker voor een lattenbodem die ook aan de randen veert, zoniet zit er in het midden van het bed een harde plek. 

Hoe werkt een dynamische lattenbodem van Dorsoo?

Een dynamische lattenbodem van Dorsoo, de essentiële schakel van een ACTIVE+ slaapsysteem, onderscheidt zich van alle andere lattenbodems doordat hij zich automatisch en ongemerkt aanpast en altijd de juiste ondersteuning biedt. Dat geldt zowel 's nachts, waarbij de ergonomische lattenbodem met actieve ondersteuning zich automatisch aanpast aan uw veranderende slaaphouding, maar ook door de jaren heen. 

De dynamische lattenbodem past zich altijd aan

Verandert uw slaappatroon van zijslaper naar rugslaper, dan blijft de bodem de juiste ondersteuning bieden. Ook als uw lichaam door de jaren heen verandert – hoe zeer we het willen vermijden maar met de jaren vallen de kilo's alsmaar moeilijker te bestrijden – blijft het Dorsoo-slaapsysteem de juiste actieve ondersteuning bieden omdat de hydraulische werking precies ondersteunt waar het nodig is. Daar waar een vooraf ingestelde lattenbodem een statisch gegeven is, is de Dorsoo-lattenbodem een dynamische oplossing die altijd correct zijn werk doet.

Voordelen van een slaapsysteem van Dorsoo

  • Genereert een perfect samenspel tussen de actieve lattenbodem en de flexibele matras van Dorsoo die verkrijgbaar is in drie hardheden.
  • Geeft dankzij de geavanceerde lattenbodem steun waar nodig, en in het bijzonder aan de probleemzone van de lage rug.
  • Past zich automatisch aan als u van houding verandert.
  • Kan op zichzelf staan of in een bedkader van Dorsoo of geïntegreerd worden in uw eigen bedframe, ongeacht of het van stof, metaal of hout gemaakt is. 
  • Volledig demonteerbaar, reinigbaar en zelfs herstelbaar.

dynamisch slaapsysteem van Dorsoo

Nadelen van een slaapsysteem van Dorsoo 

  • Heeft een eerder functionele uitstraling die u esthetisch kunt counteren met een bedkader en hoofdbord (inbouw in uw eigen bed of kiezen voor een bedkader van Dorsoo).
  • Een ergonomische instap hangt af van het bedkader en van een langere set poten.

Conclusie: waarom kiezen voor een waterbed of een slaapsysteem van Dorsoo?

Een waterbed heeft een aantal voordelen, zoals een hoog ligcomfort, instelbaarheid van de temperatuur en het hygiënisch aspect. Maar er zijn ook veel nadelen aan verbonden. U hebt een zware constructie nodig om de waterzakken te kunnen dragen en er zijn onderhoud- en energiekosten aan verbonden. Bovendien is het lastiger bewegen in het waterbed en is het ergonomisch minder gericht op de lage rug

Als u dus houdt van een bed dat met u meebeweegt, maar u houdt minder van de nadelen van het waterbed, dan is het slaapsysteem van Dorsoo een perfect alternatief. De dynamische lattenbodem en matras van Dorsoo volgen uw lichaam nog beter dan een waterbed dat doet, en zijn minder zwaar. U kunt combineren met een gestoffeerd of houten bedkader. Of zonder bedomranding waardoor een sobere, functionele uitstraling ontstaat. Ook inbouw in uw eigen bed is mogelijk.

Naar onze mening is de keuze voor een ergonomische lattenbodem de technisch sterkst onderbouwde benadering van slapen. Een slaapsysteem, een samenwerkend geheel tussen bedbodem en aangepaste matras, is daarvan het summum. Met name bij rugklachten valt een lattenbodem te verkiezen boven een waterbed.

 Slaap op beide oren door onze unieke garanties

Door onze garantiepolitiek loopt de klant nooit het risico om met een wrang gevoel achter te blijven. Een kwalitatief product als het ACTIVE+ slaapsysteem houdt een zekere investering in en we vinden dat u daar met een gerust gemoed over moet kunnen beslissen.

We weten dat een matras kiezen niet eenvoudig is. Daarom kan de matraskern kosteloos omgeruild worden binnen de twee maanden na levering.

Helemaal uniek is onze niet-tevreden-geld-terug-garantie: als het slaapsysteem uiteindelijk niet aan de verwachtingen voldoet, wordt het alsnog teruggenomen tot twee maanden na de levering.*

Dorsoo blog garanties

* De omruilgarantie en niet-tevreden-geld-terug-garantie zijn alleen geldig in België.

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.