
De ideale slaaptemperatuur
De ideale slaaptemperatuur is een persoonlijk gegeven. De ultieme wetenschappelijke studie met de aanduiding van wat nu de beste temperatuur is om te slapen, zul je niet vinden. Wel kunnen we uit betrouwbare bronnen 1 2 en uit quotes van slaapexperts opmaken dat de ideale slaapkamertemperatuur ergens tussen 16 en 18 °C ligt, soms met een stretch tot 21 °C.
Het weer leidt ons echter niet altijd naar die beste temperatuur in de slaapkamer. Bij een hittegolf in de zomer of een winterprik is er veel kans dat ons lichaam te warm of te koud heeft in bed. Bovendien kan de ideale slaaptemperatuur verschillen tussen partners. In deze blog geven we tips om toch het hele jaar door die ideale slaapkamertemperatuur te benaderen, met verwijzingen naar andere artikelen op onze blog.
Te koud in bed
'Is 15 °C dan al meteen te koud?' vraag je je misschien af. Op die ene graad zal het niet komen. Er zijn culturen waar mensen zelfs bewust buiten slapen of niet verwarmen. Ze verbinden daar vermeende gezondheidsvoordelen aan, zoals een betere immuniteit opbouwen. 'What doesn't kill you makes you stronger', is dan het motto. Maar laten we hier toch maar uitgaan van de beste slaapkamertemperatuur die we eerder aanhaalden, zodat je comfortabel kunt slapen. Hoe krijg je het vlug warm in bed als de omgevingstemperatuur te sterk onder die ondergrens van 16 °C duikt?
- In de blog '7 tips om goed te slapen tijdens koude winternachten' lees je de basistips om de beste temperatuur in de slaapkamer te benaderen vanuit koude omstandigheden. Hoe de verwarming instellen, spelen met een al dan niet open raam, mogelijke warmtebronnen in bed of warme dekbedovertrekken komen daar allemaal aan bod.
- In de blog 'Koude voeten voorkomen in bed' lees je meer over een heel specifiek probleem bij koude. Het zijn vooral je handen en voeten die het meest warmte verliezen. Koude voeten kunnen echt een obstakel zijn om goed te slapen. Hoe je ze warm houdt, lees je in de blog.
- Het bed warm houden kan met een warmtekussen of kersenpitkussen. Bovendien hebben die ook nog een deugdzame werking op pijnlijke en gespannen spieren.

Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Te warm in bed
Als we in het begin aanstipten dat er niet zoveel wetenschappelijk onderzoek is over de ideale slaapkamertemperatuur, hadden we het eigenlijk vooral over onderzoek in onze contreien. Je vindt wel meer onderzoeken uit warme tot tropische landen, waar het probleem acuter is. Maar toch, ons West-Europese klimaat wordt steeds warmer en de zomers heter. Dus ook deze tips worden almaar relevanter:
- De blog 'Te warm in bed: tips om goed te slapen' biedt een arsenaal aan tips. Denk aan lauwe douches, je voeten onbedekt laten, het lichaam koelen of slapen in luchtige nachtkledij en beddengoed. Je leest er ook hoe je met ventilatie of airconditioning moet omgaan om een koele slaapkamer te krijgen.
- Hét symptoom van slapen in een te warme kamer is uiteraard dat je meer zweet dan je lief is. Nachtelijk zweten is niet altijd louter temperatuurgebonden (het kan ook gewoon door koorts, bijvoorbeeld), maar in deze blog vind je toch zes tips om overdadige transpiratie tijdens de slaap het hoofd te bieden.
- Ook een goede matrasbeschermer kan heel wat soelaas bieden bij overmatig zweten.

De juiste slaapaccessoires voor elke temperatuur
Te warm, te koud: in beide gevallen kun je misschien ook nog je dekbed onder de loep nemen. Misschien is dat niet voldoende aangepast aan het seizoen of maak je daar een verkeerde keuze qua materiaal. In de webshop van Dorsoo vind je een overzicht van dekbedden voor het hele jaar door, winter of zomer en meer uitleg over vullingen als kameelhaar, Tencel of dons. Een handige dekbedwijzer is dan weer de blog 'Hoe kies je het beste dekbed?'

Bronnen
