Hoeveel uren slaap hebt u nodig?

Hoeveel uren slaap hebt u nodig?

Wim - Adviseur Leestijd: 3 minuten
3

Hoelang we slapen, kwamen we in het voorjaar van 2023 te weten in het grote slaaponderzoek van Dorsoo. Maar hoelang slaapt u het best? Dat hangt ervan af. Waarvan? Van uw leeftijd, bijvoorbeeld. Hoe ouder u wordt, hoe minder slaap u nodig hebt. Maar ook uw genen spelen een rol. Hebt u de genen van een kortslaper of eerder van een langslaper? Vertrouw ook op uw gevoel. Bent u voortdurend vermoeid? Slaap dan langer. Wilt u echt te weten komen hoeveel uren slaap u nodig hebt? Dan bieden we u op het einde van dit artikel een paar handige tools aan.

Aantal uren slaap: van kind tot volwassene

Baby’s hebben het meest slaap nodig. Ze slapen sowieso meer dan 12 uur per dag. Jammer genoeg slapen baby’s die uren niet aan een stuk door. Dat zoiets een aanslag vormt op uw slaapritme, hoeven we u niet te vertellen. Gelukkig beginnen de allerkleinsten in het algemeen redelijk vlug door te slapen.

Baby’s worden kinderen en die hebben al minder slaap nodig. Als ze zes jaar zijn, slapen kinderen zo’n 9 tot 11 uur. Voor pubers gaat er nog een uurtje af. Ze hebben ongeveer 8 uur slaap nodig. Volwassenen slapen best 7 tot 9 uur per nacht. Ouderen vanaf 65 jaar hebben 7 tot 8 uur slaap nodig. Zij doen overdag meestal nog een dutje.

uren slaap per leeftijd

Uw genen bepalen uw behoefte aan slaap

Voor volwassenen raadt de Amerikaanse National Sleep Foundation tussen de zeven en negen uur slaap aan. Toch kent u vast wel iemand die een uitzondering vormt op de regel. Of misschien bent u die uitzondering wel? Behoort u tot de categorie van kortslapers? Dan verkeert u in select gezelschap.

Leonardo da Vinci sliep maar twintig minuten om de vier uur. Over Napoleon wordt gezegd dat hij 's nachts genoeg had aan drie uur slaap, afgewisseld met wat powernapjes overdag. Ook popicoon Prince sliep weinig. Sommigen beweren dat net dat hem fataal werd. Donald Trump zou dan weer genoeg hebben aan vijf uur slaap per nacht. Nu, dat zou evengoed fake news kunnen zijn.

Wat zeggen de statistieken? Het Nederlands Herseninstituut maakte een slaapstudie over de Nederlandse bevolking. Wat bleek daaruit? Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen. Dat blijkt trouwens uit elke wetenschappelijke studie. Elders op onze blog kunt u meer lezen over de verschillen tussen vrouwen en mannen wat slaap betreft.

Wat toonde de studie nog aan? Dat maar een klein deeltje van de Nederlanders minder dan zeven uur slaap nodig heeft. Dit zijn de cijfers:

  • 75 procent van de testpersonen slaapt tussen 7 en 9 uur. 
  • 15 procent heeft meer dan 9 uur nodig. 
  • 10 procent heeft genoeg aan 6,5 uur per nacht.

Gok niet met uw uren slaap

Denkt u dat u tot de slaapcategorie van Leonardo behoort? Het zou kunnen. Maar de kans is klein. Het is bovendien gevaarlijk om uit te testen wat uw ondergrens is. Want uw brein heeft genoeg slaap nodig. Het is belangrijk om per nacht vier tot vijf keer een slaapcyclus te doorlopen.

Zo een slaapcyclus begint zodra u inslaapt. Daarna valt u in een lichte slaap, gevolgd door een diepe slaap. Tijdens die diepe slaap komt uw lichaam volledig tot rust. Pas dan gaat u uw batterijen echt opladen. Elke slaapcyclus eindigt ten slotte met de REM-slaap, ook wel droomslaap. In die fase werkt uw brein aan de emotionele verwerking van de dag. Doorloopt u die fasen van de slaapcyclus 's nachts niet of te weinig? Dan gokt u met uw gezondheid, want uw lichaam krijgt fysiek en emotioneel geen kans om te herstellen.

Bepaal zelf uw slaaptype

Uw slaaptype bepalen en uw slaapcyclus analyseren? Dat kan met een slaapapp. Maar hoe betrouwbaar zijn zulke apps? In dit artikel vertellen we er meer over en stellen we u de beste vier slaapapps voor. 

slaaproutine slaaptype dagboek

Houdt u niet van gadgets? Gebruik dan het dagboek van de National Sleep Foundation. Schrijf op hoe laat u naar bed gaat en opstaat, samen met hoe u zich voelt gedurende de dag. Dat helpt u om uit te zoeken welk type slaaproutine het best bij u past. Wees eerlijk over gevoelens van vermoeidheid of humeurigheid. Luister naar uw lichaam. Zeker als het u vertelt dat u meer slaap nodig hebt.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.