Medisch

Alle artikels over medisch. Terug naar alle blogartikelen.

 • Cortisone bij rugpijn: wat zijn de voordelen en bijwerkingen? - Dorsoo
  Cortisone bij rugpijn: wat zijn de voordelen en bijwerkingen? donderdag 27 februari 2020

  Cortisone wordt voorgeschreven bij spier-, pees- en gewrichtsontstekingen (bijv. een hernia), reuma, artritis, ... Maar een injectie met cortisone kan helaas ook bijwerkingen hebben.

  Volledig artikel lezen
 • Helpt cannabis om beter te slapen? - Dorsoo
  Helpt cannabis om beter te slapen? woensdag 29 augustus 2018

  Cannabis helpt om sneller in te slapen, maar zorgt er tegelijk voor dat je minder diep slaapt. Bovendien is het verslavend.

  Volledig artikel lezen
 • Alternatieve en Oosterse geneeskunde bij rugpijn
  Alternatieve en Oosterse geneeskunde bij rugpijn donderdag 27 juli 2017

  De westerse geneeskunde heeft een zuiver wetenschappelijke kijk op het behandelen van rugklachten.  De oosterse geneeskunde benadert het lichaam helemaal anders en ziet de rug bijvoorbeeld als de spiegel van de mens in zijn geheel. Lees er hier meer over. 

  Volledig artikel lezen
 • Beter slapen door magnesiumsupplementen - Dorsoo
  Beter slapen door magnesiumsupplementen woensdag 30 maart 2016

  Aan de universiteit van San Francisco hebben wetenschappers ontdekt dat magnesium een belangrijke rol kan spelen bij een goede nachtrust. Uit de studie blijkt namelijk dat magnesium ontspannend werkt en dat extra inname borg kan staan voor een betere nachtrust. 

  Volledig artikel lezen
 • Fijne micro-endoscopische chirurgie bij rugpijn - Dorsoo
  Fijne micro-endoscopische chirurgie bij rugpijn woensdag 13 januari 2016

  De voorbije decennia heeft de geneeskunde zich razendsnel ontwikkeld. Ingewikkelde operatietechnieken worden bijvoorbeeld vervangen door micro-endoscopische chirurgie. Deze techniek wordt nu ook meer gebruikt voor het behandelen van rugpijnen zoals hernia en uitstralingspijn.

  Volledig artikel lezen
 • Zenuwen bevriezen die rugpijn veroorzaken - Dorsoo
  Zenuwen bevriezen die rugpijn veroorzaken vrijdag 31 juli 2015

  Positief nieuws voor mensen met chronische rugpijn, die niet goed reageren op conventionele behandelingen. Dr. Standiford uit de Disc Sports & Spine Center University heeft namelijk een alternatieve behandeling: de zenuwen die pijn veroorzaken worden ongevoelig daar zij verbrand worden en dus geen pijnimpulsen meer doorgeven.

  Volledig artikel lezen
 • Stamceltherapie bij hernia - Dorsoo
  Stamceltherapie bij hernia donderdag 30 juli 2015

  Aan de universiteit van Groningen onderzoekt professor Ruud Bank het herstel van kraakbeen door middel van lichaamseigen weefsel. Hij verwacht dat binnen enkele jaren de eerste patiënten met lichaamseigen stamcellen behandeld kunnen worden. Zijn onderzoek is gericht op het behandelen van lage rugklachten bij hernia (beschadiging van de discus of tussenwervelschijf).

  Volledig artikel lezen
 • Overbehandeling van chronische rugklachten: tijd om op de rem te staan - Dorsoo
  Overbehandeling van chronische rugklachten: tijd om op de rem te staan donderdag 30 juli 2015

  Steeds meer mensen hebben last van ernstige chronische rugklachten. Dit zorgt ervoor dat de farmaceutische wereld zich meer gaat richten op zwaardere medicamenteuze behandelingen.

  Volledig artikel lezen
 • Het effect van manuele therapie op lage rugpijn - Dorsoo
  Het effect van manuele therapie op lage rugpijn donderdag 30 juli 2015

  Meer dan 80% van de volwassenen heeft wel eens lage rugpijn. De pijn kan plots ontstaan of geleidelijk aan erger worden. Wanneer de pijn niet vermindert na het nemen van pijnstillers en/of langer aanhoudt dan 5 dagen, kan kinesitherapie nuttig zijn. Binnen het domein kinesitherapie zijn er verschillende specialisaties, zoals manuele therapie.

  Volledig artikel lezen