De voor- en nadelen van wintertijd en zomertijd - Dorsoo

De voor- en nadelen van wintertijd en zomertijd

Nadja - Adviseur Leestijd: 1 minuut
1

De winter- en zomertijd. De klok vooruit- of terugdraaien. Elk jaar weer is het het onderwerp van al dan niet politieke discussies. Zouden we het winter- en zomeruur niet beter afschaffen?

Wat is het zomeruur?

Het zomeruur gaat in op de laatste zondag van maart. In de nacht van zaterdag op zondag draaien we dan de klok een uur vooruit. Concreet betekent dit: een uurtje minder slapen, maar het blijft wel een uur langer klaar ’s avonds.

Bij het overschakelen naar de zomertijd wordt de ‘echte’ tijdsberekening eigenlijk gemanipuleerd. Het winteruur lijkt iets aangenamer. Hier wordt de klok een uur teruggedraaid, waardoor we een uur langer kunnen slapen maar het wel een uur vroeger donker wordt.

De oorsprong van de zomertijd

In de jaren 70 ging men op zoek naar energiebesparingen. Door de zomertijd in te voeren, werd meer elektriciteit bespaard. Doordat de klok een uur vooruitgedraaid werd, kon men langer genieten van het daglicht. In de zomermaanden komt dit ook beter overeen met onze biologische klok. Mensen kunnen dan meer tijd buiten doorbrengen terwijl het nog klaar is en gebruiken zo minder elektrisch licht, tv, … en dus energie.

Door de nieuwe levensstijl en het gebruik van onder meer sociale media krijgt die redenering steeds meer kritiek. De tijden zijn veranderd en mensen brengen hun tijd meer binnenshuis door. Bovendien verbruikt ledverlichting minder dan de verlichting vroeger.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Nadelen van de uursverandering

De uursverandering zou het biologisch ritme van de mens verstoren en dus niet goed zijn voor de slaap en de gezondheid. Sommige mensen ervaren dit als zeer bruusk en ontwikkelen hierdoor een chronisch verstoord slaapritme.

Ook bij het terugdraaien van de klok ervaren mensen problemen, onder meer door het aanpassen aan het daglicht. De overgang veroorzaakt ook vaak ongemakken en lusteloosheid. Het ingaan van het winteruur gaat bijvoorbeeld vaker gepaard met depressies.

Uursveranderingen zorgen ook voor vergeetachtigheid. Soms vergeet men de klok aan te passen, maar ook als de klok wel aangepast is, worden afspraken vaak niet nagekomen. Ook het daglicht kan hier een rol in spelen. De hersenen voelen de veranderingen pas na enkele weken aan.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.