Whiplash: wat kan je zelf doen om het te verhelpen? - Dorsoo

Whiplash: wat kan u zelf doen om het te verhelpen?

Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 2 minuten
2

Het verkeer wordt elk jaar veiliger, maar het aantal doden en gewonden op de wegen blijft enorm hoog. Naast de zichtbare verwondingen en inwendige letstels (bloedingen, klaplong) zijn nek- en rugklachten een veelvoorkomend gevolg van een auto-ongeluk. De meest voorkomende klacht na een auto-ongeluk is een whiplash. 

Een whiplash betekent letterlijk een zweepslag. Het hoofd maakt een heftige, bruuske beweging ten opzichte van de wervelkolom. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan in de nek en in het bovenste deel van de rug. De wervels kunnen door de shock verplaatsen, maar ook de spieren, de gewrichtsbanden (ligamenten) en de gewrichten zelf kunnen beschadigd raken. Ook de hersenen zelf volgen de beweging, waardoor een lichte tot zware hersenschudding met hoofdpijn kan ontstaan.

Hoe kan u een whiplash herkennen?

De symptomen verschillen van persoon tot persoon. De kracht en de snelheid van de aanrijding spelen zeker een rol. Pijn en stijfheid in de nek zijn de voornaamste klachten na een aanrijding. Hoofdpijn, duizeligheid en concentratiestoornissen hangen vaak samen met een whiplash. Soms treden ook vermoeidheid, slaapproblemen, angsten en gevoeligheid voor licht en geluid op. Mensen met een aanslepende whiplash hebben een grotere kans om een depressie te ontwikkelen.

De meeste mensen hebben slechts korte tijd last van deze klachten. Twintig procent kent echter een chronisch verloop, waarbij de klachten jaren- tot levenslang kunnen aanslepen.

Er bestaat geen concreet behandelplan voor een whiplash. De keuze van de behandeling hangt af van de klachten en van het soort nekpijn. Meestal is de nekpijn te wijten aan spieren die zich gaan opspannen (verkrampen). Die moeten opnieuw losgemaakt worden. Pijnstillers, spierontspanners en kinesitherapie zijn dan aangewezen.

Wordt de pijn chronisch (langer dan zes maand) of keert ze geregeld terug, dan vraagt dit een andere aanpak. In vele gevallen wordt dan gestart met lokale infiltraties, inspuitingen met een verdovend middel of met cortisone op de plaats van de pijn. Als de wervelgewrichten beschadigd werden, dan kunnen inspuitingen met hyaluronzuur de groei van het kraakbeen bevorderen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Is een operatie nodig bij een whiplash?

Zelden is een operatie aangewezen. Dat is vooral het geval bij uitstralingspijn naar de armen of wanneer klassieke therapie niet helpt.

Nekoperaties geven in vergelijking met klassieke rugoperaties een zeer goed resultaat. Na een dergelijke ingreep is in de meeste gevallen de oorzaak en dus ook de nekpijn verdwenen. In sommige gevallen zal de tussenwervelschijf vervangen moeten worden door een discusprothese.

Wat kan ik zelf doen bij een whiplash?

Na een auto-ongeluk kan u zelf de klachten verlichten door enkele dagen te rusten en lichte oefeningen te doen (vraag hiervoor advies bij een kinesitherapeut). Een warmtekussentje in de nek ontspant de spieren. Probeer op uw houding te letten en ontspan uw schouders. Een halskraag wordt afgeraden, omdat dit de spieren net verzwakt.

Dorsoo heeft speciaal voor mensen met nekklachten ergonomische hoofdkussens ontwikkeld die een perfecte ondersteuning voor de nek bieden. Door een optimale nekondersteuning tijdens de slaap kunnen de tussenwervelschijven, de nekspieren en de gewrichtsbanden ‘s nachts optimaal recupereren en ontspannen. Daardoor slaapt u niet alleen beter, er is ook een grotere kans op een spoedig en compleet herstel na een auto-ongeluk. Ontdek onze tips tegen nekpijn na het slapen

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.