Films over slaap: 5 kijktips

Films over slaap: 5 kijktips

Wim - Adviseur Leestijd: 6 minuten
6

We lijken bij Dorsoo misschien geen tv-kijkers omdat we op onze blog prediken dat u beter geen tv op de slaapkamer hebt of dat u kort voor het slapen gaan beter een boek leest dan voor het scherm zit, maar bij tijd en stond pikken we ook graag een filmpje mee. Uiteraard het liefst over ons favoriete thema: slaap. Lees hier onze hopelijk niet al te slaapverwekkende kijktips.  

Sleepless in Seattle (1993)

Liefde vinden in slapeloosheid

De tv-quiz 'Familieraad' is al een lange tijd van de buis, maar mocht die nog bestaan hebben en Koen Wauters aan honderd Vlamingen – preferabel van het vrouwelijke geslacht – zou vragen wat de ideale zwijmelfilms zijn, dan is de kans groot dat 'Sleepless in Seattle' het antwoord met de meeste punten zou zijn.

Als architect heeft Sam (Tom Hanks) zijn schaapjes al netjes op het droge, maar sinds de dood van zijn vrouw krijgt hij ze 's nachts niet meer geteld. De weduwnaar is niet echt op zoek naar een nieuwe relatie, maar zijn achtjarige zoon Jonah zou een nieuwe moeder wel zien zitten. Dus doet hij een oproep op een radioshow. Als Sam daar zijn verhaal doet, raken duizenden vrouwen over het hele land zo vertederd dat ze spontaan brieven beginnen te sturen. Het verhaal komt ook Baltimore Sun-journaliste Annie (Meg Ryan) ter ore. Als zij, hoewel verloofd met grijze muis Walter, ook een brief stuurt met het voorstel om elkaar te ontmoeten op de top van de Empire State Building, ziet Jonah in haar de ideale kandidaat.

Deze iconische film over slapen gaat dus eigenlijk over slapeloosheid. Maar zelfs wakker kunnen dromen uitkomen. Deze lichtjes op de jaren vijftig-klassieker 'An Affair to Remember' geïnspireerde romance doet bijna dertig jaar na dato nog altijd perfect zijn ding.

While You Were Sleeping (1995)

Wat er allemaal gebeurt tijdens de slaap

Er mag nog meer gezwijmeld worden, en wel met 'While You Were Sleeping'. In deze antipode van 'Sleepless in Seattle' doet een van de – nou, ja – 'hoofdpersonages' niets anders dan slapen, zij het niet helemaal van harte.

Jaren negentig-koningin Sandra Bullock kruipt in de huid van Lucy, een treinkaartjesverkoopster die stiekem zwaar verliefd is op een reiziger die dagelijks haar loket passeert. Als hij op een dag de rails op struikelt en zij hem het leven redt, krijgt ze eindelijk toegang tot zijn leven. Enig probleem: de man ligt in coma. Zijn familie denkt echter dat Lucy zijn verloofde is en Lucy doet niet bepaald een poging om die veronderstelling te ontkrachten. De broer (Bill Pullman) van de slaper tegen wil en dank bekijkt het zaakje wel met enige scepsis, maar raakt stilaan zelf verliefd. We weten hoeveel er kan gebeuren als we 's middags twee uurtjes wegdutten op de bank tijdens een rit in de Tour de France, laat staan wat er gebeurt als iemand meerdere dagen in dromenland vertoeft.

'While You Were Sleeping' is voorspelbaar en tikt veilig alle genrevinkjes af, maar de hoofdacteurs zijn zo charmant dat je al een hart van steen moet hebben om niet te vallen voor dit sympathieke filmpje. In deze digitale tijden zou u trouwens ook niet meer kunnen beweren dat u iemands verloofde bent zonder dat er foto's op uw Facebook-profiel staan. Lang leve de nineties, dus.

Passengers (2016)

Te vroeg wakker worden uit de cryoslaap

Lang slapen, dat kunnen ze wel aan boord van de Avalon, een ruimteschip dat een 5000-koppige bemanning naar een verre kolonie brengt. Zo ver dat die bemanning maar liefst 120 jaar de oogjes dicht en snaveltjes toe zullen houden in een cryoslaap. Een onfortuinlijk botsinkje met een asteroïde doet Jim (Chris Pratt) echter 90 jaar te vroeg ontwaken. Omdat hij het na een jaar bijna besterft van eenzaamheid besluit hij een van de andere slapers te ontwaken. De schone slaapster, die uiteraard geen weet heeft van hoe ze plots veel te vroeg wakker wordt, luistert naar de naam Aurora (Jennifer Lawrence). Hun vlug ontluikende romance wordt al gauw op de proef gesteld als nog meer onheil zijn weg naar het schip dreigt te vinden.

Noem 'Passengers' gerust een film die zich niet in een hokje laat zetten: het is ontegensprekelijk sciencefiction, maar het is ook een rampenfilm, een love story en bij vlagen zelfs een komedie. De spektakelscènes zijn een beetje volgens het boekje, maar er gaat van de film een aardige schwung uit en de acteurs zijn stuk voor stuk solide: van het powerkoppel in de hoofdrol tot de geinige bijrol van Michael Sheen als robotbarman. Of de twee uiteindelijk terug de binnenkant van hun slaapcapsule zien? Dat moet u – podverdomme nog aan toe – zelf maar ontdekken.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

The Science of Sleep (2006)

Slaap en de menselijke psyche 

Twee jaar na zijn 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' duikt Frans filmer Michel Gondry opnieuw de menselijke psyche in voor 'The Science of Sleep'. Gael Garcia Bernal vertolkt Stéphane, een jongeman die na het overlijden van zijn vader een tijdje in het appartement van zijn moeder intrekt. Hij loopt er al vlug de kersverse buurvrouw Stéphanie (de immer charmante Charlotte Gainsbourg) tegen het lijf, op wie hij nog vlugger verliefd wordt. Ze wijst hem af, maar hij besluit zijn fantasie te gebruiken om haar op andere gedachten te brengen.

De plot laat zich lezen als een simpel liefdesfilmpje, maar wat Gondry, die ook tekende voor het scenario, allemaal uit zijn dromerige hoed tovert, laat zich heel moeilijk navertellen. Van 'less is more' heeft de man duidelijk nog niet gehoord – denk aan maquettes van houten paarden of kartonnen wagentjes en aan bewust schreeuwerige kleurencomposities – maar gelukkig is het resultaat alleen arty en nergens farty. Bernal en Gainsbourg hebben een ontegensprekelijke chemie, die Gondry nadrukkelijk uitspeelt. Ondanks zijn titel blijft 'The Science of Sleep' heel ver weg van de wetenschap, en dat is misschien maar best. Slapen is geen wetenschap. Slapen is een paar uurtjes vertoeven op een wolk. Krek het gevoel dat ook deze film u geeft.

Sleeping Beauty (1959)

Slapen kan toch schoon zijn 

De bekendste slaapster op het witte doek? Dat is ongetwijfeld Doornroosje in 'Sleeping Beauty', ook wel bekend als prinses Aurora. Als de boze fee Malafide een vloek uitspreekt over Aurora – op haar zestiende verjaardag zal de prinses sterven, als ze zich prikt aan een spinnenwiel – ziet de toekomst van de jonge deerne er niet bepaald rooskleurig uit. Een van de goede feeën die door de koning aangesteld worden om zich over Aurora te ontfermen, kan de vloek nog enigszins verzachten: Aurora zal niet sterven, maar in een eeuwige slaap belanden, waaruit ze alleen gered kan worden door een echte liefdeskus.

Hoewel gebaseerd op het werk van sprookjesschrijver Charles Perrault is het logisch dat je de Disneyfilms weleens door elkaar haalt. Want net zoals bij Sneeuwwitje gaat het bij Doornroosje om een kus die haar ontwaakt uit haar diepe slaap. De 2D-tekenstijl is vandaag misschien niet meer zo hip, maar toch valt er op deze al uit 1959 daterende animatiefilm voor jong en oud niets af te dingen. Let wel even op als je je zoon of dochter naar 'Sleeping Beauty' laat kijken. Er is namelijk ook een Australische film uit 2011 met dezelfde titel. Ook die gaat over een schone slaapster, maar wel eentje die zich in haar slaap prostitueert. Liefdeskussen worden daar niet gegeven.

Veel kijkplezier! We hopen dat u niet in slaap valt bij onze selectie.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.